Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Kiklopi

Potraživanje vjerovnika

Preporučene objave

Ujak je preminuo i iza sebe ostavio nasljedstvo bez ikakvih dugova.Njegova sestra,moja majka,je bila jedini nasljednik,ali se odrekla nasljedstva samo u svoje ime.Na raspravu sam zatim pozvana ja kao nećakinja ujaka i prihvatila sam se nasljedstva.Međutim moja majka ima neke dugove pa me zanima da li njezini vjerovnici mogu pobijati njezino odricanje od nasljedstva i mene onda teretiti za njezin dug?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 2 sati , Kiklopi je napisao:

moja majka ima neke dugove pa me zanima da li njezini vjerovnici mogu pobijati njezino odricanje od nasljedstva i mene onda teretiti za njezin dug?

Moguće je pobijanje izjave o odricanju kao poduzete pravne radnje na štetu vjerovnika, no takav scenarij neće osobno Vas dovesti u položaj dužnika. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.Zanima me jos jedno pitanje.Ako sam ja nasljedila kuću i to mi je jedina nekretnina koju imam(do nedavno sam bila podstanar) ,da li vjerovnici ako bi išli pobijati izjavu o odricanju mogu meni onda oduzet kuću koja mi je jedini dom?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 2 sati , Kiklopi je napisao:

,da li vjerovnici ako bi išli pobijati izjavu o odricanju mogu meni onda oduzet kuću koja mi je jedini dom?

U takvom crnom scenariju izjava o odricanju gubi učinak u odnosu na vjerovnika, što će reći da bi se dug mogao namiriti iz nekretnine, međutim sam vjerovanja da toga uopće neće doći, ovo iz razloga što je vjerovniku vrlo teško doći do informacije da se majka odrekla nasljedstva iza umrlog brata, no u svakom slučaju pravo da pobijaju izjavu o odricanju prestaje protekom roka od 3 godine od dana kad je poduzeta pravna radnja(izjava o odricanju). 

Preporuka:o navedenim događajima manje priče, a naročito u nekakvim službenim postupcima. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.Imam jos jedno pitanje.U ovršnom zakonu piše da se nemože oduzet jedina nekretnina u kojoj dužnik živi .Da li to u ovom slučaju vrijedi ili mi ipak mogu to oduzeti bez obzira sto piše u zakonu ?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 8 minuta, Kiklopi je napisao:

U ovršnom zakonu piše da se nemože oduzet jedina nekretnina u kojoj dužnik živi .Da li to u ovom slučaju vrijedi ili mi ipak mogu to oduzeti bez obzira sto piše u zakonu ?

Kako protiv Vas još nije pokrenut ovršni postupak, pitanje je koji Ovršni zakon bi se u nekom budućem slučaju na Vas primjenjivao. Ovo što ste naveli iz trenutnog važećeg Ovršnog zakona, ne glasi baš tako...već sud pri ocjeni, je li narušena pravična ravnoteža između interesa ovršenika i ovrhovoditelja uzima u obzir i situaciju služi li predmetna nekretnina za stanovanje.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×