Jump to content

Dnevni odmor, i pauza


bambi365

Preporučene objave

Pozdrav,

promijenila sam firmu, poznavajući donekle  radna prava i zakone, nije mi jasan dio i ugovor s kojim sam se obavezala.

1.Na ugovoru stoji da u tijeku svog radnog dana ću iskoristit pauzu u trajanju od 30 min. Ono što me muči je kako me poslodavac može obavezati da stanku obavim u skladištu (dućanu) bez da izađem van, a u ugovoru nije ništa navedeno, iako na razgovoru za posao sam bila upućena da se marenda obavlja unutar dućana što je suludo? Dali se je firma obavezala svojim nekim pravilnikom o radu pa na to ima pravo? 

2. Zanima me stanka dnevnog odmora koja je najmanje 12 sati prema zakonu, a iz popodnevne i jutarnje smjene mi je razmak 11 sati. Kada sam prijavila to tj., rekla poslodavcu dobila sam odgovor da po novom zakonu i pravilniku 2019 godine razmak dnevnog odmora moze biti najmanje 11 sati. Zanima me dali postoji na internetu objavljen taj članak, zakon jer ga ja nemogu naći?!

unaprijed hvala na odgovoru

lp

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Zakon ne precizira na koji način i gdje se stanka obavlja, poanta stanke je mali odmor za radnika kako bi mogao nešto pojesti, popiti i malo predahnuti i što je najbitnije - ne raditi za to vrijeme. Radi li se o dućanu, u kojem možete kupiti gablec i neko piće?

2. Čak i da to je istina (što meni nije poznato, ali me slobodno ispravi bilo tko sa konkretnim informacijama), odredba čl. 9. st. 3. Zakona o radu ističe -

"Ako je neko pravo iz radnog odnosa različito uređeno ugovorom o radu, pravilnikom o radu, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca, kolektivnim ugovorom ili zakonom, primjenjuje se za radnika najpovoljnije pravo, ako ovim ili drugim zakonom nije drukčije određeno."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koji pravilnik, u zakonu o radu piše 12 sati odmora i taj zakon je na snazi. Da li negdje piše 11, 8, 7 itd po meni nije bitno kada u zakonu o radu stoji 12 sati.  Da ja imam taj problem rekao bi to poslodavcu ili ako poslodavac to ne bi korigirao dao bi otkaz na osnovu te činjenice, ako tebi to ne smeta onda je to  druga stvar jer realno jedini lijek je prijetnja otkazom ili prijava inspekciji rada ali nakon što inspekcija počne raditi svoj posao vrlo vjerojatno će za neko vrijeme poslodavac  tebi dati otkaz, u svakom slučaju to je win-win situacija.

uređeno: od darionovi
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, bambi365 je napisao:

Ono što me muči je kako me poslodavac može obavezati da stanku obavim u skladištu (dućanu) bez da izađem van

Tražite na uvid interne akte poslodavca kao npr. Pravilnik o radu, jer je vjerojatno tamo uredio ovako postupanje tijekom stanke.

, bambi365 je napisao:

dobila sam odgovor da po novom zakonu i pravilniku 2019 godine razmak dnevnog odmora moze biti najmanje 11 sati.

Čl. 74. Zakona o radu (NN 93/14 i 127/17) jasno kaže da radnik ima pravo na dnevni odmor od najmanje 12 h neprekidno. Ne postoje izmjene i dopune Zakona o radu u 2019., a još manje novi Zakon o radu. A svaki pravilnik o radu mora biti usklađen sa zakonskim odredbama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija