Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Harambašica

Gradnja vjetrenjače na podestu ispred stana - opasno ili ne

Preporučene objave

U stanu sam jednog našeg Ministarstva, koje u neposrednoj blizini posjeduje tri zgrade. U prizemlju stanovima pripada odgovarajuća travnata površina, koja se nastavlja na balkon i nije ograđena, znači netko tu može zasaditi bilje, cvijeće ili ograditi. Nije to tako velik prostor, možda nekih četiri metra s metar i pol, zovimo je podest.

Jednom od susjeda, koji je u tom stanu dugi niz godina ilegalno, prije neke dvije-tri godine isključena je struja. Snalazi se na razne načine, uglavnom slabo, plinski frižider, foto-ćelije zavjese, nekad nosi akumulator na punjenje, kad je danima oblačno.

Naumio na tom malom podestu, na toj, ne pretjerano sigurnoj travnatoj površini, ustvari je to zapušteni komad nabijene zemlje, graditi vjetrenjaču. Pravu, koja bi mu proizvodila struju za cijeli stan, jer je s mreže isključen. Postavio je stup, sad će dalje, bit će to cijela „skalamerija“.

Ja sam totalni analfabet za te stvari, ali me zanima ima li tu kakve opasnosti? Je li gradnja vjetrenjače tek tako moguća i izvediva? Da je to ograđeno, moglo bi se reći da gradi na balkonu. To sve, naravno, u privatnoj režiji, s ekipom, ništa „legalno“. On ima ozbiljnih problema s alkoholom, samac je, liječenje nije pomoglo. S jedne strane ga žalim, branitelj je s nizom problema, a opet, malo se i bojim. 

Prije nekoliko godina, u trećoj zgradi je izbio požar koji je jedva lokaliziran. Zbog slične stvari, također ilegalac kome je isključena struja se priključio na struju na hodniku i došlo do neke havarije.

Čisto pravno, smije li on to? Što se može učiniti? Treba li uopće išta učiniti?

Razgovarati sa susjedom, objasniti mu da je to neprihvatljiva praksa, da odustane od gradnje, obavijestiti vlasnika ili HEP? Možda je to savršeno sigurna stvar i najbolje sve zaboraviti? U zgradi je ostalo vrlo malo ljudi, nema tko reagirati, ja sam pokretan invalid na donjim ekstremitetima, ali ipak bi mi u slučaju požara neke stvari bile otežane. Malo se bojim, opravdano ili ne. A opet, žao mi ga. Kako postupiti ispravno?

Hvala!

Uređeno od Harambašica

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zanimljivo pitanje koje barem u ovom slučaju mislim da nije do kraja pravno riješeno, nit vam ja trenutno ne mogu dati bolji odgovor. Naime, prema Pravilniku izvedenom iz Zakona o gradnji jedina vjetrenjača koja se spominje je ona za dohvat vode i za istu treba imati Glavni projekt. Za vjetrenjače koje bi služile za proizvodnju energije iz vjetra je potrebna građevinska dozvola no tu se radi o vjetroelektranama koje služe za prodaju (povlašteni proizvođač) tako dobivene energije u mrežu. Također, jedina proizvodnja električne energije za potrebe građevine bez predaje u mrežu koja je određena odnosi se na postavljanje fototnaponskih panela za koje je također potreban Glavni projekt. Što bi ovo točno bilo te po kojem zakonu, pravilniku ili drugom propisu bi se nešto točnije moglo utvrditi je li dozvoljeno i kako, valjalo bi prekopati iste pa čak možda i zatražiti mišljenje MGiPU. 

Ovako na prvu, građevina je građenjem nastao i s tlom povezan sklop. Dakle građevina je, jedino je upitno je li za to nadležan komunalni redar i građevinski inspektor. No, ukoliko se prijavljuje komunalnom redaru te isti utvrdi da to nije iz njegove nadležnosti, dužan je proslijediti građevinskom inspektoru. Nadalje, što se tiče eventualnog petljanja po instalacijama (ili u još gorem slučaju ne petljanju) imao bi što reči i protupožarni inspektor.

Nekakove propise iz zakona o vlasništvu ne bih navodio jer ste napisali da je on tu u biti ilegalno, no da bi u ovom slučajuposlati dopis i vlasniku (ministarstvu), valjalo bi.

No, na kraju,

, Harambašica je napisao:

Kako postupiti ispravno?...S jedne strane ga žalim, branitelj je s nizom problema, a opet, malo se i bojim. 

poradi svega što ste naveli, nema pametnog odgovora.   

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala puno.  Zanimljivo.

Napravio je, djeluje kao dva i pol aviončića malo veća.  Ima on neka tehnička znanja, jamči da je sigurno, da će funkcionirati ispravno i bez nevolja. Ne znam. 

Meni nekako neugodno cinkarit, ne pravdam ga, iako ima gadnu životnu situaciju. Zasad, hvala još jednom. 

 

Uređeno od Harambašica

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×