Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Nevenka1958

Kupnja zemljišta-okućnice

Preporučene objave

Poštovani, suvlasnik sam 1/3 zemljišta, a 2/3 zemljišta je suvlasnik Grad. Poslali su mi poziv za dogovor,tj.ponudili su mi otkup njihovog dijela (151 m2) Na navedenoj čestici izgradila sam manju kućicu  39m2,koju sam legalizirala.  Navedeno zemljište ima ukupno 226m2, a ja sam ga kupila od susjede u selu  još 1986 godine, i to čitavo jer je žena mislila da je sve njezino, a ja nisam išla provjeravati-tek sam puno kasnije saznala da je samo 1/3 bila njezina, ali je žena odavno umrla.  Grad je ovlastio sudskog vještaka koji je izvršio procjenu i procjenio vrijednost  53 EUR za m2. Napominjem da je Grad u mom selu prije 3 mjeseca prodavao građevinske čestice po 40 EUR/m2 (početna), a postigli su 44 EUR/m2.  Ja se sa navedenom procjenom ne slažem. U prvom razgovoru mi je rečeno od strane Grada da će mi prodati svoj dio kao okućnicu, tj.povoljnije.   Moje pitanje glasi:    da li mi mogu prodati povoljnije kao okućnicu-negdje sam pročitala da je tada vrijednost od 20-30% od redovne cijene, ili da li mogu postići vlasništvo  dosjelošću obzirom da koristim zemljište od 1986, tj 33 godine. Zahvaljujem

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 10 sati , Nevenka1958 je napisao:

da li mi mogu prodati povoljnije kao okućnicu-negdje sam pročitala da je tada vrijednost od 20-30% od redovne cijene

JLS mog prodati imovinu u svome vlasništvu na osnovu javnog natječaja ili iznimno bez provedbe istoga temeljem Odluke donesene na osnovu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Tako bi vam u vašem slučaju mogli prodati svoj suvlasnički udio prema uglavnom istim ili sličnim Odlukama, izravnom pogodbom ali svugdje je propisano i prema tržišnoj cijeni. Da li bi nekom odlukom mogli smanjiti tržišno utvrđenu cijenu, moguće je no to sigurno ne bi bilo 20-30 % tržišno utvrđene

prije 10 sati , Nevenka1958 je napisao:

da li mogu postići vlasništvo  dosjelošću obzirom da koristim zemljište od 1986, tj 33 godine

Sve i da imate barem pošten posjed, treba vam 40 godina kada govorimo o vlasništvu RH ili JLS, ali računajući od 1991.

A što se tiče barem poštenog posjeda, pogledajte pojašnjenja i sudsku odluku u temi.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

zanima me još jedna opcija- ako ne otkupim od grada njihov dio, šta onda ? da li ustvari ja to moram otkupiti, ili ako ne otkupim da li imam neke posljedice ili ? sankcije ili ?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ne morate. Nema sankcija ili posljedica, osim te da to može kupiti netko drugi (iako je za kako navodite 151 m2 malo vjerovatno, eventualno bi interes možda imao susjed) i tad ste suvlasnik s fizičkom osobom koja vam može raditi određene probleme a i ne mora. No u tome slučaju se ide na javni natječaj pa bi valjalo proučiti odredbe Odluke vaše JLS da li se nakon svakog održanog kruga, a nema ponuditelja, cijena snižava ili se ista snižava nakon sva tri neuspjela pokušaja natječaja.  

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

poštovani Spitfire, hvala vam na vašem odgovoru, sad mi je malo lakše, a još jedno kratko pitanje molim vas- da li u slučaju da ne kupim Grad mi može naplaćivati taj dio zemljišta kao npr. najam ? i kako se utvrđuje cijena najma ?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ne, ukoliko koristite svoj dio suvlasništva. No, u suvlasništvu se uzima da je ta stvar podjeljena na idealne dijelove tj., neodređene pa trenutno nije odredivo koji bi to idealni dio bio vaš a koji od grada.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×