Jump to content
Sign in to follow this  
majki2901

Ugovorna zabrana natjecanja

Preporučene objave

Pozdrav,

reorganizacijom u tvrtci dobio sam novi ugovor o radu na potpis, ali isti nisam potpisao te jedan članak glasi:

Radnik se obvezuje da se tijekom razdoblja od 6 mjeseci nakon prestanka Ugovora o radu odnosno radnog odnosa kod poslodavca neće zaposliti kod druge osobe koja je u tržišnom natjecanju sa poslodavcem, da ne smije za svoj račun ili za račun teće osobe sklapati ili obavljati poslove kojima se natječe sa poslodavcem i da ne smije na bilo koji način savjetovati osobe koje su u tržišnom natjecanju sa poslodavcem ili sudjelovati u takvim poslovima.

Radi izbjegavanja svake dvojbe, radnik postupa protivno ugovornoj zabrani natjecanja iz prethodnog stavka ovog članka i u slučaju da osobama koje su u tržišnom natjecanju s poslodavcem prenosi znanja, ideje i koncepte koje je razvio poslodavac u sklopu svog poslovanja, a koja je radnik saznao tijekom trajanja radnog odnosa kod poslodavca.

Ugovorne strane suglasno utvrđuju da osobe koje su u tržišnom natjecanju sa poslodavcem uključuju osobe koje se pretežno bave poslovima iz djelatnosti koje obavlja poslodavac.

Za slučaj povrede ugovorne zabrane natjecanja radnik se obvezuje isplatiti poslodavcu ugovornu kaznu u visini (N) prosječnih mjesečnih bruto plaća radnika isplaćenih prije prestanka radnog odnosa u roku od osam dana od primitka obavijesti poslodavca da je prekršio ugovornu zabranu natjecanja.
U slučaju sumnje da li njegova namjeravana radnja predstavlja kršenje odredbi ovog Ugovora, radnik se obvezuje pisanim putem obratiti poslodavcu sa zahtjevom da mu izda suglasnost za poduzimanje takve radnje.

 

Pitanja i objašnjenja sa stajališta poslodavca za ovakav uvjet

1. Izjava Poslodavca: "Mi se ovime samo ograđujemo kako ti nebi poslovnog partnera povukao sa sobom u novu firmu i time uzeo naš projekt, samo u tom slučaju bi mi ovo aktivirali i imamo pravo aktivirati, to piše."
Moje mišljenje: Ja ovo ne mogu iščitati, već samo čitam: za slučaj ako se Poslodavac odluči naplatiti, on to može odraditi po volji, nevezano čak ni za radno mjesto u drugoj firmi, koja radi isto područje, a ja mogu dobiti posao čistača.  Doslovno, ako pekara se odluči prošiti na isto područje rada kao i trenutna firma, Poslodavac može bez problema aktivirati Kaznu.

2. Kako bolje formulirati kako bi se ovo odnosilo samo da ne smijem uzeti projekt sa sobom i poslovna partnera (dobavljača) tj. nekako se ograditi?

 

Unaprijed hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kada sam imao u ugovoru ugovornu zabranu natjecanja, osim same zabrane u ugovoru je bio i dio da mi je poslodavac dužan isplaćivati određeni postotak plaće u slučaju takve zabrane. Zapitao sam se tada jesam li stvarno na tako važnoj poziciji da je netko spreman, nakon što sam dao okaz, plaćati me da sjedim doma i ne radim za konkurenciju. Zaključio sam da nisam i potpisao ugovor.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nekim dijelom se slažem s tobom kolega, ali kad se radi o iznosu od 250+tkn, onda samo potpis i teza "idemo dalje" ne stoji nikako.

Sutra idem po stručno mišljenje pa nadopunim kako tumačiti. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

nakon razgovora s odvjetnikom, ovako je zaključak.

Kada dobivate novi ugovor, a s tim novim ugovorm nije uručen otkaz s novim ugovorom, pravno gledano, novi ugovor ispada kao prazan papir tj. ugovor ne vrijedi. Inače, kod primopredaja novih ugovora i pritom ako dobivate otkaz s novim, treba se potpisati nekakva evidencija preuzimanja. Od tada imate 8 dana za odlučiti se, a nakon isteka 8. dana, vi ste službeno dobili otkaz, a poslodavac mora sve pripremiti vama papire.


Ako ste dobili novi ugovor, a niste dobili i papire o otkazu, kod takvog ugovora je poanta ne potpisati već se dogovoriti ili čekati dobiti otkat s novim ugovor, a onda imate pravo na otpremninu i naknadu burze.

Ja sam svoje osobno odradio tako da sam prenzentirao poslodavcu što mi je rekao odvjetnik radnog prava i u tom trenutku "the bullshit stops", a ako im vi kao djelatnik trebate, onda će složiti nešto razumno.

Isto tako, meni je ugovorna kazna bila 25 bruto plaća, ali nisu definirali što oni meni zauzvrat daju kroz tih 6 mjeseci. To MORA biti navedeno i mora biti sumjerljivo, ne može biti 50% bruto plaće (kao što je meni bilo).

