Jump to content
vukovar

porez na darovanu nekretninu

Preporučene objave

Poštovani!

Darovnicom sam dobio stan i bila je zabrana otuđenja i drugog stvarnopravnog raspolaganja nekretninama na rok od 10 godina.Porezna uprava mi izdaje rješenjeu kojem se utvrđuje osnovica poreza na nekretninu i porez po stopi od 5%.Te da se oslobađam plaćanja utvrđenog iznosa na nekretninu.

2016 godine od ministarstva dobijam da mogu izbrisati zabranu otuđenja i drugog stvarnopravnog raspolaganja nekretninama na rok od 10 godina. što i činim.

Na poreznom rješenju piše da će se porez naplatiti ako nastupe uvjeti propisani odredbom čl.21 st.2 Zakona o područjima posebne državne skrbi.

Čl.21 st.2 - Porez iz stavka 1. ovoga članka naknadno se plaća ako se u roku od 10 godina od dana nabave nekretnine nekretnina otuđi, ako porezni obveznik, promjeni prebivalište izvan područja posebne državne skrbi, te ako porezni obveznik uz prijavljeno prebivalište stvarno i ne boravi na području posebne državne skrbi.

Sad me zanima da li moram platiti porez i da li moram platiti po stopi 5% ili 3% , s tim da neću promjeniti prebivalište izvan područja posebne državne skrbi

Hvala na odgovoru

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Niste napisali a znam da ministarstvo zna dati suglasnost za brisanje i prije isteka roka pa zato pitam. Dakle, dok god ne istekne rok od 10 godina, što se tiče porezne, naplatiti će vam porez u slučaju da prije isteka toga roka prodate nekretninu, promijenite prebivalište van područja PDS ili tamo stvarno ne boravite. A stopa će se računati, poradi prijelaznih i završnih odredbi u izmjeni zakona, vjerovatno od 5 %. Poslije isteka 10 godina možete s nekretninom raditi što god hočete bez straha od poreza.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×