Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

qwerty7

Kupovina nekretnine koja je dijelom nelegalizirana

Preporučene objave

Izgleda da sam konačno i ja našao svoja 4 zida, ali za sada ima dva ALI:

1.) Kuća nije u cijelosti legalizirana, štoviše, kako stvari stoje cca. 2/3 kuće nisu ako sam dobro vidio. S obzirom da su rokovi za predaju zahtjeva prošli, zanima me koliko šanse ima ova fora proći i koga je zapravo najbolje pitati:

Citiraj

Građani koji zahtjev za ozakonjenje nisu uspjeli predati na vrijeme, odnosno do 30. lipnja 2018. do kada je bio zakonski rok za podnošenje zahtjeva, nadležnom upravnom odjelu mogu se obratiti radi provjere mogućnosti reguliranja statusa građevine prema Zakonu o gradnji.

1.1.) Ako kupim takvu kuću i ne legaliziram, što stvarno riskiram? Čisto sumnjam da će neka služba jurišati s bagerima, ali opet, kad državi zatreba novaca......

2.) Kad sam gledao zemljišta, vidio sam da u nekima piše kolika je dozvoljena gradnja kuće (tipa 500 m2 zemljište i dozvoljena gradnja 300 m2). Kako provjeriti je li ovo nelegalizirano proširivanje poštovalo to načelo i dopuštene dimenzije i što ako npr. nije?

2.1.) Pod pretpostavkom da mi nekim slučajem i pristanu naknadno zaprimiti zahtjev za legalizaciju, a napravljena je veća kvadratura kuće nego je dozvoljena, što onda? Svejedno mogu legalizirati i sve 5 ili što?

Uređeno od qwerty7

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

1 Nije fora nego legalizacija u redovnom postupku, dakle bez povoljnijih uvjeta koje propisuje Zakon o postupanju sa nezakonito izgrađenim zgradama.

1.1 Upravo to.

2 Sve oko veličine čestice, izgrađenosti i ostaloga propisuju odredbe za provođenje prostornog plana. Ako nije građeno po odredbama PP o tome vam ovisi i odg. na zadnje pitanje.

2.1 Ponavljam, zaprimit će vam zahtjev uz potrebnu dokumentaciju no radi se o redovnom postupku legaliziranja nezakonito izgrađene zgrade u kojem nema povoljnijih uvjeta, zgrada mora biti izgrađena po odredbama prostornog plana, kazne za zadržavanje su veće kao vodni i komunalni doprinosi. Ukoliko bilo što odstupa od odredbi prostornog plana, legalizacija vjerovatno neće biti moguća. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
objavljeno (uređeno)

Hvala na brzom i detaljnom odgovoru!

 

Toga sam se donekle i pribojavao jer samo komplicira stvari, a ima i posla oko provjeravanja svega toga u šumi zakona, propisa, odredbi i pravilnika; evo već zadnjih 7 sati proučavam stvari s kojima se prvi put u životu susrećem...

 

Sad imam još par pitanja s detaljima, pa bi već možda trebalo angažirati nekoga tko bi mi odgovorio na sva pitanja? Ako da, može neki konkretan prijedlog koga? (Može i na PP.)

Najviše me zanima koliko viša bi bila cijena (okvirno) takvog zahtjeva u redovnom postupku, za recimo 55 kvadrata na 110 i može li se negdje provjeriti je li zahtjev za legalizacijom te nekretnine predan, a bez posjedovanja urudžbenog broja?

 

Može li i neka preporuka na što biti posebno oprezan kod ovakve kupovine i na što bi još trebalo obratiti pozornost, ili je sve ostalo kao kod normalne kupovine gdje je sve čisto?

Uređeno od qwerty7

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, qwerty7 je napisao:

Najviše me zanima koliko viša bi bila cijena (okvirno) takvog zahtjeva u redovnom postupku, za recimo 55 kvadrata na 110 i

To bi vam okvirno mogli reči u upravnom odjelu za prost. planiranje i gradnju JLS. Kao i

, qwerty7 je napisao:

može li se negdje provjeriti je li zahtjev za legalizacijom te nekretnine predan, a bez posjedovanja urudžbenog broja?

ovo jer su oni zaprimali zahtjeve bez obzira da li ih je kasnije preuzela Agencija, mada bez broja je to pomalo nemoguća misija.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×