Jump to content
Sign in to follow this  
MedicinarZG

Godišnji odmor

Preporučene objave

Poštovani, je li postoji koja zakonska odredba koja nalaže da se novi godišnji (npr. za 2019. godinu) mora dio iskoristiti kroz ljeto ili radnik ima pravo sam rasporediti si kad će ga korostiti i za št?. Isto tako možemo li godišnji koristitu za studiranje i je li nam dužan to omogućiti poslodavac te koliko moramo najmanje najaviti godišnji (npr. za neplanirane stvari kad jednostavno hitno zatreba za nešto neogodivo, što je sutra ili prekosutra)?Puno hvala.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Niti jedna odredba Zakona o radu ne nalaže da se GO mora iskoristiti tijekom ljeta, međutim to može biti predviđeno kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.

Radnik si ne može sam rasporediti korištenje GO, već je to pravo poslodavca, koji raspored korištenja GO donosi u skladu s kolektivnim, ugovorom o radu ili pravilnikom o radu.

GO koristite kako želite.

Što se tiče prava na studiranje odnosno dužnosti poslodavca da vam to omogući, regulirano je čl.54. Zakona o radu:

(1) Poslodavac je dužan omogućiti radniku, u skladu s mogućnostima i potrebama rada, školovanje, obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje.
(2) Radnik je dužan, u skladu sa svojim sposobnostima i potrebama rada, školovati se, obrazovati, osposobljavati i usavršavati se za rad.
(3) Prilikom promjene ili uvođenja novog načina ili organizacije rada, poslodavac je dužan, u skladu s potrebama i mogućnostima rada, omogućiti radniku osposobljavanje ili usavršavanje za rad.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  

 • Similar Content

  • objavio MedicinarZG
   Poštovani, radim kao prvostupnik sestrinstva na jednom našem kliničkom bolničkom centru. Nedavno sam napisao pisani zahtjev da ne radim prekovremene sate te da ne radim smjene koje mi nazivao zgusnute smjene jer nisu kao uobičajeni turnusni rad koji su u većini bolnica u Republici Hrvatskoj 12-24-12-48 (dnevna smjena od 12 sati, noćna smjena od 12 sati te dva dana slobodna pa opet dnevna smjena od 12 sati...). Mi radimo dnevnu smjenu od 12 sati i kad se vratimo mrtvi nakon 12 sati rada drugi dan ne radimo noćnu pa da imamo 24 sata odmora između 2 smjene od 12 sati nego opet radimo dnevnu smjenu od 12 sati i ako smo sretni imamo jedan dan slobodan, a oni malo manje sreće rade još treći dan noćnu smjenu od 12 sati pa su onda jedan ili dva dana slobodni, bilo je kolega koji su radili i 3 dana po 12 sati za redom dnevnu smjenu. Je li se smije tako raditi i kao je uopće regularan rad u turnusima u zdravstvu. Radimo na odjelu za intenzivno liječenje gdje 12 sati ne stanete u poslu, a da ne govorim koliko je teško zadržati koncentraciju i paziti da sve bude uredu, a kad dođete kući nakon 12 sati dnevne smjene i dok pojedete, obavite higijenu već je ponoć i za 7 sati opet vas čeka dugih 12 sati rada s najzahtjevnijim pacijentima čiji život ovisi o vašoj koncentraciji. U našim ugovorima o radu piše da je rad reguliran Zakonom o radu te svim važećim propisima Republike Hrvatske. Možete li reći pravi savjet jer sam tražio po Internetu, ali nisam se snašao u toj gomili pravnih akata je li to zakonski da radimo dan, dan i onda smo jedan ili možda 2 dana slobodni? Kad se radi dan pa noć čovjek se uspije odmoriti tih 24 sata koliko je slobodna između dnevne i noćne smjene, a ovako na posao dođem kao zombi i samo se bojim kad tako umoran nešto ne pogriješim jer oni štete na osoblju pa mi koji smo ostali krpamo smjene onih koji su napustili Republiku Hrvatsku. I sam razmišljam dati otkaz jer sam izmoren od takvog rada, na poslu se trudim konjski zadržati sabranost, a kući i privatno sam mrtav za išta tako da mi je kvaliteta života 0, takve njihove zakonske smjene ubijaju, a još nas bude 5 na 13 pacijenta na respiratoru pa jedva išta stižemo. Kad pitamo nadređene oni tvrde da je to sve u skladu sa zakonom, je li? Znam da nas u obračunu plaća vode kao da radimo po 7 sati (jutarnja, popodnevna i noćna), ali na službenom rasporedu stoje ovakve smjene koje radimo neprestano. Puno Vam hvala na svakoj pomoći.
   P. S.
   Smjene su inače od 7-19 sati (dnevna) i noćna od 19-7 sati (noćna), a moj zahtjev nitko mi nije ništa javio kao da ga nisam nikad niti poslao poslodavcu pa i dalje radim ove ubitačne smjene.
  • objavio lala2412
   Pozdrav svima. Molila bih  vas za jedan savjet. Naime, kako sam na trenutnom poslu odlučila dati otkaz jer sam našla drugi posao u struci, sa poslodavcem ću potpisati sporazumni raskid ugovora o radu. U sporazumni raskid ugovora o radu staviti ću klauzulu da poslodavac i radnik nemaju nikakvih međusobnih potraživanja s osnove radnog odnosa niti s osnove naknade štete jer me nekako strah, budući da je moj poslodavac jako dvoličan, da nakon što odradim otkazni rok i otiđem s ovog posla, ne bi izmislio nešto i tražio dlaku u jajetu za što bi me mogao tužiti. Da li ako se ta klauzula za naknadu štete unese u gore navedeni sporazum spriječava poslodavca da pokrene postupak za naknadu štete nakon određenog razdoblja? Također znam da je na poslodavcu da dokazuje da je radnik napravio štetu namjerno ili iz krajnje ne pažnje. Hvala na savjetu, bilo što mi kažete dobro će doć.
  • objavio MalaMaljinica
   Poštovani,
    
   imam upit te molim za savjete. Radim za jednu firmu preko agencije za zapošljavanje nešto više od godinu dana (ugovori na određeno). Postoji mogućnost da mi firma da ugovor tako da radim direktno preko njih, ne više za agenciju. Do sada su u praksi imali sljedeće: davali bi ljudima ugovor na probni rad (iako svi rade preko godinu dana z anjih preko agencije) te bi iskomunicirali kako, s obzirom da se radi o drugoj firmi, prvih 6 mjeseci nemamo pravo na godišnji (osim proporcionalnog dijela) te bi "stari" godišnji isplatili. Zanima me da li je s pravne strane u redu dati ugovor na probni rok s obzirom da radim tamo više od godinu dana, te da li je istina da nemam pravo na novi GO jer (pravno gledano) počinjem raditi u "novoj" firmi?
   Zahvaljujem svima unaprijed.
  • objavio Nik0
   Pozdrav.
   Zaposleni sam od 26.3.2018. na određeno do 30.9.2018.
   Planiram dati otkaz prije isteka ugovora, pa imam par pitanja vezanih uz godišnji odmor.
   Znam da me svakako čeka otkazni rok od 2 tjedna, pa recimo da dam otkaz 14.9., otkazni rok bi mi trajao do 28.9.. Po tome bi prošlo mojih 6 mjeseci neprekinutog radnog staža, pa me zanima ukoliko u tome slučaju sam stekao pravo na puni GO i mogu li potražiti isplatu GO, illi imam pravo samo na razmjerni dio GO?
    
   Također, postoji li možda mogućnost da se godišnji odmor iskoristi prije stjecanja, npr. da iskoristim GO cijeli 9. mjesec(puni GO,4 tjedna), ali pravo na puni GO dobivam tek 26.9.(znači u istom mjesecu u kojem bi stekao pravo na puni GO).
   Hvala.
 • Online korisnici×