Jump to content

ostavina


pudlica77

Preporučene objave

Poštovani

U slučaju smrti darovatelja koji je blokiran i prezaduzen..otvara se ostavinska rasprava (iako nema imovine) zbog tek.računa i penzije? nasljednici jedini imaju pravo potraživati nužni dio imovine koja je bila darovana puno  prije tijekom života nego je darovatelj uopće zapao u dug...ako oni to učine imam par pitanja-

1-kako se uopće može vratiti dar-nekretnina? kako se to izvodi u praksi... u tom nekom određenom dijelu dozvoljava se upis na nekretninu? ( ima nas troje)  ili kako? mogu li ja njih isplatiti ?

2-ako se dar vraća u ostavinsku masu kako bi se nužnio dio ispunio onda vjerovnici imaju pravo zahtijevati od nužnih nasljednika naplatu potraživanja iz tog vraćenog dara? za koji pak nisu nikad prije  tijekom života mogli pokrenuti paulijansku tužbu jer im je prošao rok od tri godine....

 

ako se otvori ostavinska (a ne postoji imovina) osim tog tekućeg računa  tko se ima pravo pojaviti osim nasljednika..i vjerovnici isto? 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, pudlica77 je napisao:

u tom nekom određenom dijelu dozvoljava se upis na nekretninu?

Moguće

 

, pudlica77 je napisao:

mogu li ja njih isplatiti ?

Stvar sporazuma

 

, pudlica77 je napisao:

onda vjerovnici imaju pravo zahtijevati od nužnih nasljednika naplatu potraživanja iz tog vraćenog dara?

Obzirom da se nužni dio izvodi iz nasljednog prava, realno bi postojala odgovornost za dugove ostavitelja u visini vrijednosti nužnog dijela. 

 

, pudlica77 je napisao:

tko se ima pravo pojaviti osim nasljednika

Nasljednici, zapisovnici i dr.osobe koje polažu pravo na ostavinu,po pitanju vjerovnika vidi odredbe čl. 140 Zakona o nasljeđivanju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na odgovoru..

Imam još jedno pitanje koje možda ima neki efekt na situaciju..darovana nekretnina je promijenila vlasnika svojevremeno fiducijarno, radi osiguranja tražbine..  onda nakon par godina  se nazad opet uknjižilo pravo vlasništva na mene , zapravo je plaćena...utjeće li to na situaciju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija