Jump to content
zdepar

pravo stranaca na stjecanje nekretnine

Preporučene objave

Molim pomoć,  majka živi u Austriji, ima dvojno državljanstvo, ima HR osobni i adresu u RH, želi pokloniti nekretninu, pola kuće, svome sinu, državljaninu Austrije.

Istovremeno taj njen sin želi kupiti drugu polovinu kuće od svoje tete, državljanke  i nastanjene u RH.  Može li to i koji su koraci ?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Državljanin ili pravna osoba iz država članica EU stječe pravo vlasništva nekretnina u RH pod pretpostavkama koja vrijede za stjecanje prava vlasništva i za državljane RH. Dakle, za ovo

prije 8 sati , zdepar je napisao:

želi pokloniti nekretninu, pola kuće, svome sinu, državljaninu Austrije.

Istovremeno taj njen sin želi kupiti drugu polovinu kuće od svoje tete,

bi vrijedili propisi isti kao i za državljane RH. Za početak bi sin ukoliko ga nema, od nadležne porezne uprave trebao zatražiti i dobiti OIB jer bez njega svoje vlasništvo temeljeno na pravnim poslovima neće moći upisati u zemljišne knjige. Za darovanje od strane majke se sačini Darovni ugovor koji se ovjeri kod JB (ili čak bi ga majka mogla ovjeriti i u konzulatu RH u Austriji pošto je državljanka RH) ako ima prave predaje u posjed. Ukoliko iste nema, darovni ugovor bi se morao solemnizirati po JB, sačiniti u obliku JB akta ili ovjeriti od suca nadležnog suda, sve u RH, te predati na uknjižbu u ZK.

Za kupoprodaju od tetke se sačini Kupoprodajni ugovor koji može (a može se dati i kasnije po isplati ugovorene cijene) imati tabularnu izjavu koja je također bitna za uknjižbu, te isto sa ugovorom (i tabularnom izjavom ako je data kasnije) u ZK na provedbu. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×