Jump to content
Strasan vuk

Krađa na studentskom poslu

Preporučene objave

Bok, imam situaciju sa sestrom. Naime, radila je u Bipi desetak mjeseci, radnice su joj tamo rekle da moze kupovati proizvode sve na 50% snizene samo ako ne zna sefica, tj. Da je to izmedu radnica. Isto tako ne bi smjela sama sebi kucati na kasu proizvode, a ona povremeno je isto tako i sve gratis proizvode uzimala jer su joj rekli da moze, a kasnije da je to protuzakonito jer se mora provlaciti kroz kasu. Nakon nekog vremena je dosla inspekcija na posao, a ona nije imala racun da je kupila proizvode na 50% i nisu se vodili ko prodani redovno vec snizeno i nisu to mogli naci, a ona to njima nije rekla jer se uplasila i jer za to nitko ne zna osim radnica (kasnije je nisu podrzale u tome). Isto kao sto su joj radnice tokom rada rekle da si moze uzeti bilokoji parfem da ce se to otpisati ko tester pa ih je ona uzela nekoliko u tih 10 mjeseci. Kasnije su sve zanijekale. Uplasila se i potpisala izjavu da je htjela ukrasti jer su joj zaprijetili policijom i rekli da ce je istrazivati i pogledati sve snimke kad je radila i sve sto nađu ce joj pripisati ko krađu i tuziti je. 

Zanimaju me Vasa misljenja i trebamo savjete, hvala svima

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ovdje bi se radilo o kaznenom djelu pronevjere iz čl. 233. KZ-a.

Spominjete da joj je poslodavac "prijetio" policijom - jel to znači da sada, kada je priznala krivnju, neće podnositi prijavu policiji i da će sve ostati na otkazu i obvezi plaćanja uzetih proizvoda? Ako je tako, odlično za sestru.

Glede ovog što pričate o dogovoru radnica - iako ne sumnjam da je sestri rečeno upravo ovo što i vi pišete, čovjek uvijek mora prvo polaziti od sebe, jer ako je nešto prelijepo da bi bilo istinito, onda čovjek mora posumnjati u to i zapitati se. U protivnom, svaki krivac bi mogao da se brani na taj način. Ako je primjerice dobijem posao u HNB-u i ekipa tamo mi kaže da mogu uzeti 1 zlatnu polugu iz rezervi svake godine, zar ću ja to doista i napraviti, bez pitanja? Malo pretjerujem sa paralelom i bez zamjere, ali shvaćate na što ciljam. Zaposlenički popust na proizvode je sasvim normalna stvar (iako ja nisam čuo da iznosi 50% nigdje, u pravilu je to do 20-25%), ali uzimati original parfeme, koji će se kasnije otpisivati kao testeri, to ne samo da nije moguće, to za sobom povlači više nepravilnosti u poslovanju, pa čak i kaznena djela.

Uglavnom, ako sve ostane na otkazu i obvezi plaćanja uzete robe, odlična vijest za sestru. Ako ode na DORH, osuda je sasvim izgledna, a ako su i ostale radnice doista radile ovo što i sestra, onda će biti super ako joj neće "prišiti" i njihove "krađe".

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


  • Online korisnici

    No members to show×