Jump to content
Sign in to follow this  
Jethro

Služnost dosjelošću

Preporučene objave

da li se služnost dosjelošću može dobiti ako ja, novi vlasnk (3 godine) NE DOZVOLJAVAM prolaz svojom  zemljom, u zk nema zabilježbe ni služnosti ni spora kad sam je kupovao, ograđena je zemlja moja, a onaj tko se koristi mojom zemljom kao služnošću ima mogućnost prolaza tuđom neograđenom parcelom koja JEST u prirodi put, ali je u vlasištvu desete osobe?

dakle, novi sam vlasnik zemlje, a on ima svjedoke da je koristi 80 godina.

Uređeno od Jethro

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Čak i ako je dosjelošću stekao pravo služnosti, odredbom čl. 241. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima propisano je da pravo služnosti prestaje ako se vlasnik poslužne stvari protivio njegovom izvršavanju, a ovlaštenik ga zbog toga nije izvršavao neprekidno tri godine. 

Dakle, moguće da je stekao pravo služnosti dosjelošću ako je prolazio preko vašeg zemljišta prije nego ste ga kupili, ali ako ste se neprekidno tri godine protivili izvršavanju služnosti (prolasku) ta služnost je prestala. 

Budući da ste naveli da ima svjedoke, pretpostavljam da ste već u nekom sudskom postupku, pa je pitanje u kojem je trenutku tužba podnesena i kako glasi tužbeni zahtjev. O tome ovisi i mogući ishod postupka. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×