Jump to content
zao

Kako zaštita podataka postaje prepreka pristupu informacijama

Preporučene objave

zao    3

Žalio sam se Povjereniku za informiranje zbog nedostavljanja informacije javnog tijela, a on me je, između ostaloga odbio i pod izlikom da sam tražio uvid u svoje osobne podatke.  Navodno, budući da sam (od tijela javne vlasti) tražio odgovor na svoju žalbu – tražena informacija se odnosi osobno na mene – pa onda tražena informacija zapravo predstavlja zahtjev za uvid u osobne podatke? Iz toga je povjerenik zaključio da svoja prava ne mogu ostvarivati temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama (ZPPI) nego temeljem Opće uredbe o zaštiti podataka (OUZP).

Naravno, povjerenik je sve to „osmislio“ samo da on ne bude nadležan za rješavanje mog zahtjeva za dostavom informacije, a ja tražim savjet, ideju kako bolje napisati tužbu Visokom upravnom sudu protiv povjerenika.

Glavni argument mi je kršenje čl.3. st.1. toč.3. ZPPI-a, prema kojemu je informacija svaki podatak koji posjeduje tijelo javne vlasti, a nastao je u okviru djelokruga ili u vezi s organizacijom i radom tijela javne vlasti.  Dakle, da bi nešto bila informacija - uopće nije važno na koga se ona odnosi - bitno je samo da ju je donijelo tijelo javne vlasti.            Svojom žalbom javnom tijelu (na koju nisam dobio odgovor) sam se žalio protiv prethodnih dopisa javnog tijela, što znači da je sve nesporno doneseno u okvirima djelokruga rada tog javnog tijela.                         

E sad, prema čl.4. st.1. OUZP-a osobni podatak može biti svaki podatak koji se odnosi na pojedinca čiji se identitet može utvrditi, pa se postavlja pitanje: znači li to da se svaki dokument u kojem sam ja spomenut u nekom dijelu može smatrati „mojim osobnim podatkom“?! Naravno, povjerenik nije „mutav“ nego se izvlači na čl.15. OUZP-a prema kojem svaki „ispitanik“ (odnosno, ja) ima pravo tražiti od voditelja obrade (odnosno, od javnog tijela) pravo pristupa tim svojim osobnim podacima, što povjerenika navodno oslobađa odgovornosti, po principu „brigo moja prijeđi na drugoga“....

Po mom mišljenju, a ja nisam pravnik, apsurdna je situacija da se odredbe OUZP-a koje se odnose na zaštitu (nekih) podataka meni stavljaju na teret kao ograničenje primjene odredbi Zakona (ZPPI-a) koje mi omogućavaju pristup tim podacima.

Zato tražim mišljenja i komentare glede tog OUZP-a. 

Uređeno od zao

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Mislim da ovdje treba provesti test razmjernosti, ako nije proveden - je li informacija u općem, javnom interesu ili pojedinačnom interesu da Vam bude otkrivena, iako nema nikakve logike da Vam se kao stranci u postupku ne da uvid u spis predmeta koji se tiče Vas, niti da Vam se da uvid u podatke koji su Vaši osobni podatci (ali, Vi zapravo i ne tražite da Vam se omogući uvid u svoje osobne podatke, nego u tuđe, koji su također vidljivi u rješenju žalbe, zar ne?)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
zao    3

Iz Vaših usta u uši sudaca VUS-a....

Ali, problem je u definiciji pojma "osobni podatak" (čl.4. st.1. OUZP-a), prema kojem osobni podatak može biti doslovno BILO ŠTA - A DA SE ODNOSI NA MENE (doneseno od strane javnog tijela). Inače, ja tražim odgovor javnog tijela na svoju žalbu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×