Jump to content
krojle

Prenamjena garažnih parkirnih mjesta u garažu.

Preporučene objave

Poštovanje, molim Vas savjet! U podrumu stambene zgrade od 30-tak stanova posjedujem tri garažna parkirna mjesta (na slici GPM4, GPM5 i GPM6.) Svako mjesto je veličine 11,80 m2 . Plan mi je zatvoriti parkirna mjesta sa rolo garažnim vratima kao na slici na način da to bude jedna garaža od 35 m2 ili eventualno dodatno pregraditi prostor pa da budu dvije garaže od 17,5 m2. Postoji li zakon o takvoj prenamjeni, trebam li neki ugovor sa suvlasnicima ili nešto drugo. Hvala!

legalis.jpg

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Prema nacrtu koji ste poslali, vama je svakako nužan dogovor sa svim suvlasnicima budući da ćete vratima obuhvatiti i manju površinu koja predstavlja zajedničke dijelove zgrade (tri ''trokuta'' ispred garažnih parkirnih mjesta). 

Ako ćemo strogo gledati na ovo pitanje, bez ponovnog etažiranja zgrade ne možete od tri garažna parkirna mjesta stvoriti jednu garažu, ali budući da pretpostavljam da je vama samo u interesu zatvoriti vaša tri garažna parkirna mjesta, mislim da bi bilo dovoljno sastaviti sporazum s ostalim suvlasnicima kojim vas ovlašćuju na takvu preinaku (primarno zbog toga što su garažna parkirna mjesta tako nezgodno položena da postavljanjem jednih vrata morate obuhvatiti i dijelove ispred garažnih parkirnih mjesta koji nisu vaše samovlasništvo). 

Bez sporazuma, teoretski, ostali suvlasnici bi mogli tražiti uspostavu prijašnjeg stanja i predaju u njihov suposjed zajedničkih dijelova koje ste zagradili vratima (koliko god to na prvu izgledalo smiješno i nepotrebno, budući da se radi o zaista maloj površini). Ako su ljudi normalni, ne vjerujem da bi došlo do toga, ali svaka zgrada ima bar jednog ''pacijenta''.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani, da sigurno će se netko protiviti ali uglavnom smo dobro organizirani stanari i sve važnije odluke donosimo natpolovičnom većinom suvlasnika pa tu nebi trebao biti problem.  Hvala Vam na opširnom odgovoru!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Imam istu situaciju, ali moja dva garažna mjesta (etažirana) su u ravnini omeđena zidovima posjeduju protupožarni sustav. Također bi stavio rolo vrata s odušnicima, koja ne bi ulazila u zajednički prostor (niti prilikom otvaranja niti prilikom zatvaranja)

Da li je potrebno nešto poduzeti po pitanju legalizacije istoga ili traženja posebnih dozvola (npr. po pitanju protupožarne sigurnosti ili sl) , s obzirom na to da zatvaram prostor koji je u mojem vlasništvu?

Lp

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ovako kako ste opisali, a gledajući Zakon o vlasništvu i drukim stvarnim pravima te Pravilnik proizašao iz Zakona o gradnji za takovo što ne vidim nekakove zapreke, osim za ovo što ste naveli oko protupožarne zaštite. No to je pitanje za sasvim drugu instituciju (nadležna PU).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×