Jump to content

Kako zaštita podataka postaje prepreka pristupu informacijama


zao

Preporučene objave

Žalio sam se Povjereniku za informiranje zbog nedostavljanja informacije javnog tijela, a on me je, između ostaloga odbio i pod izlikom da sam tražio uvid u svoje osobne podatke.  Navodno, budući da sam (od tijela javne vlasti) tražio odgovor na svoju žalbu – tražena informacija se odnosi osobno na mene – pa onda tražena informacija zapravo predstavlja zahtjev za uvid u osobne podatke? Iz toga je povjerenik zaključio da svoja prava ne mogu ostvarivati temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama (ZPPI) nego temeljem Opće uredbe o zaštiti podataka (OUZP).

Naravno, povjerenik je sve to „osmislio“ samo da on ne bude nadležan za rješavanje mog zahtjeva za dostavom informacije, a ja tražim savjet, ideju kako bolje napisati tužbu Visokom upravnom sudu protiv povjerenika.

Glavni argument mi je kršenje čl.3. st.1. toč.3. ZPPI-a, prema kojemu je informacija svaki podatak koji posjeduje tijelo javne vlasti, a nastao je u okviru djelokruga ili u vezi s organizacijom i radom tijela javne vlasti.  Dakle, da bi nešto bila informacija - uopće nije važno na koga se ona odnosi - bitno je samo da ju je donijelo tijelo javne vlasti.            Svojom žalbom javnom tijelu (na koju nisam dobio odgovor) sam se žalio protiv prethodnih dopisa javnog tijela, što znači da je sve nesporno doneseno u okvirima djelokruga rada tog javnog tijela.                         

E sad, prema čl.4. st.1. OUZP-a osobni podatak može biti svaki podatak koji se odnosi na pojedinca čiji se identitet može utvrditi, pa se postavlja pitanje: znači li to da se svaki dokument u kojem sam ja spomenut u nekom dijelu može smatrati „mojim osobnim podatkom“?! Naravno, povjerenik nije „mutav“ nego se izvlači na čl.15. OUZP-a prema kojem svaki „ispitanik“ (odnosno, ja) ima pravo tražiti od voditelja obrade (odnosno, od javnog tijela) pravo pristupa tim svojim osobnim podacima, što povjerenika navodno oslobađa odgovornosti, po principu „brigo moja prijeđi na drugoga“....

Po mom mišljenju, a ja nisam pravnik, apsurdna je situacija da se odredbe OUZP-a koje se odnose na zaštitu (nekih) podataka meni stavljaju na teret kao ograničenje primjene odredbi Zakona (ZPPI-a) koje mi omogućavaju pristup tim podacima.

Zato tražim mišljenja i komentare glede tog OUZP-a. 

uređeno: od zao
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Mislim da ovdje treba provesti test razmjernosti, ako nije proveden - je li informacija u općem, javnom interesu ili pojedinačnom interesu da Vam bude otkrivena, iako nema nikakve logike da Vam se kao stranci u postupku ne da uvid u spis predmeta koji se tiče Vas, niti da Vam se da uvid u podatke koji su Vaši osobni podatci (ali, Vi zapravo i ne tražite da Vam se omogući uvid u svoje osobne podatke, nego u tuđe, koji su također vidljivi u rješenju žalbe, zar ne?)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz Vaših usta u uši sudaca VUS-a....

Ali, problem je u definiciji pojma "osobni podatak" (čl.4. st.1. OUZP-a), prema kojem osobni podatak može biti doslovno BILO ŠTA - A DA SE ODNOSI NA MENE (doneseno od strane javnog tijela). Inače, ja tražim odgovor javnog tijela na svoju žalbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija