Jump to content

pravo stranaca na stjecanje nekretnine


zdepar

Preporučene objave

Molim pomoć,  majka živi u Austriji, ima dvojno državljanstvo, ima HR osobni i adresu u RH, želi pokloniti nekretninu, pola kuće, svome sinu, državljaninu Austrije.

Istovremeno taj njen sin želi kupiti drugu polovinu kuće od svoje tete, državljanke  i nastanjene u RH.  Može li to i koji su koraci ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Državljanin ili pravna osoba iz država članica EU stječe pravo vlasništva nekretnina u RH pod pretpostavkama koja vrijede za stjecanje prava vlasništva i za državljane RH. Dakle, za ovo

prije 8 sati , zdepar je napisao:

želi pokloniti nekretninu, pola kuće, svome sinu, državljaninu Austrije.

Istovremeno taj njen sin želi kupiti drugu polovinu kuće od svoje tete,

bi vrijedili propisi isti kao i za državljane RH. Za početak bi sin ukoliko ga nema, od nadležne porezne uprave trebao zatražiti i dobiti OIB jer bez njega svoje vlasništvo temeljeno na pravnim poslovima neće moći upisati u zemljišne knjige. Za darovanje od strane majke se sačini Darovni ugovor koji se ovjeri kod JB (ili čak bi ga majka mogla ovjeriti i u konzulatu RH u Austriji pošto je državljanka RH) ako ima prave predaje u posjed. Ukoliko iste nema, darovni ugovor bi se morao solemnizirati po JB, sačiniti u obliku JB akta ili ovjeriti od suca nadležnog suda, sve u RH, te predati na uknjižbu u ZK.

Za kupoprodaju od tetke se sačini Kupoprodajni ugovor koji može (a može se dati i kasnije po isplati ugovorene cijene) imati tabularnu izjavu koja je također bitna za uknjižbu, te isto sa ugovorom (i tabularnom izjavom ako je data kasnije) u ZK na provedbu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija