Jump to content
Mica1234

Nasljedstvo ili ili ?

Preporučene objave

Dobar dan! 
Roditelji mog dečka bi se uselili u stan u kući na dvije etaže koja je u potpunom vlasništvu njihove prijateljice. Prijateljica je sama, udovica, nema djece, ima dvije sestre, te sestre imaju mnogobrojnu familiju. Prijateljica i roditelji (svi iznad 60 godina) su se dogovorili da se oni usele u stan iznad nje (ona živi u prizemlju) i da ga mogu koristiti doživotno. Stan je u katastrofalnom stanju i mi smo se ponudili im stan u potpunosti adaptirati, u znak zahvalnosti što oni iseljavaju iz svoje kuće i useljavaju se u taj stan da bi nama prepustili svoju kuću (njihova kuća nije ogromna, ali mi planiramo obitelj, pa su roditelji to velikodušno ponudili). U kući nije riješeno grijanje pa smo počeli pričati o svim radovima što bi trebalo napraviti, ali grijanje (plinsko centralno) se radi onda na cijeloj kući, pa nema logike da se ne postavi izolacija (fasada) i da se ne promijeni stolarija na cijeloj kući, plus potpuna adaptacija stana. E sada, to su svi troškovi koju su "pali" na nas, i mi smo se sa svim složili. Ne zato što imamo hrpu para, već pod uvjetom da nam prijateljica ostavi kuću u nasljedstvo. Naravno nemamo nikakva potraživanja prema njoj niti prava na kuću sve dok je ona živa.

Zanima nas koje su SVE OPCIJE kako bi mogli riješiti to nasljedstvo bez da nas poslije traže nužni dio njezine dvije sestre ili bilo tko od familije vuče za rukav. Napominjem da ugovor o uzdržavanju ne dolazi u obzir. Nije nam problem platiti porez na kuću ili šta god, bitno nam je da situacija bude čista kao suza i da nitko ne može ništa tražiti od nas nakon njezine smrti.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Sestre (braća) te nećakinje/nećaci ostaviteljice ne spadaju u krug nužnih nasljednika, pa stoga neće ni moći tražiti nužni dio (kad do toga dođe).

S druge strane, načelno govoreći - preuređenjem, dogradnjom, nadogradnjom, ulaganjem u tuđe ne može se steći pravo vlasništva, ali nema nikakve zapreke da vlasnik prizna ulagatelju na ime izvršena ulaganja određeni suvlasnički udio, a onda preostali suvlasnički udio daruje.

Kakve planove imate s tom kućom danas-sutra? Pitam iz razloga jer se može ići na etažiranje, ako bi vam bio cilj da imate dva posve odvojena i funkcionalna stana.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


  • Online korisnici

    No members to show×