Jump to content

Zaštita svjedoka? - dokazivanje istine u članku o bijednim uvjetima rada


NepoznatNetko

Preporučene objave

Protiv nas su podignute tužbe zbog teksta o bijednim uvjetima rada u jednoj firmi, napisanog na temelju razgovora s radnikom koji je, zbog straha od gubitka posla, želio ostati anoniman. Budući da se on i drugi radnici boje javno svjedočiti, zanima me je li moguća zaštita svjedoka - da identitet bude poznat samo sucu i nama, ne i protivnoj strani? O potrebi zaštite govori i činjenica da smo već čuli da je pravna osoba koja nas je tužila na razgovor pozivala i maltretirala radnike koji su na fejsbuku pisali svoje mišljenje o ovom sporu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, javit ću se udruzi.
Ali ne razumijem, zašto je identitet bitan drugoj strani? Poznavanje identiteta našeg svjedoka otvara mogućnosti šikaniranju i njega i njegove obitelji. Zašto bi pripremali obranu na identitet, a ne na njegov iskaz?
Nije moguće ispitivanje u tajnosti, pa da se transkript razgovora ili nešto slično pod drugim imenom dostave drugoj strani?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zašto ne bi bio bitan? Stavi sebe u poziciju da ti sude i da ne znaš tko svjedoči protiv tebe, ne možeš odrediti kontekst onoga što govori niti mu postavljati pitanja koja bi ti išla u prilog kada bi znao o kome se radi.

Identitet svjedoka se može štititi, ali samo u ograničenim situacijama (pogledaj čl. 294. ZKP-a i dalje), ali po meni, ovo ne spada u tu kategoriju.

Naravno, moguće je da griješim, a obrati se udruzi. Njih možeš pitati i anonimno i možeš im reći sve detalje koji im trebaju za potpuno procjenu te konkretne situacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svjedok bi bio ili bivši ili sadašnji radnik firme o kojoj se radi, a tužitelju, konkretno žutom sindikatu koji djeluje u toj firmi, bi bio dovoljan taj podatak, prema mojoj nekoj logici... Bitne informacije bi bile ono što svjedok kaže o uvjetima rada u toj firmi i o (ne)radu tog sindikata. Iste stvari može reći bilo tko od radnika pa mi se identitet čini nevažan.

Ok, hoću, hvala na pomoći.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija