Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

pauk234

Dioba suvlasništva

Preporučene objave

Poštovani,
prije nekoliko godina nakon očeve smrti,ostavinskom raspravom sve nekretnine su "prebačene" na majku.Kako ona umire nakon nekoliko mjeseci,novom ostavinskom raspravom nekretnine se dijele ravropravno između sestre i mene.Sve je proteklo najnormalnije prilikom ostavinske bez ikakvih "repova" (dugova,potraživanja i sl. nakon smrti roditelja).
Nakon nekog vremena narušeni su odnosi između sestre i mene,ne uvjetovano bilo kakvim potraživanjem od moje strane za isplatama i sl.
Da se vratim malo na početak,Roditelji su oko desetak godina prije smrti prodali jednu nekretninu i kupili drugu.Koji mjesec iza toga sestra i njena obitelj preselili su se kod roditelja,kako je sestrina obitelj bila višečlana,roditelji su u produžetku kuće sebi izgradili stan,najvećim djelom svojim novcem.
Sestra sa obitelji je uselila u kuću koju su roditelji kupili,gdje i danas žive nakon njihove smrti.
Kako dosad nije bilo dogovora o nekoj isplati sa bilo koje strane,a i u razgovoru sestre i njene obitelji se da isčitati da oni nemaju nikakvih planova o tome.
Ponavljam,kako praktički sestra i obitelj žive od početka u toj kući,moj "strah" je da će se danas sutra mojoj djeci isplatit neka "mizerija" ,da li od strane sestre i njenog supruga ili njihove djece (punoljetna).
Supruga i ja trenutno živimo u vlastitom stanu.Naša djeca trenutno žive samostalno kao podstanari odvojeno od nas.
Sada ću se izraziti čisto laički,kakve su moje zakonske mogućnosti da zaštitim budućnost svoje djece i da ravnopravno uživaju u nasljedstvu svoga djeda i bake kao i sestrina djeca.Koja sa svojim roditeljima žive i dan danas u zajednici.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, pauk234 je napisao:

kakve su moje zakonske mogućnosti da zaštitim budućnost svoje djece i da ravnopravno uživaju u nasljedstvu svoga djeda i bake

Što se tiče djece, oni trenutno nisu nikakovi nasljednici nego vi i sestra. Da nisu narušeni odnosi moglo bi se nešto riješiti dogovorom između vas i sestre kome bi što pripalo, pa eventualno napraviti i etažiranje da se to točno odredi, a ovako ona i obitelj koristi cijelu nekretninu iako kao suvlasnici imate pravo na svoj suvlasnički udio, koji je trenutno idealan dio tj. točno nije određen te ste suvlasnici u svojim omjerima u cijeloj nekretnini. Kao što rekoh da odnosi nisu narušeni mogli bi se dogovoriti, čak i sada možete zahtjevati određeni dio prema suvlasničkom omjeru, no bojim se da bi to rezultiralo samo razvrgnućem suvlasničke zajednice. A to će onda odrediti sud, najvjerovatnije civilnom diobom (prodajom nekretnine).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×