Jump to content

Bludne radnje, nametljivo ponašanje


Dandala

Preporučene objave

Poštovani, dijete 10 godina išlo u školu u 12 30. Muškarac od 40 g, krenuo prema njoj, uhvatio je za jednu pa drugu dojku. Bila s dva svjedoka. Svi se prestrašili i šutili, na povratku iz škole ponovno ju sačekao uzeo za ruke pomahio po glavi i rekao da je lijepa i da se pazi... Prijavili i goni se kazneno. Trenutno u pritvoru. Djeca su ispitana i potvrdili sve početkom 4.mj...nakon toga nikakvih obavijesti nismo dobili, da bi u utorak dobili obavijest da je rasprava u srijedu. Putujemo do suda 3 sata, da bi sudac rekao da se otkazuje rasprava jer stranke nisu na vrijeme obaviještene. Zanima me uloga državne odvjetnica koja sa mnom, majkom, nije se htjela niti upoznati i koja je samo otišla odmah preko vrata... Koja je njena uloga? Novci mi nisu bitni trenutno, nego samo mišljenje da li trebam na sljedeću raspravu doći s odvjetnikom? I poslije rasprave kako ide procedura. Hvala 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postupak se vodi za kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina iz čl. 158. st. 2. KZ-a.

Postupak zamjenice DO-a nije ljudski, pa rekao bih da nije ni profesionalan, ali dešava se u praksi, jer to ovisi o samom čovjeku. Ne treba tome pridavati previše pažnje niti se zamarati time. Njena uloga je ona ovlaštenog tužitelja odnosno ona je tamo da zastupa optužbu u ime države, koja ima dužnost i obvezu goniti počinitelje kaznenih djela za koje se kazneni progon poduzima po službenoj dužnosti.

Malo je neodgovorno od suca da je došlo do odgode, posebice kod ovolikih udaljenosti, jer nije mi jasno tko to od stranaka nije bio na vrijeme obaviješten budući je okrivljenik u istražnom zatvoru, i nalaže se njegovo dovođenje po djelatnicima pravosudne policije, zamjenica je došla, vi ste došli, jedino ostaje upitnim branitelj, no ovo je slučaj obvezne obrane, pa bi on svakako bio upoznat sa terminom rasprave. Malo čudno, ali valjda postoji validan razlog.

Glede opunomoćenika (odvjetnika vaše kćeri), skrećem vam pažnju da, budući se ovdje radi o kaznenom djelu na štetu djeteta, dijete žrtva ima pravo na opunomoćenika na teret proračunskih sredstava (dakle, badava, ništa vas ne košta), a sukladno odredbi čl. 44. st. 1. ZKP-a, sa čime su vas bili dužni upoznati kao zakonsku zastupnicu djeteta (jer malena od 10 godina ne može razumjeti takve stvari) kako na policiji, tako i DORH-u i sudu. Stoga, vi kao zakonska zastupnica djeteta možete zatražiti postavljanje opunomoćenika na teret proračunskih sredstava dopisom sudu već danas. Ili ga možete sami angažirati.

Što se rasprave tiče, ona bi trebala biti relativno brzo riješena, jer malena je, pretpostavljam, već ispitana putem audio-video uređaja preko suca istrage i iznimno, iznimno rijetko se u praksi dijete ponovno izvrgava takvoj torturi, već se samo reproducira iskaz na raspravi. U ovom predmetu nema puno svjedoka, nisam siguran ima li vještačenja izuzev onog psihijatrijskog okrivljenika, tako da bi sve trebalo biti gotovo na dvije ili maksimalno tri rasprave.

Jedno od elementarnih prava žrtve jeste ono na imovinsko-pravni zahtjev, koji bi u ovom slučaju bio usmjeren na naknadu štete (tzv. neimovinske odnosno povredu prava osobnosti) i vi kao zakonska zastupnica malene, moći ćete istaknuti prijedlog za ostvarivanje imovinsko-pravnog zahtjeva na raspravi pred sudom. Sa tim prijedlogom biti ćete upućena u parnicu (jer kazneni sud rijetko o tome odlučuje), ali je dobra stvar da se istakne, jer on prekida rok zastare tražbine naknade štete sve do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka. Ne bi bilo loše da vam odvjetnik to odradi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija