Jump to content

Prometna nesreca


kralj99

Preporučene objave

pozdrav, imam pitanje vezano za prometnu nesrecu. naime, dogodila se u 12mj 2018g, druga osoba se nalazila u dvorištu i izlazila je iz njega kretajuci se unatrag, ja sam bio na cesti takoder vozio unatrag i okrenuo se za 90 stupnjeva u prilaz tome dvorištu, taj tren je osoba udarila u moje auto, izasli smo i kao sto cemo kako cemo, nismo radili europsko izvjesce, osoba je rekla dala broj i da je nazovem za policu osiguranja, tu smo se rastali medutim iduceg dana kada smo se nasli je promijenila pricu i rekla da se ne osjeca krivom, ja sam zvao policiju nakon 5 dana od nesrece gdje smo namjestili aute kako su bili, policija je napravila ocevid, svak je dao svoju izjavu i nakon 2 mjeseca dolazi rjesenje zapisnika gdje se tu osobu krivi za prekrsaj po odredenim stavcima i izrice kazna. ja sam isao sa tim izvjescem na njegovo osiguranje i zatrazio odstetu medutim osiguranik je rekao da se ne smatra krivim i pisao je prigovor na opn. oni su mi poslali potvrdu da je slucaj pravno neosnovan. mene sada zanima trebam li cekati poziv na sud i koja je procedura svega toga? na temelju cega sud donosi odluku o slucaju? sta mi je za raditi?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postupak s osiguranjem je različit od prekršajnog postupka; ako ste dobili odbijenicu od osiguranja, na nju imate pravo uložiti prigovor - uložite ga. U sudskom postupku ćete možebitno biti pozvani kao svjedok s obzirom da okrivljeni osporava krivnju, odazovite se i recite kako je bilo, te kao oštećenik možete očekivati presudu. Međutim, ako njegovo osiguranje i nadalje odbija svoju odgovornost, morat ćete ih tužiti za naknadu štete. Prethodno predlažem da provedete postupak osiguranja dokaza, kako bi stanje vozila procijenio vještak, i onda mislim da možete popraviti svoje vozilo, a trošak potraživati tužbom od osiguranja. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Zanima me ako sud donese presudu u moju korist, da li sa tom odlukom dobivam svoju odstetu za auto ili i dalje njegovo osiguranje moze osporavati odgovornost? Trebam li ja dobiti poziv na sud, tj kako mogu biti siguran da je taj prigovor osiguranika prosljeden sudu? Kod koga trebam ici da mi vjestak slika auto i napravi procijenu, gdje to trazim? Koliko se otprilike ceka za poziv na sud te njihova presuda? 

Ispricavam se ako sam puno pitanja postavio ali ne znam kakvi su postupci vezani za to nisam bio u ovakvoj situaciji nikada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još uvijek osiguranje može osporavati svoju odgovornost, jer prekršajna presuda ne veže niti sud u povodu tužbe za naknadu štete, a ne veže niti osiguratelja. Načelno vjerujem da biste trebali dobiti poziv na sud, ali vodi li se postupak protiv okrivljenika i jeste li u tom postupku navedeni kao svjedok/oštećenik te hoćete li dobiti poziv, možete doznati u pisarnici općinskog suda - prekršajnog odjela (do 01.01.2019. prekršajnog suda, sad su oni pod općinskim sudovima), kao i pod kojim brojem spisa se taj predmet vodi.

Osiguranje treba napraviti izvid štete i doći slikati vozilo, ne znam zašto to još nisu napravili neovisno o tome što su Vas odbili (je li njihov procjenitelj bio neposredno nakon što ste postavili odštetni zahtjev?). Provjerite telefonski planiraju li i što da Vi radite s takvim vozilom.

Ne znam kad se šteta dogodila i kad je pokrenut prekršajni postupak protiv okrivljenika, ali nadam se da ćete do ljeta barem dobiti poziv za raspravu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znaci prakticki i da sud donese odluku u moju korist opet trebam tuzbu na osiguranje ako odbijaju isplatiti odstetu.

Prometna nezgoda se dogodila 9.12.2018 a izvjesce od policije je doslo u 2 mj 2019 te je i tada osiguranik podnio tuzbu na odluku policije, ja sam isao na procjenu stete oni su to slikali izvani ali iznutra je puknut nosac branika i ulazi mi voda u auto kroz odusnik, ja sam to slikao sa svojim mobom i zanima me dali sudski vjestak treba to slikati jer moje slike ne znace nista?

Znaci trebam sljedece, pisati prigovor na odbijenu odstetu i cekati sud?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija