Jump to content

Jednostavni stečaj potrošača o (FINA)


manca

Preporučene objave

Sve ovisi o opterećenju suda koji Vam vodi postupak. Prvo treba utvrditi da li ispunjavate uvjete za ovaj postupak, ukoliko ispunjavate sud će na e-oglasnoj ploči sudova objaviti poziv svim vjerovnicima da u roku od 45 dana od objave poziva ospore popis imovine koji je potrošač dostavio ili da obavijeste sud o imovini potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa u slučaju da jednostavni postupak stečaja potrošača bude otvoren. Nakon ovoga sud utvrđuje vrijednost potrošačeve imovine i raspolaganja imovinom koja je potrošač poduzeo u posljednje 3 godine prije otvaranja jednostavnog postupka stečaja potrošača.

Ako sud utvrdi da je vrijednost imovine potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa jednaka ili manja od 10.000,00 kuna, sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju jednostavnog postupka stečaja potrošača, te je ovo relativno brzo završeni postupak.

Međutim, ako sud utvrdi da je vrijednost imovine potrošača koja bi se mogla unovčiti kao stečajna masa veća od 10.000,00 kuna, sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o otvaranju jednostavnog postupka stečaja potrošača i imenovati osobu povjerenika. Ako potrošač ima stalna novčana primanja na kojima se ne provodi ovrha, sud će naložiti potrošaču da u roku od 12 mjeseci od pravomoćnosti rješenja o otvaranju jednostavnog postupka stečaja potrošača uplaćuje na račun suda određeni iznos stalnih novčanih primanja. A imenovani povjerenik dužan je u roku od 12 mjeseci od pravomoćnosti rješenja o otvaranju jednostavnog postupka stečaja potrošača unovčiti pokretnine koja je potrošač naveo u popisu imovine ili čije je postojanje sud utvrdio. Sve pokretnine koja se ne unovče u ovom roku ostaju potrošaču. Nakon unovčenja stvari tj. nakon što potrošač ispuni naložene obveze iz stalnog novčanog primanja prema odluci suda i ako nisu ispunjeni uvjeti za obustavu jednostavnog postupka stečaja potrošača, sud će rješenjem zaključiti jednostavni postupak stečaja potrošača bez određivanja razdoblja provjere ponašanja. U ovom rješenju o zaključenju jednostavnog postupka stečaja potrošača sud će osloboditi potrošača od preostalih obveza za koje je pokrenut jednostavni postupak stečaja potrošača.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 22 sati , Borbena7 je napisao:

 Ako potrošač ima stalna novčana primanja na kojima se ne provodi ovrha, sud će naložiti potrošaču da u roku od 12 mjeseci od pravomoćnosti rješenja o otvaranju jednostavnog postupka stečaja potrošača uplaćuje na račun suda određeni iznos stalnih novčanih primanja.

Možete li, molim, pojasniti na koja se to primanja odnosi, je su li tu uključene socijalne pomoći i naknade za nezaposlenost?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Dobar dan!

Jucer sam dobio mail na e gradanin da je predmet stecaja potrosaca 3/2019 izasao na e ploci di se mole svi vjerovnici itd da u roku od 45 dana.... itd itd da to sve ne nabrajam jer ste vec gore spomenuli,pa mi nije jasno,jer nisam potpisao nikakav stecaj potrosaca i kad sam to dobio ignorira sam jer sam od 30.9.2109 podmirio sva svoj dugovanja prema fini odnosno poreznoj i od toga datuma do dana danasnjega,nemam nikakvih blokada ni dugova prema nikome,znaci sve je podmireno i od 30.9.2019,moj racun je odblokiran i nemam nikakvih dugova,pa me zanima sto dalje i kako izac iz tog postupka?

 

hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Rv9 je napisao:

Pa mi nije jasno,jer nisam potpisao nikakav stecaj potrosaca i kad sam to dobio ignorira sam 

Upravo je i nastao problem, jer ste ignorirali poziv na očitovanje, a sukladno zakonskim odredbama šutnja se smatra da pristajete. Sada bi se trebali obratiti sudu i vidjeti na temelju kakvog stanja iz Očevidnika se vodi ovaj postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obratio sam se sudu mailom,jer sam pomorac i nalazim se na brodu i sad cekam ocitovanje odnosno odgovor! Al ako ja dobro razumim,nakon 45 dana “visenja” na e oglasu ako se nitko od vjerovnika ne javi ili javi da su obaveze duznika(mene) podmirena u cijelosti,jel tada spor prestaje i od ovog svega nema nista,slucaj zatvoren ili kojj je cilj na kraju svega?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 3 minuta, Rv9 je napisao:

Obratio sam se sudu mailom,jer sam pomorac i nalazim se na brodu i sad cekam ocitovanje odnosno odgovor! 

Bojim se da će Vam sudac odgovarati mailom.

Prije 4 minuta, Rv9 je napisao:

Jel tada spor prestaje i od ovog svega nema nista,slucaj zatvoren ili kojj je cilj na kraju svega?

Ovo Vam nitko ne može odgovoriti bez da napravi uvid u Očevidnik, a koji se iz dana u dana mijenja i o čijem stanju ovisi tijek postupka. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija