Jump to content

Hrt pristojba na nepostojeće ime


Kai

Preporučene objave

Molim savjet u vezi sljedećeg problema. Prijatelj živi kao podstanar na crno. U kasliću ga je dočekala uplatnica na 240kn na ime vlasnika stana (njegovo prezime je na vratima).

Nazvao je stanodavca da ga obavijesti o tome i bio je spreman plaćati taj namet tako da nitko nema problema, no stanodavac ne želi ni čuti za to i inzistira da prijavu napravi na svoje ime. Pošto prijatelj planira seliti kroz koji mjesec, ne želi na svoje ime ništa prijavljivati, ali bi plaćao sve što dođer na gazdino, kao i ostale režije (seli u svoj stan u kojem planira napraviti prijavu za tv). Gazda tvrdi da će on sam prebaciti na podstanara pretplatu.

E sad, može li vlasnik to uopće napraviti ako nelegalalno iznajmljuje i ako od podstanara ima samo ime i prezime, bez ostalih podataka? I zar ne treba osoba na koju se pretplata želi prebaciti dati svoj pristanak, oib, potpis ili nešto?

Po ovoj logici bilo tko zlonamjeran može dati ime čije god želi, a da druga strana to ni ne zna. Kako to funkcionira?

Ponavljam, uskoro seli i ne želi se dovesti u situaciju da stižu uplatnice za koje ne bi ni znao, a gazda je tip koji bi to pustio i ne bi ni javio da ih ima.

Što mu je pametno napraviti? Ignorirati uplatnicu (nitko nikad nije potpisao nikakvu pretplatu, bio u stanu ili uopće s inkasatorom razgovarao) ili ju platiti i ne dozvoliti da se samovoljno prebacuje na bilo čije ime?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije ništa više namjeravao napraviti po tom pitanju, samo ga brine može li gazda i prije nego ovaj odseli samoinicijativno na njega prebaciti pretplatu. Zar je to doista moguće i legalno ili mu nitko ne bi prihvatio takvo nešto bez potpisa najmoprimca i njegovih podataka koji nisu samo ime i prezime?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 22 sati , drot13 je napisao:

Ne, ne može. Eventualno može obavijestiti HRT da je prijatelj stanovao tamo i da šalju njemu, ali ne vidim kako bi to dokazao ako nema ugovor, prijavu niti išta slično...

Hvala puno na odgovoru.

Da, papirnati trag njegovog boravka tamo ne postoji. Znaju doduše susjedi u zgradi, ali ne vjerujem da bi se oni išli uplitati u dokazivanje toga samo da bi ovaj prebacio pretplatu. Pretpostavljamo i da je gazda u panici pretjerano reagirao.

 

Nastavno na to i nevezano striktno uz gore navedeni problem, kako osoba koja na adresi nema prijavljenio boravište ili prebivalište može prijaviti pretplatu, traže li se podaci s osobne? I je li problem kasnije prilikom promjene adrese ili sl?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija