Jump to content
Zmuj

Pravo stanovanja u rodnoj kuci nakon razvoda braka

Preporučene objave

Lijep pozdrav svima!

Trebam savjet. U braku sam 7 godina. Muz i ja zivimo u mojoj rodnoj kuci. U tom braku imamo i jedno dijete cija je sad to isto rodna kuca. U toj kuci imamo "svoj" stan kojo nije nas vlastiti jer kuca nije etazirana. Vlasnik te kuce je 1/2 moja baka a druga polovica ima 3 vlasnika ; moj brat, moja mama i ja svaki po 1/3. Nadalje, ja bih pokrenula rastavu braka  i muz pristaje ali uz uvjet da iselim iz kuce i ostavim mu dijete. On smatra da u "mojoj" kuci ima veca prava od mene. Iako on ima svoju vlastitu kucu u kojoj, naravno, ne zivi. Sto da ucinim?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nema on nikakva prava u kući, jer je iz Vaših navoda, razvidno da kuća ne predstavlja bračnu stečevinu (stečena za.vrijeme trajanja bračne zazednice), već je ista suvlasništvo Vaše bake, Vaše majke, brata i Vas osobno, dapače još ga imate pravo teretiti za plaćanje najamnine stanovanja unatrag tri godine

Jedino mogućnost postoji da potražuje uloženo u tuđu nekretninu ako ste adaptirali navedeni stan i to unatrag pet godina (opći zastarni rok), no i u tom slučaju je sudska praksa podjeljena, jer se ponekad tumači da je tim ulaganjem osiguravao i sebi bolje uvjete stanovanja.

Uglavnom, on nema nikakva vlasnička prava na kući na kojima bi temeljio svoj uvjet, tj. uvjetovao ostankom u istoj.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Bas zbog toga sto smo adaptirali stan on smatra na ja trebam iseliti i da on ima pravo ostati. Hoce i dijete. Ja imam solidna primanja, veca nego on, stalni radni odnos a i dijete ce uskoro u skolu koja je tri minute udaljena od kuce. Mislim da mi sve ide u prilog osim muza koji se neda iz kuce van.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Što se tiče djeteta, to ćete rješavati u postupku razvoda braka i donošenja odluke o skrbništvu nad djetetom, prije pokretanja postupka za razvod braka, dužni ste u nadležnom CZSS pokrenuti postupak obveznog savjetovanja prije razvoda braka i postupak obiteljske medijacije, u kojim možete, ako se dogovorite, sastaviti Plan o zejdničkoj roditeljskoj skrbi nad mlt. djetetom (čl. 106. ObZ), a ako se ne dogovorite, sud utvrđuje činjenice koje idu na dobrobit djeteta i temeljem toga donosi odluku o roditeljskoj skrbi (s kojim roditeljem će dijete živjeti, dok drugom roditelju određuje način i vrijeme održavanja kontakata sa djetetom i plaćaanje uzdržavaanja čl. 310 Obiteljskog zakona)

Sve ostalo se utvrđuje u zasebnom postupku za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine, no, kako sam u svom prvom postu napisao, on sa kućom nema ništa, jer ista nije bračna stečevina, osim što može, u roku od pet godina po ulaganju, tražiti dio uloženih sredstava u tuđu imovinu, ali bi to trebao tužiti sve suvlasnike i od svih isto  potraživati, što je malo vjerojatno.

Uređeno od Željac047

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 22 sati , Željac047 je napisao:

još ga imate pravo teretiti za plaćanje najamnine stanovanja unatrag tri godine

Teško za period koji je pod okriljem bračne zajednice, uz napomenu da se u konkretnom slučaju ne bi radilo o potraživanju najamnine iz ugovora, već o neosnovanom bogaćenju (uštedi na teret vlasnika nekretnine) što će reči "stjecanje bez osnova" na koji se ima primjeniti rok od 5 godina. 

 

prije 18 sati , Željac047 je napisao:

on sa kućom nema ništa, jer ista nije bračna stečevina,

Slažem se, kuća nije i ne može biti pod režimom bračne stečevine, jer je stečena nasljeđivanjem

 

prije 18 sati , Željac047 je napisao:

osim što može, u roku od pet godina po ulaganju, tražiti dio uloženih sredstava u tuđu imovinu

Da, radi se o petogodišnjem zastarnom roku, no ključna činjenica koju treba utvrditi je od kojeg trenutka počinje tijek zastare,odnosno da li od izvršenih ulaganja ili prestanka braka? 

Odgovor valja tražiti u odredbama ZOO koje reguliraju zastoj zastare tražbina između određenih osoba, pa tako čl. 235 određuje da zastara ne teče između bračnih drugova ili pak za slučaj izvanbračne zajednice dok ta zajednica traje. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×