Jump to content

Dioba suvlasništva


pauk234

Preporučene objave

Poštovani,
prije nekoliko godina nakon očeve smrti,ostavinskom raspravom sve nekretnine su "prebačene" na majku.Kako ona umire nakon nekoliko mjeseci,novom ostavinskom raspravom nekretnine se dijele ravropravno između sestre i mene.Sve je proteklo najnormalnije prilikom ostavinske bez ikakvih "repova" (dugova,potraživanja i sl. nakon smrti roditelja).
Nakon nekog vremena narušeni su odnosi između sestre i mene,ne uvjetovano bilo kakvim potraživanjem od moje strane za isplatama i sl.
Da se vratim malo na početak,Roditelji su oko desetak godina prije smrti prodali jednu nekretninu i kupili drugu.Koji mjesec iza toga sestra i njena obitelj preselili su se kod roditelja,kako je sestrina obitelj bila višečlana,roditelji su u produžetku kuće sebi izgradili stan,najvećim djelom svojim novcem.
Sestra sa obitelji je uselila u kuću koju su roditelji kupili,gdje i danas žive nakon njihove smrti.
Kako dosad nije bilo dogovora o nekoj isplati sa bilo koje strane,a i u razgovoru sestre i njene obitelji se da isčitati da oni nemaju nikakvih planova o tome.
Ponavljam,kako praktički sestra i obitelj žive od početka u toj kući,moj "strah" je da će se danas sutra mojoj djeci isplatit neka "mizerija" ,da li od strane sestre i njenog supruga ili njihove djece (punoljetna).
Supruga i ja trenutno živimo u vlastitom stanu.Naša djeca trenutno žive samostalno kao podstanari odvojeno od nas.
Sada ću se izraziti čisto laički,kakve su moje zakonske mogućnosti da zaštitim budućnost svoje djece i da ravnopravno uživaju u nasljedstvu svoga djeda i bake kao i sestrina djeca.Koja sa svojim roditeljima žive i dan danas u zajednici.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, pauk234 je napisao:

kakve su moje zakonske mogućnosti da zaštitim budućnost svoje djece i da ravnopravno uživaju u nasljedstvu svoga djeda i bake

Što se tiče djece, oni trenutno nisu nikakovi nasljednici nego vi i sestra. Da nisu narušeni odnosi moglo bi se nešto riješiti dogovorom između vas i sestre kome bi što pripalo, pa eventualno napraviti i etažiranje da se to točno odredi, a ovako ona i obitelj koristi cijelu nekretninu iako kao suvlasnici imate pravo na svoj suvlasnički udio, koji je trenutno idealan dio tj. točno nije određen te ste suvlasnici u svojim omjerima u cijeloj nekretnini. Kao što rekoh da odnosi nisu narušeni mogli bi se dogovoriti, čak i sada možete zahtjevati određeni dio prema suvlasničkom omjeru, no bojim se da bi to rezultiralo samo razvrgnućem suvlasničke zajednice. A to će onda odrediti sud, najvjerovatnije civilnom diobom (prodajom nekretnine).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija