Jump to content
dodooo

Obračun bolovanja/godišnjeg odmora

Preporučene objave

Molim vas da mi objasnite da li poslodavac na zakonit način obračunava bolovanje i godišnji odmor. Radim u trgovini, jedan tjedan od ponedjeljka do petka po 8 sati, drugi tjedan od ponedjeljka do petka po 7 sati + subota 5 sati. Dakle nedjelje ne radim, a subotu svaku drugu. Ukoliko koristim bolovanje ili godišnji odmor, za te dane poslodavac u šihtericu upisuje po 7 sati. Zbog takve računice osoba koja je bila na bolovanju ili godišnjem odmoru ima manji zbroj sati, te se moraju odraditi sati koji nedostaju tako da sve odgovara fondu sati za određeni mjesec. Da li su radnici zbog takvog obračuna oštećeni? 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako ste na bolovanju ili godišnjem odmoru, tada se sati računaju prema tome koliko ste sati taj dan izostali s radnog mjesta. Znači, ako ste taj dan trebali imati smjenu od 8h, onda je i 8h bolovanja ili godišnjeg odmora, jer ste stvarno taj dan izostali 8h, a ne 7h kako poslodavac povremeno naznači.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru! Neovisno da li se po rasporedu trebalo raditi 7 ili 8 sati poslodavac obračunava 7 sati. Štoviše, poslovođa ima službeni e-mail od Uprave u kojem se objašnjava kako se popunjava šihterica i između ostalog stoji da se za godišnji i bolovanje upisuje 7 sati. Da li je moguće da je navedeno regulirano nekim internim pravilnikom? Što učiniti da se zaštite prava radnika?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako je i uređeno nekim internim aktom, onda je to protuzakonito. Onoliko koliko ste izostali taj dan s radnog mjesta, toliko Vam se sati izostanka i piše. Uvijek imate mogućnost nepravilnosti u radu poslodavca prijaviti inspekciji rada, pa neka oni utvrde kakav je način poslovanja poslodavca.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×