Jump to content
Roxolana

Postupak ovrsi radi predaje nekretnina

Preporučene objave

Dobar dan! Kupila sam stan na javnoj dražbi i dobila sam rješenje o ovrsi ispražnjenjem i predajom nekretnina meni kao ovrhovoditelju u novo formiranom spisu. 

Ovršenici su na to izjavili žalbu navodeći da obzirom zaključak o predaji ne predstavlja ovršnu ispravu, sud može na prijedlog kupca, ako ovršenik dobrovoljno ne preda nekretninu, u istom ovršnom postupku, kao posebnom tzv. incidentalnom postupku ovrhe, pristupiti ovrsi radi ispražnjenja i predaje nekretnine kupcu.
Koliko vidim iz postova drugih svi su isto dobili novi spis, ali nijhovi ovršenici nisu žalili onda predaja se održala. Ne vjerujem da baš toliko sudaca donijelo pogrešnu odluku.
Sada meni i sudac i odvjetnica predlažu da povučem prijedlog za ovrhu koji sam predala još u 11 mj. i napišem novi za incidentalni postupak. Žašto na moj prijedlog nije odmah išlo tako?
Hvala unaprijed!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Rješenje od 12.04. Meni je poslano 15.04., došlo 16.04. Za 2 ovršenika platla sam sudskog dostavljača podneskom od 17.05.

U spisu je vračena dostava za prvog od 09.05., stavljeno na oglasnu ploču 17.05.

Za drugog ovršenika u pisarnici su rekli da nije bilo otprjemljeno. Nema informacije u vezi sudskog dostavljača.

Iz uvida u spis znam da je žalba Izjavljena 25.04. Sudom primljena 29.04. Poštom meni došla danas sa oznakom -na znanje-.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Treba donijeti odluku o žalbi, da bi se postupak nastavio. Sada ovisi o sadržaju žalbe. Što ste točno tražili ovim ovršnim prijedlogom, a što bi tražili s tim budućim?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Tražila sam da sud donese i provede slijedeće rješenje o ovrsi: na temelju Zaključka o pr.nekr. kupcu određuje se ovrha radi ispražnjenja i predaje nekretnine u posjed ovrhovoditelju (meni).

Sada sudac predlaže da povučem stari prijedlog i napišem:

Podnesak kupca
Kako mi još nije predana u posjed nekretnina koju sam kupila na javnoj dražbi, molim da se to učini što prije.
Pokušala sam tražiti posebnu ovrhu u tom pravcu, ali, nakon što sam upoznata sa najnovijom sudskom praksom (koju prilažem), tražim predaju u posjed, u incidentalnom ovršnom postupku, temeljem zaključka, a ne temeljem rješenja o ovrsi.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ispražnjene i predaja nekretnine može se provesti nakon 8 dana od dana dostave rješenje o ovrsi ovršeniku i prije njegove pravomoćnosti. Rješenje o ovrsi u ovakvim postupcima, donosi se uvijek na temelju ovršne isprave, a zaključak svakako nije ovršna isprava.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala! Tako govori i moja odvjetnica, samo nije mi jasno zašto to odmah nije išlo zaključkom u istom postupku umjesto rješenja i novog spisa. I to kod puno sudaca, iz iskustva drugih.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Znaći, ako napišem podnesak kupca u starom predmetu on će biti odbijen zbog završetka ovrhe u tom predmetu još u 12 mj. Za pokretanje novog postupka neman ovršnu ispravu, ali iz sudske prakse:

"Nakon ovršne prodaje nekretnina, kupac steče samostalnu osnovu za ovršni prijedlog za iseljenje ovršenika iz tih nekretnina s time da ukidanje ili preinaka rješenja o ovrsi nakon pravomočnosti rješenja o dosudi ne utječu na pravo vlasništva kupca, s obzirom na to da je on pravo vlasništva stekao temeljem pravomočne sudske odluke."

Što trebam poduzeti?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×