Jump to content
VJERNOODAN

BRAČNA STEČEVINA

Preporučene objave

Da li iznajmljivanje stana koji je naslijeđen iza pok. roditelja ( kuća nije etažirana ali sam vlasnik 2/3 u kući sa 3 etaže ) ulazi u bračnu stečevinu obzirom da nije 1 kuna uložena u taj stan te imam li u eventualnom parničnom postupku pravo na povrat novčanih sredstava jer je cjelokupan iznos najamnine svih godina korišten isključivo na plaćanje vlastitih ( mene i supruge ) režija ?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Prihod od iznajmljivanja stana ispod mog ( cjelokupan ) 20 godina išao je isključivo u svrhu plaćanja naših (mojih i supruginih ) režija na katu iznad .. obzirom da je stečen ( znam za stari i novi zakon koji su u suprotnosti ) tj. ja ga naslijedio temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju imam li pravo tražiti od supruge povrat sredstava ? Stari zakon ovo tretira kao ne bračnu stečevinu dok od 1999. - e ulazi u bračnu stečevinu a smrt pok. oca nastala 2000 god. Lako se dokaže da nikad  ama baš nikad ni jednu kunu nismo dali u uzdržavanje primatelja uzdržavanja a živuća je i vanbračna družica koja je tih godina živjela s pok. ocem. Ugovor je rađen isključivo iz razloga da nam se u nasljedstvo ne upetlja očev sin s kojeg smo vidjeli 2x u životu a koji je namiren nužnim djelom starine 300 km daleko.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zanimljivo...

Jeste li za tih 20god i sami koristili placeno? Grijali ste se i sami..koristili struju..vodu..ili bi vi sami da ste bili zivjeli u mraku bez struje grijanja? Mislite li joj naplatiti i sta je pojela ako je slucajno kupljen  koji kruh od sredstava te najamnine?    Da ne duljim razumijete na sta ciljam..

Vasa supruga sve te godine nije bila podstanar..niti "crni putnik" na brodu..bila je vas supruznik..dakle u bracnoj zajednici u kojoj se podrazumijeva međusobno uzdrzavanje..za vrijeme dok ta zajednica traje..

Cak i da je zivjela odvojeno od vas a vi placali rezije to ne biste mogli dobiti sad natrag jednostavno zato jer ste u to vrijeme bili u bracnoj zajednici.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nije moguće tražiti povrat, što je potrošeno za potrebe bračne zajednice, potrošeno je, jedan bračni drug ima pravo na povrat eventualno onoga što je nastavio plaćati nakon prestanka bračne zajednice, a bilo je za potrebe bračne zajednice (npr. polovicu rata kredita). Koliko ste Vi davali za režije, toliko je supruga davala za neku drugu obvezu bračne zajednice, pa makar i osobnim radom doprinosila brizi za kućanstvo i za djecu, te se i to mora na jednak način vrednovati kao i Vaše davanje.

No dopustite da Vas upozorim i na ovo - ako je ugovor o doživotnom uzdržavanju sklopljen za vrijeme trajanja bračne zajednice, bez obzira što supruga nije bila ugovarateljica kao davateljica uzdržavanja (pa posljedično tome nije niti u zemljišnoj knjizi stekla pravo vlasništva nakon smrti primatelja uzdržavanja), ako ste uzdržavanje davali zajedno kao bračni drugovi, smatra se bračnom stečevinom, odnosno sudska praksa je zauzela takav stav. 

A ako biste tada tvrdili da nikakvo uzdržavanje nije bilo davano, već da se radilo o prividnom ugovoru koji je sklopljen iz nedopuštenih pobuda, tada imate šansu da stan od Vas potražuje onaj koga ste zaobišli ugovorom o doživotnom uzdržavanju.

Da sam na Vašem mjestu, ja bih zaključila da sam još i super prošla u svemu tome jer nitko nije potraživao stan od mene i on je sad moje samovlasništvo, i počela bih razmišljati o dalekosežnim posljedicama svojih planiranih poteza. Ukratko, ne bih čačkala ni po čemu od toga da mi se ne osveti.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Evo da odgovorim cjenjenom gos. Novaku.... ne znam kako bi se on osjećao / la da sve kredite, sve režije sva davanja za kompletno življenje stavite na sebe i na trajni nalog koje ti odbijaju s tekućeg uz  dogovor da će suprugina plaća biti za hranarinu samo hranarinu a doživite da svoje potrošite jer vam treba svaki dan opće potrepštine i sve to dokumentirate i pišete te držite na radnom stolu vidljivo svakom od članova obitelji dok supruga ne daje nikakva objašnjenja a kamo li račune na uvid već ide par puta i skine joj s kartice i tvrdi da je potrošila cjelu plaću  a radi se preko 7000 kn ( ? ) ! To je prosto nemoguće jer ja osobno idem svaki dan jer praktički ne radim ( dobivam primanja čeka se odluka suda )pa imam vremena u svakodnevnu nabavu. Drugo sve vanredno auto, tehnički, ogrijev sve živo išlo je od moje dodatne zarade također i dogradnja kuće sve je počivalo na tom dodatnom radu svih tih 18 godina pa sad kad si u situaciji da očekuješ ostanak bez posla moraš moliti kad ti prifali 200 kn jer si -  pazi sad, trošio na hranu za koju je po dogovoru njezina plaća namjenjena. Moj savjet svim ne muškima nego supružnicima dobro pazite kad dižete kredit na čije ime glasi kome skidaju u firmi s plaće jer se stvar kroz noć promjeni. I dalje mislim da iznajmljivanje naslijeđene nekretnine ne bi trebalo biti dio bračne stečevine pogotovo kad imate situaciju da vi kao muško nakon promjene stanara morate sami generalno čistit komplet garsonjeru a suprugu se to ne tiče to je tvoje, no tiče ju se svaki mjesec kad se za taj iznos plaćaju režije. Eto nikad stvar nije sasvim crna a ni bijela. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani, u potpunosti se slažem sa Vama i Vašim razmišljanjima, poglavito savjetom koji dajete, no, kako su Vam i prethodnice navele, Obiteljski zakon kaže da se sredstva uložena u bračnu zajednicu ili za potrebe iste, tretiraju kao zajedničko ulaganje, bez obzira tko je i koliko ulagao, i nemože se tražiti povrat istih, kao i to da se sve stečeno radom ili proisteklo iz tog rada za vrijeme trajanja bračne zajednice podrazumijeva bračnom (zajedničkom) stečevinom i dijeli se na pola bez obzira tko je i koliko, novčano, pridonosio stjecanju istog..

Također koristim priliku da Vas upozorim, kao što je to učinila i poštovana Ruby, ako je Ugovor o doživotnom uzdržavanju sklopljen za vrijeme trajanja bračne zajednice, bez obzira što supruga, kao davateljica uzdržavanja, nije bila potpisnica istog, i ako ste uzdržavanje, kao bračni drugovi, pružali zajedno, nakon smrti primatelja uzdržavanja, baš kao i Vi, i ona je stekla pravo vlasništva na nekretnini (bračna stečevina)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×