Jump to content

Najam nekretnine fizičkoj osobi za obavljanje djelatnosti iznajmljivanja apartmana


perastra

Preporučene objave

Firma u svom kapitalu ima nekretninu koja je još u izgradnji. Da li se dio koji je izgrađen i opremljen može iznajmiti fizičkoj osobi koja će dalje koristiti taj dio za iznajmljivanje turistima (apartman) iako nije etažiran i nema tehnički prijem tj.uporabnu dozvolu? U uredu za turizam sam dobila informaciju da se može dobiti privremeno Rješenje za iznajmljivanje koje će vrijediti do kraja 2020.godine jer još uvijek ne stupa novi zakon i Rješenje se može dobiti na temelju građevinske dozvole i vlasničkog lista kao i ugovora o najmu sa tom fizičkom osobom koja će dozvolu tražiti na svoje ime.  Željela bih napomenuti da je firma u sustavu PDV-a i na najamninu će obračunavati PDV, dok fizička osoba nije u sustavu PDV-a i neće ni biti ukoliko ne ostvari prometa 300000 kn , što sigurno i neće. Kako se porezno gleda takav način poslovanja, fizička osoba nije povezana osoba sa firmom?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako Vas zanima sa stajališta fizičke osobe, ona može biti privatni iznajmljivač i plaćati paušalni porez, a PDV će, dakako, ona morati snositi prema svom najmodavcu, jedino što se morate raspitati jest mora li prostor koji iznajmljuje privatni iznajmljivač biti u njegovom vlasništvu (s obzirom da se radi o pružanju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija