Jump to content

Krađa na studentskom poslu


Strasan vuk

Preporučene objave

Bok, imam situaciju sa sestrom. Naime, radila je u Bipi desetak mjeseci, radnice su joj tamo rekle da moze kupovati proizvode sve na 50% snizene samo ako ne zna sefica, tj. Da je to izmedu radnica. Isto tako ne bi smjela sama sebi kucati na kasu proizvode, a ona povremeno je isto tako i sve gratis proizvode uzimala jer su joj rekli da moze, a kasnije da je to protuzakonito jer se mora provlaciti kroz kasu. Nakon nekog vremena je dosla inspekcija na posao, a ona nije imala racun da je kupila proizvode na 50% i nisu se vodili ko prodani redovno vec snizeno i nisu to mogli naci, a ona to njima nije rekla jer se uplasila i jer za to nitko ne zna osim radnica (kasnije je nisu podrzale u tome). Isto kao sto su joj radnice tokom rada rekle da si moze uzeti bilokoji parfem da ce se to otpisati ko tester pa ih je ona uzela nekoliko u tih 10 mjeseci. Kasnije su sve zanijekale. Uplasila se i potpisala izjavu da je htjela ukrasti jer su joj zaprijetili policijom i rekli da ce je istrazivati i pogledati sve snimke kad je radila i sve sto nađu ce joj pripisati ko krađu i tuziti je. 

Zanimaju me Vasa misljenja i trebamo savjete, hvala svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje bi se radilo o kaznenom djelu pronevjere iz čl. 233. KZ-a.

Spominjete da joj je poslodavac "prijetio" policijom - jel to znači da sada, kada je priznala krivnju, neće podnositi prijavu policiji i da će sve ostati na otkazu i obvezi plaćanja uzetih proizvoda? Ako je tako, odlično za sestru.

Glede ovog što pričate o dogovoru radnica - iako ne sumnjam da je sestri rečeno upravo ovo što i vi pišete, čovjek uvijek mora prvo polaziti od sebe, jer ako je nešto prelijepo da bi bilo istinito, onda čovjek mora posumnjati u to i zapitati se. U protivnom, svaki krivac bi mogao da se brani na taj način. Ako je primjerice dobijem posao u HNB-u i ekipa tamo mi kaže da mogu uzeti 1 zlatnu polugu iz rezervi svake godine, zar ću ja to doista i napraviti, bez pitanja? Malo pretjerujem sa paralelom i bez zamjere, ali shvaćate na što ciljam. Zaposlenički popust na proizvode je sasvim normalna stvar (iako ja nisam čuo da iznosi 50% nigdje, u pravilu je to do 20-25%), ali uzimati original parfeme, koji će se kasnije otpisivati kao testeri, to ne samo da nije moguće, to za sobom povlači više nepravilnosti u poslovanju, pa čak i kaznena djela.

Uglavnom, ako sve ostane na otkazu i obvezi plaćanja uzete robe, odlična vijest za sestru. Ako ode na DORH, osuda je sasvim izgledna, a ako su i ostale radnice doista radile ovo što i sestra, onda će biti super ako joj neće "prišiti" i njihove "krađe".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija