Jump to content
JureM

Uplaćivanje klijenata na privatni račun vlasnika obrta

Preporučene objave

Pozdrav ljudi,

 

Zanima me dali je legalno da ti neki internet servis ili tvrtka preko koje zarađuješ (naprimjer prodajom 3d modela na internetu - Turbosquid) uplaćuje zarađeni novac na privatni/osobni tekući račun pored činjenice da posjeduješ paušalni obrt sa žiroračunom? Dali je to zapravo glupo, iligalno ili jedno i drugo?

 

 

Lijep Pozdrav :)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Znači li to da je legalno i da na kraju dođe na isto, ili se više isplati uplaćivati na žiroračun? Nedavno sam otvorio paušalni obrt i trenutno sam na visokoj razini opreza što se tiče transakcija, jer na račun mi se uplaćuju i različiti namjenski poticaji od strane HR i EU.

Do sad sam sve uplate vršio na osobni tekući račun, ali mislim da trebam sljedeću isplatu ipak preusmjeriti na žiroračun. 

Još nisam siguran dali su transakcije sa žiroračuna obrta na osobni tekući račun oporezive? hmm

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 2 sati , Ruby_Danderfluff je napisao:

Nepotrebno je, jer ionako novcem na poslovnom računu slobodno raspolažete nakon što platite sve obveze kao obrtnik, a ionako za obveze obrta odgovarate cijelom svojom imovinom.

Osim ako zna da će prijeći 300k limit pa onda stavlja na svoj privatni račun. Da li znate slučajno kolike su kazne za tako nešto?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da si pojednostavite stvari: sve što je prihod obrta, neka bude uplaćivano na poslovni račun, a što je Vaš osobni prihod, na Vaš tekući račun. Za ono za što izdajete račune, najjednostavnije je da uplate primate na poslovni račun.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio DinoJuu
   Pozdrav, 
   Otvorio sam obrt s paušalnim oporezivanjem s djelatnosti posredništva u prodaji. Želim krenuti s prodajom vlastitih proizvoda e-formata tipa PDF knjiga, video edukacija vlastite izrade u trgovini na malo, krajnjim kupcima. Zanima me na koji način se takvi proizvodi oporezuju, s obzirom da ne ulazim u sustav PDVa i kako mora izgledati faktura koju dobije kupac ako je način plaćanja negotovinski, odnosno ostali načini plaćanja - kriptovaluta. Koliko sam upućen, na promet ostalim načinom plaćanja treba platiti porez na promet. Kakav je proces s obzirom da porez plaćam paušalno van sustava PDVa?
    
   Hvala.
    
  • objavio bananko1234
   Poštovani!
   Mama mi je bila vlasnica obrta(jednostavne usluge) nakon njezine smrti obrt je nastavio voditi privremeni poslovođa zato sto sam ja student i nemam stručnu spremu.U meduvremenu sam se i sama osposobila u obrtničkoj komori i sada cekam rješenje o nasljeđivanju s kojim cu u uredu državne uprave ja naslijediti obrt.
   Molim Vas da mi kažete sto ce se točno dogoditi tim nasljeđivanjem jer obrt ce nastaviti raditi normalno kao do sad samo što ću ja biti vlasnik,dolazi li do prijenosa obrta ili prestanka obrta (jer mi je sluzbenik u uredu državne uprave rekao da ja zapravo otvaram novi obrt a da se stari zatvara sto meni bas ne zvuci ispravno)te koje ce biti moje duznosti nakon toga prijenosa/nasljeđivanja obrta prema poreznoj, mirovinskom i zdravstvenom sto se obavještavanja tiče,treba li ponovno  ispunjavati sve obrasce i nositi svu dokumentaciju kao kod potpuno novog obrta ili je ipak nesto jednostavnije.
   Pretražila sam sve članke,forume,poslala sam mail obrtničkoj komori,nista nisam saznala, knjigovođa nije siguran što sve treba...
   Molim Vas za pomoc...
  • objavio Stjepan01
   Pozdrav Svima,
   Zamolio bih upućene ako mi mogu dati dodatne informacije prije mog poziva ureda za gospodarstvo.
   Ja sam preko e-obrta posalo zahtjev za otvaranje obrta s jedinom djelatnošću 71.12 , Inženjerstvo i s njim povezano tehničko savjetovanje.
   Namjeravao sam otvoriti nevezani obrt.
    
   U područnom uredu Buzet, Istra, javili su mi da više se ne mogu otvoriti obrti s tom djelatnošću, iako su u 2018. godini otvoreni obrti s tom djelatnošću.
   Kao dokaz prilažu dopis od misnistarstva gospodarstva 2015 godine. 
   Oni tumače da se isključivo kompanije j.d.o.o ili d.o.o mogu baviti s time.
    
   Da li imate više saznanja o tome?
   Imate li kakav savjet kojeg mogu pitati u ministarstvo gospodarstva?
    
   Zahvaljujem na vremenu
   Stjepan
    
    
   New Doc 2018-11-22 12.31.52(1).pdf
  • objavio agentnix
   Pozdrav svima.
   Imam par pitanja vezano za otvaranja obrta.
   Bavim se poslovima u IT sektoru i trenutno mi se nudi novi posao koji bi išao preko "paušalnog" obrta.
   Već sam se dosta raspitao i googlao po tom pitanju ali nisam uspio naći jasni ogovor na neka pitanja.
   Konkretno. Trenutno sam podstanar u Zagrebu i tu imam prijavljeno boravište i uredan ugovor o iznajmljivanju stana. Prebivalište mi je prijavljeno na obiteljsku (vlasnici su moji roditelji) kuću u Petrinji.
   Zanima me kad bi otvarao obrt, mogu li prijaviti za sjedište adresu na kojoj sam podstanar i da li mi je potrebna neka dodatna izjava vlasnika ili novi ugovor o najmu u kojem je navedeno da se prostor iznajmljuje za poslovne svrhe.
   Također sam našao na netu da neka zanimanja ne zahtijevaju prostor za odrađivanje djelatnosti i da u tom slučaju sjedište ide na adresu boravišta/prebivališta. Zanima me da li to vrijedi za IT sektor i da li to znači da samo trebam potvrdu o prijavljenom boravištu ili nešto drugo.
   Također u slučaju da promijenim prebivalište na trenutno boravište ili neku drugu adresu koja je procedura za obrt?
   Lp.
  • objavio Justitija
   Poštovani,
   planiram otvoriti obrt pod šifrom NKD 96.09 Ostale osobne uslužne djelatnosti, d. n. te poslovanje imati u kući u kojoj sam vlasnica.
   Moram li za navedeno imati neki poslovan prostor koji zadovoljava određene zakonske tj.minimalne tehničke uvjete ili mogu raditi i u svom stambenom prostoru?
   Pod "raditi" podrazumijevam primati klijente (astrološke i spiritualističke djelatnosti).
   Unaprijed se zahvaljujem na Vašem odgovoru!
    
 • Online korisnici

  No members to show×