Jump to content

Sud ne priznaje presudu stranog suda (SAD) o razvodu braka


Mikada

Preporučene objave

Dakle, brak je sklopljen u Hrvatskoj, ali sam se razvela dok sam živjela u SAD-u. Ovdje u Hrvatskoj sam nedavno sudu podnijela original Certificate of Dissolution of Marriage (Potvrda o razvodu braka) i ovjereni prijevod istog. Ali sudac kaže da to nije dovoljno, te da bi hrvatski sud priznao odluku suda strane države da trebam donijeti dodatnu dokumentaciju?! Da li zakon zaista traži dodatnu dokumentaciju? Zar Originalna potvrda o razvodu braka (i ovjereni prijevod) na kojoj piše koji sud ju je izdao i kada i svi ostali važni podatci - zar to ne bi trebalo biti dovoljno?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , Mikada je napisao:

Da li zakon zaista traži dodatnu dokumentaciju? Zar Originalna potvrda o razvodu braka (i ovjereni prijevod) na kojoj piše koji sud ju je izdao i kada i svi ostali važni podatci - zar to ne bi trebalo biti dovoljno?

U skladu s odredbama Zakona o rješavanju sukoba zakona s propisima drugih zemalja u određenim odnosima koji u čl. 87 određuje da se strana sudska odluka priznaje ako je podnositelj zahtjeva za priznanje uz tu odluku podnio i potvrdu nadležnoga stranog suda odnosno drugog organa o pravomoćnosti te odluke po pravu države u kojoj je donesena.

Ako se radi o ovoj situaciji, tada Vam sud ili drugo odgovarajuće tijelo u USA treba izdati potvrdu da je odluka koja je donesena u Vašem postupku pravomoćna, odnosno da protiv iste nije izjavljen pravni lijek ili je isti odbijen, pa takva odluka više nije podložna izmjenama u redovnom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija