Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

vrcobra

Uzurpiranje puta prema zemljištu

Preporučene objave

Susjeda koja je kupila zemljište prije 2 godine od prethodnih vlasnika želi osnovati građevinsku česticu za kuću koja je nelegalno izgrađena. Tu kuću je prva vlasnica izgradila prije 45 godina i to jednim dijelom na zemljištu koje je katastarski i zemljišno u vlasništvu porodice prve vlasnice a drugim dijelom na zemljištu koje je katastarski i zemljišno u vlasništvu općine i definirana je kao seoski put. Dakle, jedan dio vlasništva općine je uzurpiran. Umjesto tog dijela puta izgrađen je novi put na drugoj čestici sjeverno od te čestice te je asfaltiran. Taj put vodi prema katastarskoj čestici na kojoj ja imam pravo posjeda (kao jedan od posjednika upisan je moj pokojni otac). Problem je u tome što ta nova vlasnica kuće želi osnovati građevinsku česticu kojoj bi osim tih dviju čestica na kojima se kuća nalazi pripojila i dio te sjeverne čestice skupa sa asfaltiranim putem koji vodi do moje čestice. U tu svrhu ishodila je Rješenje o utvrđenju građevne čestice od nadležnog Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno planiranje. Ta žena nije upisana ni kao posjednica ni kao vlasnica zemljišta. Ured za geodetske usluge koji je ona angažirala mi je poslao kopiju katastarskog plana u kojem se nalazi predloženo novo stanje po kojemu bi se sve tri navedene čestice objedinile i bile bi upisane u katastar kao njen posjed. Uz to, zapadna strana čestice koju je uzurpirala (put u vlasništvu općine) je dio puta koji vodi ka kući koju sam ja nasljedio od pokojnog oca. Taj dio puta je bio dovoljno širok ( oko 3 metra) da prođe auto pa se nitko od ljudi koji su korisnici tog puta nije bunio. Nova vlasnica je pokušala i to uzurpirati na način da je put suzila na metar i pol, ali je upozorena da među vrati na prethodno stanje pa je to i učinila. U novom, predloženom stanju od geodetskog ureda mi se čini da ona to želi ponoviti ali sada na legalan način. Zanima me na koji način mogu osporiti ili zaustaviti pripajanje sjevernog, asfaltiranog puta koji vodi do moje čestice i suženje zapadnog dijela puta prema mojoj kući?  U privitku šaljem sliku. 5cf3d847120e4_Predloenonovostanje.thumb.jpg.d632146cea8432028200eeea10e741a0.jpgUnaprijed zahvaljujem.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, vrcobra je napisao:

želi osnovati građevinsku česticu za kuću koja je nelegalno izgrađena...U tu svrhu ishodila je Rješenje o utvrđenju građevne čestice od nadležnog Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno planiranje.

Što znaći da je građevina ozakonjena jer je ROUGČ mogla ishoditi samo na taj način za tu građevinu. U zahtjevu za isti se prilaže i skica te baš ne vjerujem da bi JLS tj. nadležni ured izdao rješenje kojim se "odriče" toliko svoga vlasništva, a posebno ne asfaltiranog puta, te ne vidim kako bi isti bio potrebana za redovnu uporabu navedene građevine. A da ne govorim o tuđem vlasništvu. Na osnovu toga rješenja se može raditi parcelacija. Ali ista se provodi prema parcelacijskom elaboratu koji pregledava i potvrđuje katastarski ured s naznakom "Ovaj parcelacijski elaborat je izrađen u skladu sa geodetskim propisima a za njegovo provođenje je potrebna prethodna provedba u zemljišnim knjigama". Prema tome ne znam baš kako bi je i na osnovu čega ZK odjel upisao kao vlasnicu novoformirane čestice, eventualno bi se moglo desiti da ZK odjel upiše promjenu na k.čest. u vidu broja, načinu uporabe, izgrađenosti i površine ali ne i u vidu promjene vlasništva. No, ili vi niste dobro objasnili o čemu se zapravo radi ili je nekakav pokušaj muljaže od strane dotične koji ne vidim kako bi joj uspio jer sve skupa nema nekakovog smisla.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×