Jump to content

Otkaz ugovora o radu u školi zbog greške u provedbi natječaja


mašamaša

Preporučene objave

Poštovani,

Imam sljedeći problem: prije mjesec dana sam na natječaju primljena u radni odnos na neodređeno vrijeme u školi, mjesto nastavnika engl.jezika. Dakle prošao je školski odbor, ugovor je potpisan. Danas od ravnateljice dobivam informaciju da je kontaktirana od strane glavne osobe sindikata kako moj natječaj nije bio regularan jer od ureda državne uprave nije dobivena suglasnost o nepostojanju viškova te da sad ja trebam potpisati sporazumni prekid ugovora o radu. Ravnateljica prije natječaja od ureda je tražila i dobila USMENO informaciju da nema nikoga za uputit te da može raspisati natječaj. Za pismenu suglasnost joj je rečeno da je samo formalnost i da će ju dobiti naknadno. Međutim, sada kad je osoba zadužena za suglasnosti (ista koja je dala usmenu informaciju da natječaj može ići) tražila od osobe koja predstavlja sindikat da potpiše tu suglasnost, ista ne želi to napraviti retroaktivno već traži od moje ravnateljice da mi se da otkaz, tj. sporazumni prekid. Ravnateljica bi željela izbjeći inspekciju i smatra da mi treba dati raskid ugovora (misli da će moj ugovor svakako poništiti inspekcija ako dođe do nje). Može li inspekcija poništiti moj ugovor zbog te proceduralne pogreške (za koju nisam ni znala)? Koja su moja prava u ovom slučaju?

Zahvaljujem na odgovorima

uređeno: od mašamaša
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo je trebalo uputi prijavu potrebe za radnikom nadležnom uredu državne uprave, pa tek onda, nakon što ured pošalje obavijest da se radno mjesto može popuniti prema Zakonu o odgoju i obrazovanju raspisati natječaj za radno mjesto, isto tako postoji mogućnost da nekoga s nepunim radnim vremenom ili teh. višak UDU pošalje po uputnici odnosno prednosti pri zapošljavanju.  Nikakvog usmenog obećavanja ne bi smjelo biti. Zašto oni od Vas traže sporazumni prestanak r.o., zaposleni ste na neodređeno, ugovor je potpisan, postoji mogućnost da UDU nekoga pošalje preko uputnice pa skroz izvisite što se tiče tog radnog mjesta, a i gubite prava s HZZ-a ako je sporazumni prekid. Tako da je ne bi pristao na sporazum, neka Vam inspekcija zabrani rad ili škola da otkaz, svakako mislim da možete tužiti školu, jer imate potpisan ugovor, suglasnost ŠO, nije Vaša krivnja što se nije čekala obavijest Ureda. Također, imao sam čuti,  da mnogim školama koje su zapošljavale nakon 04. veljače 2019. preko javnih natječaja, a nisu donijele Pravilnik o postupku zapošljavanja (još dosta škola nije donijelo) Prosvjetna inspekcija poništava natječaje i izdaje zabrane rada zaposlenima. Nadam se da sam Vam bar malo pomogao, svakako se jos raspitajte i savjetujte što Vam je najbolje učiniti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ovom slucaju potreba je prijavljena ali nazalost je ravnateljica raspisala natjecaj bez pismene suglasnosti jer joj je receno da ce dobiti suglasnost. Eto, ja sad trebam ispastati to sto je netko pri uredu nemaran i ne radi svoj posao kako treba (sto im je i inace bila praksa te je ravnateljica zato natjecaj i raspisala ali do sada bi uvijek naknadno i dobila suglasnost). Sto se tice sporazumnog otkaza, potpisati ga necu upravo zbog prava na zavodu. Mozete li mi samo pojasniti sto tocno znaci ako mi inspekcija da zabranu rada? To je privremena mjera dok se ne utvrde okolnosti ili? Mogu li ja u tom slucaju opet biti primljena ako dode do novog natjecaja?

Hvala :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Procedura Vašeg zapošljavanja je neregularna. Međutim, naložiti da se raskine Vaš ugovor može jedino inspekcija. Nitko drugi Vas ne može prisiliti na sporazum ili legalno dati otkaz.  Dakle sve ovisi hoće li netko poslati inspekciju...tu nastupa ravnateljica da smiri situaciju sa sindikatom. Ako nitko ne pošalje inspekciju nikome ništa....Najbolji bi bio dogovor s ravnateljicom jer će Vam inaćenje donijeti kontraefekt...........Vi potpišete sporazumni, ravnateljica vas uzme na 60 dana pa primi po natječaju i sve riješeno. Niste napomenuli ima li sindikat ikoga kao teh. viška ili na listi s nepunim RV. Ako i ima, ravnateljica NIJE OBAVEZNA istu osobu primiti. Ako nema, super...

Glupa situacija, ali i meni se moglo dogoditi jer radimo potpuno isto....

 

 

uređeno: od gala385
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na odgovoru. Da, situacija je bas glupa i nije moja greska, a ne krivim ni ravnateljicu jer je ona pogrijesila jedino sto je vjerovala nekome na rijec i zapravo je kriv ured. U trenutku natjecaja po njihovim rijecima nije bilo viskova i sad meni ostaje nadati se da se u meduvremenu nije ni stvorilo... Nazalost, ne mogu potpisati sporazumni raskid jer ako me se na kraju ne primi gubim prava na zavodu za zaposljavanje. Ali izgleda da ce se ici s izvanrednim kako bi mi ostala prava i pokusati s ovim sto ste vi gore napisali. Pa sto bude.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija