Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

fishka_

Buka iz fitnes centra

Preporučene objave

Ekipo,

susjed je poslovni prostor dao u najam fitnes centru (isključivo kardio - aerobik, pilate i slično). Bitno je napomenuti da je susjedna zgrada nekada davno davno bila kino, zid graniči s mojim dvorištem, no nikada nije bilo nikakvih problema jer nije bilo otvora u zidu koji graniči s mojim dvorištem (nije bilo baš nikakvih otvora, samo puni zid). Prostor je iznajmljen fitnes centru, i u prvo vrijeme sve je bilo ok, no prije mjesec dana susjed je probio zid koji gleda u moje dvorište radi ventilacije, dakle to je rupa promjera cca pola metra, s unutarnje strane je ventilator koji šiba zrak iz fitnes centra van kroz tu rupu. Treba napomenuti da je ta rupa visoko na zidu, taman da gleda u moj balkon. 

I sada je to koma. Fitnes centar koji ima kardio programe naravno da udara glazbu i treneri non stop viču za vrijeme treninga - i sa time nemam problema. Problem je u tome što putem rupe i ventilacije taj zvuk se direknto prenosi u moje dvorište, na visinu mog balkona direktno u moj stan. Evo sjedim u svom dnevnom boravku dok ovo tipkam i non-stop čujem glazbu, čujem deranje... nemoguće mi je imati otvoren balkon ukoliko želim mir od toga. A često se čuje i ako se hermetički zatvorim.

Upozorio sam susjeda na to, i on kaže da je to riješio tako da je "razgovarao" sa gospođama koje to vode i zamolio ih da ne pale taj ventilator u doba dana kada je "odmor" - što god to značilo. Sada je nedjelja, skoro 18 sati, deranje i glazba non stop. I tako svaki dan, jer programi tog fitnesa kreću u 16 sati i traju do 22 sata, svaki dan pa tako i vikendom. Dakle taman kad ja dođem doma s posla oni krenu...

Nije mi cilj zaratiti sa susjedom. Ali u sljedećem razgovoru svakako bih ga volio upozoriti na formalne/pravne mogućnosti koje mi stoje na raspolaganju.

Za mene bi naravno bilo idealno rješenje da zatvori taj otvor i vrati u prvobitno stanje i da na neki drugi način riješi ventilaciju.

Napominjem da nisam nikada dao suglasnost za probijanjem rupe koje gleda u moje dvorište.

Hvala svima!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, fishka_ je napisao:

Ali u sljedećem razgovoru svakako bih ga volio upozoriti na formalne/pravne mogućnosti koje mi stoje na raspolaganju.

Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima čl.110

(1) Nitko se ne smije služiti ni koristiti nekretninom na način da zbog toga na tuđu nekretninu slučajno ili po prirodnim silama dospiju dim, neugodni mirisi, čađa, otpadne vode, potresi, buka i sl., ako su prekomjerni s obzirom na namjenu kakva je primjerena toj nekretnini s obzirom na mjesto i vrijeme, ili izazivaju znatniju štetu, ili su nedopušteni na temelju odredaba posebnoga zakona (prekomjerne posredne imisije).

(2) Vlasnici nekretnine koje su izložene prekomjernim posrednim imisijama ovlašteni su od vlasnika nekretnine s koje one potječu zahtijevati da otkloni uzroke tih imisija i naknadi štetu koju su nanijele, kao i da ubuduće propušta činiti na svojoj nekretnini ono što je uzrokom prekomjernih imisija, dok ne poduzme sve mjere koje su potrebne da onemoguće prekomjerne imisije.

(3) Iznimno, od stavka 2. ovoga članka, kad prekomjerne posredne imisije potječu od djelatnosti za koju postoji dopuštenje nadležne vlasti, vlasnici nekretnine koja im je izložena nemaju pravo dok to dopuštenje traje zahtijevati propuštanje obavljanja te djelatnosti, ali su ovlašteni zahtijevati naknadu štete koju su imisije nanijele, kao i poduzimanje prikladnih mjera da se ubuduće spriječe prekomjerne imisije, odnosno nastupanje štete, ili da se smanje.

A koje razine buke su dopuštene propisuje Pravilnik o najvišim dopuštenim razinama buke u sredini u kojoj ljudi rade i borave u čl.5, 6, 9 i 13. Inspekcija nadležna za prekoračene dopuštene razine buke bi bila sanitarna inspekcija.

Što se tiče samoga otvora, sigurno je u odredbama za provođenje prostornog plana propisano da se na međi ne mogu postavljati nikakovi otvori, osim onoga što se otvorima ne smatra a to ventilacijski otvor nije, te bi za to bila nadležna građevinska inspekcija. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×