Jump to content

Darovanje nekretnine, Pitanje posjeda


mario1995

Preporučene objave

Srdačan pozdrav.

Moja baka i njen muž posjeduju obiteljsku kuću s zemljištem. Gore navedeno je bilo u bakinom vlasništvu te je prije nekoliko godina darovnim ugovorom polovicu darovala svome mužu. Trenutno baka ne živi ovdje te joj ta kuća ne igra neku ulogu tako da je svoju polovicu spomenute nekretnine darovala mome ocu darovnim ugovorom. Darovni ugovor je potpisan od obje strane te ovjeren kod javnog bilježnika. Znam da nam je nešto profesorica u srednjoj školi spominjala da ako bi došlo do nekog sudskog procesa da darovni ugovor može biti ništavan ako daroprimatelj nije stupio u posjed nekretnine. Što je potrebno da bih otac bio u posjedu spomenute nekretnine, nikakva takva klauzula nije spomenuta u potpisanom ugovoru. Radi se o obrascu ugovora kupljenom u narodnim novinama? Dali je točna moja predpostavka da ako slučajno dođe do sudskog procesa s  bakinim mužem nakon smrti bake da bi tata mogao izgubiti svoju polovicu koju mu je baka darovala iz razloga što nije u posjedu te nekretnine. te može li se pitanje posjeda riješiti novim ugovorom.    

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , mario1995 je napisao:

Dali je točna moja predpostavka da ako slučajno dođe do sudskog procesa s  bakinim mužem nakon smrti bake da bi tata mogao izgubiti svoju polovicu koju mu je baka darovala iz razloga što nije u posjedu te nekretnine.

Je. Takav ugovor bez prave predaje u posjed, a nije solemniziran po JB, sačinjen u obliku JB akta ili ovjeren od suca nadležnog suda je ništavan.

Niste napisali, je li isti proveden kroz ZK?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ništetan je ako netko treći bude pokretao tu temu (konkretno, ako bude podigao tužbu za utvrđivanje ništetnosti tog ugovora). Ako svi šute, a on se uknjižio, na isto mu dođe da li je solemniziran ili je stupio u posjed.

Druga stvar - stupanje u posjed nekretnine je jako široka stvar i ne znači da osoba mora živjeti u tom stanu, da bi bila u posjedu. Konačno, čovjek može imati u vlasništvu 100 stanova i živjeti samo u jednom, a u druge nikada ne stupiti nogom, pa da bude u posjedu svih sto. A može biti i posjednik svih 100 stanova da nije vlasnik niti jednog, te da niti u jednog nikada nije stupio nogom.... Stupanje u posjed i posjedovanje je nešto što često ni suci ne razumiju.
Trebalo bi, po meni, vidjeti da li Vaš otac može ući u taj stan, ima li ključeve, dolazi li redovito/sporadično u njega, tko plaća režije (premda ni režije same po sebi nisu indikator, više-indikativno i u sklopu s drugim činjenicama), tko ga redovito održava (sitniji popravci, farbanje zidova, čišćenje...) da li netko drugi živi u tom stanu, da li mu taj drugi priječi da uđe u stan, da li je taj koji živi u stanu samostalni posjednik ili nesamostalni (npr. podstanar....) i sl...
Kod Vas je to još složenije time što je on dobio suvlasnički dio (pola stana), pa ne bi ni trebao ući u isključivi posjed, nego samo u suposjed s drugim suvlasnikom....
Ugl., u slučaju tužbe za utvrđenje tog ugovora ništetnim, ja bih više paženje posvetio posjedu, nego formi ugovora. Naime, kod forme je sve jasno, ako je samo ovjera potpisa, to je čisto i ostvarena je jedna pretpostavka za ništetnost. Drugu je puno teže dokazati, a teret dokaza bi bio na onom tko tvrdi da Vaš otac nije ušao u (su)posjed. Dakle, nije sve izgubljeno. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija