Jump to content
zzivanazzu

Suvlasnicke odluke za poboljsanje zgrade

Preporučene objave

Pozdrav, borba u zgradi sa 6 stanova. Fasada izgleda ocajno, trenutno je pola zgrade prefarbano, pola nije. 4 od 6 stanova(suvlasnika) zeli novu izolacijsku fasadu (stiropor) i pritom zele povecati balkonu (u dubinu, prema van) posto bi zbog fasade izgubili 10cm dubine. Zakon o vlasnistvu mi nije jasan, pise u jednom clanku da za neke(ne pise koje sve) pislove poboljsanja treba pristanak svih, a za izvanredne ne treba nuzno. Zna li netko konkretno treba li vecina ili pristanak svih za poboljsanje u vidu termofasade i eventualno balkona? Ukoliko je dovoljna vecina, placa li ta vecina i za  razmjerni dio fasade manjine koja je bila protiv? Da napomenem da su u toj zgradi 2 stana kategorizirana legalno za turisticko iznajmljivanje pa je mozda to bitno (interes RH???). Ova 2 stana koja se protive nisu sirotinja nego su u sredini(izmedju 2 grijana stana) pa ih bas briga jer im je toplije nego u ostala 4, vanjska stana. Plus, vole se inace inatit. Hvala :)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Što se tiče fasade, ako bi je radili sami iz sredstava pričuve to bi bila poboljšica za koju je potreban pristanak svih suvlasnika, osim u slučaju ako bi se za to koristila sredstva prema posebnom zakonu (Zakon o energetskoj učinkovitosti), tada je dovoljna večina prema suvlasničkim dijelovima. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ok, koliko razumijem taj zakon energetske ucinkovitosti, to se odnosi na fasade ostvarene uz subvenciju drzave/eu fondova..? Mi smo, naravno, na taj dio zakasnili jer nema fondova na vidiku vise :) u pricuvi nemamo dovoljno, vec smo mislili kao zgrada dignut kredit preko upraviteljske firme. Mozemo li to kao vecina? Eventualno da ro dvoje koji se protive onda ne moraju placat kredit za tu fasadu? Ili mozda zakonski smijemo obnovit samo dio fasade gdje mi stanujemo, a oni neka ostanu u staroj fasadi (to su dva srednja stana, od dva kata sto imamo pa vizualno ne bi bilo jako primjetno)? Ocajni smo, ove dvije srednje se samo inate i ne daju nam da radimo nikakve radove, a mi iz vanjskih stanova trosimo miljarde za grijanje...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 4 sati , zzivanazzu je napisao:

Mozemo li to kao vecina? Eventualno da ro dvoje koji se protive onda ne moraju placat kredit za tu fasadu?

Dakle, tu Zakon o vlasništvu propisuje u st.2 članka 87 da, iznimno nije potrebna suglasnost svih ukoliko će ta većina sama snositi troškove. Ili ih se može pokriti iz pričuve ako se ne ugrožava potreba podmirivanja redovnog održavanja, te ako te poboljšice neće ići suviše na štetu nadglasanih suvlasnika. Pa prema navedenome bi se moglo to odraditi na način da se ne diraju postojeća sredstva za redovno održavanje, podigne kredit kojim bi se automatizmom povećala pričuva ali da se od toga povećanja izuzmu ta dva stana.

Što se tiče Zakona o gradnji koji bi regulirao samo postavljanje omotača grijanog ili hlađenog dijela zgrade te prema Pravilniku izvedenom iz navedenog zakona za to bi vam trebao samo glavni projekt, no za

prije 9 sati , zzivanazzu je napisao:

i pritom zele povecati balkonu (u dubinu, prema van)

i dozvola za rekonstrukciju.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×