Jump to content
Sign in to follow this  
Adre012

Inkasso iz inozemstva

Preporučene objave

Ako Inkasso u Eu državi,npr.Austriji šalje na adresu u Hr opomene, kakva je procedura ako ne reagiram,tj.ne plaćam opomene ? Što može Inkasso dalje ? Dati na austrijski sud, koji onda traži osobu preko Hr suda ili ?Hvala na odgovorima

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Opomena je način komuniciranja da se na nešto podsjeti (u vašem slučaju na plaćanje),  iz A nema pravni značaj tako dugo dok Glaubiger (ovrhovoditelj) iz A ne pokrene europski ovršni postupak.

Na to ima pravo i ovisno o dokumentaciji koju priloži na nadležni sud u HR, sud može taj nalog odbaciti ili prihvatiti. Ako odbaci ovrhovoditelj ima rok da dopuni zahtjev, a ako prihvati pokreće se postupak koji odgovara hrvatskom zakonu i vi svakako imate pravo podnijeti prigovor na rješenje koje dobijete. 

Za ovrhovoditelja iz A, koji treba predujmiti troškove (npr.10.000,00-EUR spor, troškovi oko 600,00-EUR) i koji ne zna kojom imovinom raspolažete u HR je to svakako rizik.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zakon je reguliran za većinu (ne sve) država u EU, postupa se po zakonu gdje dužnik ima prebivalište/boravak, ako nadležan sud prihvati EU nalog. U praksi većinom ovrhovoditelj čeka da se dužnik prijavi u državi gdje je dužan pa da regulira uobičajenim putem naplatu (Betreibung, ovrhu ), ovisno o visini duga i interesu ovrhovoditelja u smislu pokretanja EU naloga.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×