 NIKAKO se ne dovoditi u situaciju kao što je kolega NutCoco napisao i potpisati takve ugovore, stavljate si omču oko vrata. Sada ste si možda s nekim "dobri" na poslu, a sutra kada vama šef kaže "ne trebaš mi", to je onda to. 

Zapamtiti treba kako je to i dalje posao, vi njima prodajete svoje usluge rada, oni vas "kupuju/plaćaju" i sve dalje je nebitno.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  

 • Similar Content

  • objavio Danijela14
   Poštovani,
   U travnju ove godine, naišli smo na oglas u kojem Overeas express traži radnika na dostavi paketa. S obzirom da sam bio zainteresiran za posao, javio sam se na oglas i otišao na razgovor. Pri tom mi je poslodavac, (inače kooperanat koji vrši usluge za Overseas) rekao da će me prijaviti i da će mi plaća prvi mjesec iznositi 3000 kuna, a nadalje 4 tisuće mjesečno. Za obavljanje dostave dobio sam kombi vozilo u raspadu, za koje mi je rečeno da će u roku nekoliko dana biti zamijenjeno novim i ispravnim. Da ne idem previše u detalje, dovoljno je reći da mi je već nakon nekoliko dana u vožnji na cestu ispala kočiona obloga, a kako ručna kočnica uopće nije bila u funkciji, jedva sam se izvukao od slijetanja i to dojavio šefu koji je potom došao i to priručno složio kako bi mogao dalje. Pojas u vozilu je bio jednostavno otkinut i nije se mogao svezati, grijanje je radilo na najjače i nije ga bilo moguće ugasiti. U vozilu nije bilo niti rezervne gume, a da o stanju svega ostalog niti ne pišem. Nakon prvog mjeseca, što sam odradio neprijavljen, isplaćena mi je plaća na ruke u iznosu 3000 kuna. Odradio sam i svibanj prema dogovoru, i u istom vozilu, koje niti je u međuvremenu bilo popravljeno, niti zamijenjeno, a onda sam odlučio otići jer to nije bilo ono što je na početku obećano. Uglavno, odradio sam puna dva mjeseca, u kojima me nije prijavio kao zaposlenika. U svibnju mi je, nažalost, umrla majka, te sam zamolio za nekoliko dana odsustva, kako bi mogao organizirati ukop i sve ostalo, da bi me nakon dva dana šef zvao sa se vratim na posao jer on ima isto svog posla i ne može mene čekati. Preostao je još jedan dan koji sam zatražio, jer sam imao dogovor kod liječnika specijalista za pregled. Danas mi je donio plaću, umanjenu za tisuću kuna, uz obrazloženje da je to zbog tih dana kad mi je umrla mama i kad sam išao doktoru. Ono što me zanima je, imam li ja ikakvu mogućnost pritužbe na sve i mogu li ostvariti ikakvo pravo da dobijem onu plaću koja je prvotno dogovorena? Oprostite na dugom tekstu, ali htio sam dati na uvid što više činjenica.... Zahvaljujem unaprijed na odgovoru ili savjetu. Svima lijep pozdrav!
    
  • objavio Matijachi
   Poštovani, 

   molio bih vas za pravni savjet. 

   Mama je dobila rješenje komisije gdje stoji: "Postoji neposredna opasnost od nastanka smanjenja radne sposobnosti". 
   Problem je sljedeći:
   Njezin joj je poslodavac otvoreno rekao da za nju nemaju odgovarajuće radno mjesto, a otkaz joj ne žele dati iz razloga što ga nesmiju i ako joj daju otkaz moraju joj isplatiti otpremninu. Sama ne misli dati otkaz jer onda nema pravo na ništa, a fale joj 2 godine za prijevremenu mirovinu jer na invalidsku može zaboraviti. 
   Nakon ovog rješenja mama više nema pravo na bolovanje iako je stvarno lošeg zdravstvenog stanja, poslodavac nema adekvatno radno mjesto, a otkaz joj ne žele dati. Pitanje je što uopće sad napraviti ? 

   Hvala svima koji mogu ikako pomoći !!!
  • objavio MedicinarZG
   Poštovani, radim na jednom kliničkom bolničkom centru gdje su nam smjene 12 sati (dnevne ili pak noćne) i nedavno nam je glavna sestra zabranila mijenjanje smjena tijekom mjeseca. Naravno ona ne želi objasniti na temelju čega je ta zabrana, dok se liječnici bez ikakvih problema mijenjaju kao i sestre na drugim odjelima. Možete li mi reći je li to zakonski i koja su naša tu prava. Naime, svi mi imamo djecu, zdravstvene problem i slično i došli smo do situacije da ne možemo djetetu na roditeljski ili na pregled jer ne možemo se zamijeniti. Mnogo Vam hvala. Lijep pozdrav
  • objavio dalibor1911
   Dobro vece,11.11.2018 dajem otkaz i prelazim 12.11.2018 u drugu tvrtku.Imam još 13 dana godišnjeg i 14 dana slobodnih dana,da li mi poslodavac mora isplatiti dane i godišnji,ako ja dajem otkaz tj.sklapamo sporazumni otkaz.
  • objavio Nida
   Poštovani, 
   Ukoliko tuženik osporava visinu tužbenog zahtjeva (bez ikakvih argumenata) mora li se ići na vještačenje? 
   Hvala 
 • Online korisnici×