Jump to content

Postupak ovrsi radi predaje nekretnina


Roxolana

Preporučene objave

Dobar dan! Kupila sam stan na javnoj dražbi i dobila sam rješenje o ovrsi ispražnjenjem i predajom nekretnina meni kao ovrhovoditelju u novo formiranom spisu. 

Ovršenici su na to izjavili žalbu navodeći da obzirom zaključak o predaji ne predstavlja ovršnu ispravu, sud može na prijedlog kupca, ako ovršenik dobrovoljno ne preda nekretninu, u istom ovršnom postupku, kao posebnom tzv. incidentalnom postupku ovrhe, pristupiti ovrsi radi ispražnjenja i predaje nekretnine kupcu.
Koliko vidim iz postova drugih svi su isto dobili novi spis, ali nijhovi ovršenici nisu žalili onda predaja se održala. Ne vjerujem da baš toliko sudaca donijelo pogrešnu odluku.
Sada meni i sudac i odvjetnica predlažu da povučem prijedlog za ovrhu koji sam predala još u 11 mj. i napišem novi za incidentalni postupak. Žašto na moj prijedlog nije odmah išlo tako?
Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rješenje od 12.04. Meni je poslano 15.04., došlo 16.04. Za 2 ovršenika platla sam sudskog dostavljača podneskom od 17.05.

U spisu je vračena dostava za prvog od 09.05., stavljeno na oglasnu ploču 17.05.

Za drugog ovršenika u pisarnici su rekli da nije bilo otprjemljeno. Nema informacije u vezi sudskog dostavljača.

Iz uvida u spis znam da je žalba Izjavljena 25.04. Sudom primljena 29.04. Poštom meni došla danas sa oznakom -na znanje-.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tražila sam da sud donese i provede slijedeće rješenje o ovrsi: na temelju Zaključka o pr.nekr. kupcu određuje se ovrha radi ispražnjenja i predaje nekretnine u posjed ovrhovoditelju (meni).

Sada sudac predlaže da povučem stari prijedlog i napišem:

Podnesak kupca
Kako mi još nije predana u posjed nekretnina koju sam kupila na javnoj dražbi, molim da se to učini što prije.
Pokušala sam tražiti posebnu ovrhu u tom pravcu, ali, nakon što sam upoznata sa najnovijom sudskom praksom (koju prilažem), tražim predaju u posjed, u incidentalnom ovršnom postupku, temeljem zaključka, a ne temeljem rješenja o ovrsi.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znaći, ako napišem podnesak kupca u starom predmetu on će biti odbijen zbog završetka ovrhe u tom predmetu još u 12 mj. Za pokretanje novog postupka neman ovršnu ispravu, ali iz sudske prakse:

"Nakon ovršne prodaje nekretnina, kupac steče samostalnu osnovu za ovršni prijedlog za iseljenje ovršenika iz tih nekretnina s time da ukidanje ili preinaka rješenja o ovrsi nakon pravomočnosti rješenja o dosudi ne utječu na pravo vlasništva kupca, s obzirom na to da je on pravo vlasništva stekao temeljem pravomočne sudske odluke."

Što trebam poduzeti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...
prije 16 sati , karliko je napisao:

@Borbena7 ima li tu onda neki rok? i je li uvjet da se prvo konaktira ovršenika da preda nekretninu pa tek ako onda ne preda se podnosi prijedlog, ili? 

i što se tiče samog prijedloga... je li dovoljno navesti npr.

"budući da Ovršenik nakon donošenja zaključka o predaji Nekretnine nije istu dobrovoljno predao u posjed Ovrhovoditelju, Ovrhovoditelj predlaže sudu da pristupi ispražnjenju nekretnine"

ili bi se trebalo navesti npr.

"budući da Ovršenik nakon donošenja zaključka o predaji Nekretnine nije istu dobrovoljno predao u posjed Ovrhovoditelju, Ovrhovoditelj predlaže sudu da na temelju članka 128, članaka 256. - 259., kao i članka 136. OZ donese sljedeće RJEŠENJE O OVRSI: I. Na temelju rješenja o dosudi nekretnine .... i zaključka o predaji nekretnine ...... ODREĐUJE SE OVRHA udaljenjem ovršenika i uklanjanjem svih njegovih stvari iz nekretnina upisana u zk.ul.br......[...]"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija