Jump to content

gradnja šetnice na pomorskom dobru uz obiteljske kuće, prava vlasnika kuća


Blu1911

Preporučene objave

Poštovani,

općina gradi šetnicu na pomorskom dobru , cca 3-5 m od mora, neposredno uz naše kuće za odmor, širine oko 1,5 m nasipavajući plaže i postavljajući kamene blokove.Kuće su izgrađene 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća, ispred su bile stijene i šljunčane plaže. Na tom dijelu nikad nije bilo javne rasvjete, a kako se radilo o šljunčanim plažama i stijenju , nema niti kanalizacije.

 Trenutno od  susjeda  zahtjevaju  da promjene ulazna vrata dvorišta ( da se otvaraju put unutra , prema posjedu, a ne prema moru ), planiraju postaviti pametne klupe neposredno uz naša ulazna vrata,tako da onaj tko sjedi se može leđima osloniti o naš zid, a planiraju  postaviti rasvjetna tijela oko 1 m od zida u pod ili na stupiće. Svijetlo iz rasvjetnih tijela  će  biti usmjereno u nebo, odnosno naše prozore. Ujedno s druge strane naših dvorišnih vrata planiraju postaviti kantu za otpatke. Sve bi bilo fiksirano.  Ono ćega se mi bojimo je da zbog rasvjete nećemo moći spavati, a niti od buke koju bi mogli stvarati oni koji bi mogli noću koristiti te klupe za tulume, noćno kupanje i slično, jer se planira postaviti 5 pametnih klupa na cca 20 m2.

Prema prostornom planu općine svi objekti moraju biti pomaknuti 3 m od međe i naše pitanje je da li se to pravilo poštuje i u ovom slučaju, te kako ispravno sročiti prigovor.

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema urbanističkom planu općine u stavci Smješataj građevina na građevnoj čestici , članak 8. piše građevine koje se izgrađuju na SS način ( to SS mi nije jasno ) , ne mogu se graditi na udaljenosti manjoj od 3,0 m od susjedne međe, dok se spremnici goriva i sabirne jame mogu graditi na manjoj udaljenosti, ali ne manjoj od 1,0 m od susjedne međe. U Zakonu o gradnji iz 2019 "građevinom" se smatra građenjem nastao i s tlom povezan sklop , izrađen od svrhovito povezanih građevnih proizvoda sa ili bez instalacija , sklop s ugrađenim postrojenjem , samostalno postrojenje povezano s tlom ili sklop nastao građenjem.

Prema tome pametna klupa koja je fiksirana u tlo, te kanta za otpatke fiksirana spadaju u građevine, jer su fiksirane, dok za elektrifikaciju nisam sigurna, samo možda mogu utjecati na prekomjerno osvjetljenje prema novom zakonu. 

Nisam pravne struke, zato tražim savjet da li je ovo pravilno tumačenje Zakona.  

uređeno: od Blu1911
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , Blu1911 je napisao:

( to SS mi nije jasno )

Samostojeći. Zgrada koja se ni jednim dijelom ne naslanja na drugu. Prema tome postoje još i poluugrađene (naslonjene jednom stranom na drugu zgradu) i ugrađene (naslonjene s obje strane na druge zgrade.

prije 1 sat , Blu1911 je napisao:

Smješataj građevina na građevnoj čestici , članak 8. piše građevine koje se izgrađuju na SS način ( to SS mi nije jasno ) , ne mogu se graditi na udaljenosti manjoj od 3,0 m od susjedne međe, dok se spremnici goriva i sabirne jame mogu graditi na manjoj udaljenosti, ali ne manjoj od 1,0 m od susjedne međe. U Zakonu o gradnji iz 2019 "građevinom" se smatra građenjem nastao i s tlom povezan sklop , izrađen od svrhovito povezanih građevnih proizvoda sa ili bez instalacija , sklop s ugrađenim postrojenjem , samostalno postrojenje povezano s tlom ili sklop nastao građenjem.

Bili bi na dobrom tragu da navedenom članku ne prethodi dio odredbi za provođenje pod naslovom "Uvjeti i način gradnje stambenih građevina". Naglasak je na stambenih. Pa se dalje pojašnjava što su te građevine npr., "Obiteljske zgrade su stambene građevine s najviše tri stana", te se u daljnjem tekstu propisa pod "Oblik i veličina građevne čestice", "Veličina i površina građevine", "Smještaj građevine na građevinskoj čestici" itd, sam pojam građevina ne odnosi na sve nego na te građevine. 

Prema tome, Zakon o gradnji određuje što je to građevina ali ih u daljnjim odredbama razvrstava (čl.4), te prema istomu za postavljanje komunalne opreme (klupe, koš za smeće itd.) JLS (općini) ne treba ni projekt niti dozvola, dok je za postavljanje rasvjetnih tijela potrebna građevinska dozvola. Pri izdavanju iste trebali ste biti pozvani (i to vjerovatno samo javnom objavom prema čl.116 st.1 ZOG) na uvid u spis predmeta gdje bi mogli staviti svoje primjedbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno, naravno da nismo bili pozvani...jer kvaka je bila u tome da nitko od zainteresiranih ne reagira...ali to je tako u RH..još samo moram provjeriti da li je pametna klupa komunalna oprema.Sve Vam je jasno kad Vam na moru postave kantu za smeće ispred vrata, a inaće ih na cca 100 m postave jednu ili 2 i prazne ih 2x tjedno...Očito ću se morati igrati smetlara, policajca i slično...mislim da je jednostavnije prodati sve nekom kome to ne smeta.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija