Jump to content
NepoznatNetko

Zaštita svjedoka? - dokazivanje istine u članku o bijednim uvjetima rada

Preporučene objave

Protiv nas su podignute tužbe zbog teksta o bijednim uvjetima rada u jednoj firmi, napisanog na temelju razgovora s radnikom koji je, zbog straha od gubitka posla, želio ostati anoniman. Budući da se on i drugi radnici boje javno svjedočiti, zanima me je li moguća zaštita svjedoka - da identitet bude poznat samo sucu i nama, ne i protivnoj strani? O potrebi zaštite govori i činjenica da smo već čuli da je pravna osoba koja nas je tužila na razgovor pozivala i maltretirala radnike koji su na fejsbuku pisali svoje mišljenje o ovom sporu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, javit ću se udruzi.
Ali ne razumijem, zašto je identitet bitan drugoj strani? Poznavanje identiteta našeg svjedoka otvara mogućnosti šikaniranju i njega i njegove obitelji. Zašto bi pripremali obranu na identitet, a ne na njegov iskaz?
Nije moguće ispitivanje u tajnosti, pa da se transkript razgovora ili nešto slično pod drugim imenom dostave drugoj strani?

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zašto ne bi bio bitan? Stavi sebe u poziciju da ti sude i da ne znaš tko svjedoči protiv tebe, ne možeš odrediti kontekst onoga što govori niti mu postavljati pitanja koja bi ti išla u prilog kada bi znao o kome se radi.

Identitet svjedoka se može štititi, ali samo u ograničenim situacijama (pogledaj čl. 294. ZKP-a i dalje), ali po meni, ovo ne spada u tu kategoriju.

Naravno, moguće je da griješim, a obrati se udruzi. Njih možeš pitati i anonimno i možeš im reći sve detalje koji im trebaju za potpuno procjenu te konkretne situacije.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Svjedok bi bio ili bivši ili sadašnji radnik firme o kojoj se radi, a tužitelju, konkretno žutom sindikatu koji djeluje u toj firmi, bi bio dovoljan taj podatak, prema mojoj nekoj logici... Bitne informacije bi bile ono što svjedok kaže o uvjetima rada u toj firmi i o (ne)radu tog sindikata. Iste stvari može reći bilo tko od radnika pa mi se identitet čini nevažan.

Ok, hoću, hvala na pomoći.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×