Jump to content
Sign in to follow this  
Mikada

Sud ne priznaje presudu stranog suda (SAD) o razvodu braka

Preporučene objave

Dakle, brak je sklopljen u Hrvatskoj, ali sam se razvela dok sam živjela u SAD-u. Ovdje u Hrvatskoj sam nedavno sudu podnijela original Certificate of Dissolution of Marriage (Potvrda o razvodu braka) i ovjereni prijevod istog. Ali sudac kaže da to nije dovoljno, te da bi hrvatski sud priznao odluku suda strane države da trebam donijeti dodatnu dokumentaciju?! Da li zakon zaista traži dodatnu dokumentaciju? Zar Originalna potvrda o razvodu braka (i ovjereni prijevod) na kojoj piše koji sud ju je izdao i kada i svi ostali važni podatci - zar to ne bi trebalo biti dovoljno?

Hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 3 sati , Mikada je napisao:

Da li zakon zaista traži dodatnu dokumentaciju? Zar Originalna potvrda o razvodu braka (i ovjereni prijevod) na kojoj piše koji sud ju je izdao i kada i svi ostali važni podatci - zar to ne bi trebalo biti dovoljno?

U skladu s odredbama Zakona o rješavanju sukoba zakona s propisima drugih zemalja u određenim odnosima koji u čl. 87 određuje da se strana sudska odluka priznaje ako je podnositelj zahtjeva za priznanje uz tu odluku podnio i potvrdu nadležnoga stranog suda odnosno drugog organa o pravomoćnosti te odluke po pravu države u kojoj je donesena.

Ako se radi o ovoj situaciji, tada Vam sud ili drugo odgovarajuće tijelo u USA treba izdati potvrdu da je odluka koja je donesena u Vašem postupku pravomoćna, odnosno da protiv iste nije izjavljen pravni lijek ili je isti odbijen, pa takva odluka više nije podložna izmjenama u redovnom postupku.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  

 • Similar Content

  • objavio bela-12
   dobio sam presudu sa ovrhom sa općinskog suda 
   sa pravom žalbe u roku 8 dana
   piše ovako
   POUKA O PRAVNOM LIJEKU:
   Protiv ove presude nezadovoljna stranka ima pravo žalbe županijskom sudu, koja se podnosi putem ovoga suda. Žalba se podnosi pisanim putem u 4 primjerka, u roku od 8 dana od dana dostave ove presude.
    sad ja neznam dal se žalba nosi na općinski sud ili na županijski?od kad do kad se zaprimaju žalbe?
   hvala!
    
  • objavio Maki1986DJ
   Molio bi ako mi netko moze pomoci.Radi se o tome da sam podnjeo tuzbu protiv poslodavca za putne troskove.Punomoć sam dao odvjetniku i on je to rijesavao.U ugovoru mi stoji da imam pravo na putne troskove jednom mjesecno.Prvostupanjska presuda je bila da mi pripada to sto trazim i da me se isplati.Županijski sud je ulozio žalbu na to da ja nisam uopce ni potrazivao putne troskove i da sam duzan platiti sudske troskove.Na to moj odvjetnik kaze da je to normalno i da oni samo kupuju vrijeme.Ja prilazem odvjetniku papirnato da sam trazio putne troskove i di me poslodavac odbijaja da sam imao osiguran smjestaj.Odvjetnik ne ulaze žalbu na drugostupanjsku presudu Županijskom sudu nego ulaze reviziju Vrhovnom sudu.Danas dobijem odgovor Vrhovnog suda gdje oni prakticki ni ne otvaraju slucaj,jer je revizija neosnovana,nedostaju neke osnove...i da ne razumiju sta je odvjetnik sa tim pitanjem koje je poslao u reviziji njima mislio "Dali meni pripadaju putni troskovi od mjesta sluzbe do mjesta stanovanja". I Vrhovni sud odbacuje reviziju.I tu sam ja kao duzan platiti troskove suda koje je drugostupanjski sud presudio.Sad me zanima dali ja jos mogu po tom pitanju sta poduzeti...troskovi nisu mali a znam da su sa istim ugovorima kao moj isplacivani putni troskovi...znam da sam zakinut ali kao da mi je odvjetnik kiksao...jednostavno nije u reviziji naveo ocito sve...neznam nisam strucnjak pa da mogu ja to presudit...dali ima netko tko bi mi mogao ovu presudu Vrhovnog suda malo obrazloziti...
  • objavio Lelica84
   Nakon 15 godina sudstva napokon sam dobila presudu da je zemlja moja. Zanima me koji je rok za uknjizbu?  Presuda je dosla prije mijesec dana. Ali opcinski sud jos po tom pitanju nista nije napravio. Dali postoji kakav rok i dali se to kako moze pravni ubrzati.
   Hvala..
  • objavio JureM
   Pozdrav,
    
   Molim vas da me posavjetujete oko pisanja Izvanrednog pravnog lijeka protiv presude prekršajnog suda. Naime, napravio sam glupost, radi se o tome da sam na skuteru u "gluho doba noći", ne znajući da 100m iza mene vozi policija, na kružnom toku ušao u pogrešni smjer kako bi prikratio put, za što mi je određena minimalna kazna od 2000kn (Zakon o sigurnosti prometa na cestama - čl. 49.(6)), a u krvi mi je izmjereno 0,68 g/kg alkohola, za što mi je izrečena također minimalna kazna od 1000kn + 6 mjeseci zabrane za A kategoriju.
   Napisao sam prigovor u kojem priznajem počinjeni prekršaj uz napomenu da sam zabunom ušao u pogrešni smjer kružnog toka, žaleći se isključivo zbog izrečene novčane kazne, molio ih da mi umanje novčanu kaznu ili je zamjenu za dobrotvorni rad / zatvorsku kaznu, jer sam nezaposlen i teškog imovinskog stanja.
   Nakon 2 mjeseca dobijem presudu prekršajnog suda, u kojoj piše da je izrečena kazna prestroga te da se usvaja moj prigovor u pogledu izrečene zaštitne mjere upravljanja "B"(wtf) kategorijom, te da u ostalom dijelu obavezni prekršajni nalog ostaje nepromijenjen. Redovna žalba na presudu, naravno, nije dopuštena.
   Znači uvažili su dio NEPOSTOJEĆEG prigovora za izricanje zaštitne mjere oduzimanja dozvole, a plus toga su krivo napisali kategoriju (napisali B umjesto A). Ne znam što da radim, mislim se dali da platim 2/3 kazne ili da poduzmem Izvanredni pravni lijek u nadi da će mi umanjiti novčanu kaznu?
    
   Hvala.
  • objavio plavahobotnica
   Obitelj i ja smo nedavno na sudu dobili parnicu (odšteta oko 200k kn u našu korist). Ta druga stranka trenutno ne radi i nema nikakve imovine (ako se dobro sjecam imali su kucu koju su prepisali na sina).
   Kolika je vjerovatnost da vidimo iti jednu kunu od tog iznosa ? Moze li to otic u zastaru ?
 • Online korisnici×