Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

zdepar

pravo stranaca na stjecanje nekretnine

Preporučene objave

Molim pomoć,  majka živi u Austriji, ima dvojno državljanstvo, ima HR osobni i adresu u RH, želi pokloniti nekretninu, pola kuće, svome sinu, državljaninu Austrije.

Istovremeno taj njen sin želi kupiti drugu polovinu kuće od svoje tete, državljanke  i nastanjene u RH.  Može li to i koji su koraci ?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Državljanin ili pravna osoba iz država članica EU stječe pravo vlasništva nekretnina u RH pod pretpostavkama koja vrijede za stjecanje prava vlasništva i za državljane RH. Dakle, za ovo

prije 8 sati , zdepar je napisao:

želi pokloniti nekretninu, pola kuće, svome sinu, državljaninu Austrije.

Istovremeno taj njen sin želi kupiti drugu polovinu kuće od svoje tete,

bi vrijedili propisi isti kao i za državljane RH. Za početak bi sin ukoliko ga nema, od nadležne porezne uprave trebao zatražiti i dobiti OIB jer bez njega svoje vlasništvo temeljeno na pravnim poslovima neće moći upisati u zemljišne knjige. Za darovanje od strane majke se sačini Darovni ugovor koji se ovjeri kod JB (ili čak bi ga majka mogla ovjeriti i u konzulatu RH u Austriji pošto je državljanka RH) ako ima prave predaje u posjed. Ukoliko iste nema, darovni ugovor bi se morao solemnizirati po JB, sačiniti u obliku JB akta ili ovjeriti od suca nadležnog suda, sve u RH, te predati na uknjižbu u ZK.

Za kupoprodaju od tetke se sačini Kupoprodajni ugovor koji može (a može se dati i kasnije po isplati ugovorene cijene) imati tabularnu izjavu koja je također bitna za uknjižbu, te isto sa ugovorom (i tabularnom izjavom ako je data kasnije) u ZK na provedbu. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×