Jump to content

MedicinarZG

Preporučene objave

Poštovani, je li postoji koja zakonska odredba koja nalaže da se novi godišnji (npr. za 2019. godinu) mora dio iskoristiti kroz ljeto ili radnik ima pravo sam rasporediti si kad će ga korostiti i za št?. Isto tako možemo li godišnji koristitu za studiranje i je li nam dužan to omogućiti poslodavac te koliko moramo najmanje najaviti godišnji (npr. za neplanirane stvari kad jednostavno hitno zatreba za nešto neogodivo, što je sutra ili prekosutra)?Puno hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niti jedna odredba Zakona o radu ne nalaže da se GO mora iskoristiti tijekom ljeta, međutim to može biti predviđeno kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.

Radnik si ne može sam rasporediti korištenje GO, već je to pravo poslodavca, koji raspored korištenja GO donosi u skladu s kolektivnim, ugovorom o radu ili pravilnikom o radu.

GO koristite kako želite.

Što se tiče prava na studiranje odnosno dužnosti poslodavca da vam to omogući, regulirano je čl.54. Zakona o radu:

(1) Poslodavac je dužan omogućiti radniku, u skladu s mogućnostima i potrebama rada, školovanje, obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje.
(2) Radnik je dužan, u skladu sa svojim sposobnostima i potrebama rada, školovati se, obrazovati, osposobljavati i usavršavati se za rad.
(3) Prilikom promjene ili uvođenja novog načina ili organizacije rada, poslodavac je dužan, u skladu s potrebama i mogućnostima rada, omogućiti radniku osposobljavanje ili usavršavanje za rad.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija