Jump to content

Ugovor o autorskom djelu - pitanja


Urban76

Preporučene objave

Imam sklopljen Ugovor o autorskom djelu s jednim internet portalom. Zadnji tekst za njih napisao sam 2017. i dobio zadnji honorar. Ako taj ugovor nije raskinut tj. još uvijek formalno vrijedi, jesam li dužan javiti se poreznoj iz bilo kojeg razloga ili bilo što prijavljivati ako u 2018. nisam imao zarade od tog posla?

Nevezano uz pitanje iznad, može li mi pravna osoba s kojom sam sklopio Ugovor o autorskom djelu raditi probleme što više ne pišem za njih, a u Ugovoru nije precizno navedena nikakva obaveza npr. "toliko i toliko kartica ili toliko i toliko tekstova mjesečno". Pitam jer sam otišao raditi u inozemstvo i bez kontakta prestao pisati za taj portal, pa da mi ne bi naknadno radili probleme...

Ako netko može razjasniti hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod svake isplate, taj portal obračunava poreze i doprinose na isplaćeni iznos, te podnosi JOPPD obrazac za Vas. Više niste dužni podnositi poreznu prijavu u veljači, pa bio Vam to jedini ili drugi dohodak.

Što Vam piše u ugovoru, to Vas obvezuje. Vi im možete u jednoj rečenici javiti da otkazujete taj ugovor te da više nećete pisati za njih, ali ako se ni oni ni Vi niste javljali, vjerujem da obje strane smatraju da ih ugovor više ne obvezuje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija