Jump to content
Vjetri sjeverni

Oštećenje nadgrobnog spomenika

Preporučene objave

Poštovani,

srdačan pozdrav svima na forumu koji čitaju ovu temu. Novi sam na forumu i nadam se da sam na pravom mjestu za dobivanje odgovora na moje pitanje, a s obzirom da nisam uspio pronaći ništa slično ovoj temi, odlučio sam otvoriti novu.

O čemu se radi?

Prije otprilike mjesec dana, tijekom nevremena koje je zahvatilo područje na kojem živim, vjetar je slomio čempres na groblju i stablo je palo na nadgrobni spomenik groba u mom vlasništvu i izbacio ga iz ležišta pri čemu je došlo do pucanja mramorne ploče na kojoj su imena pokojnih, te do još nekih manjih oštećenja. Predstavnik tvrtke koja vodi brigu o groblju uredno me nazvao sljedeće jutro nakon nevremena i uputio me da dostavim pisani zahtjev za saniranjem štete, što sam sutradan i napravio. Nakon otprilike dva tjedna dobio sam i dopis iz tvrtke koja održava groblje u kojem kažu da se tvrtka "ne smatra krivim i odgovornim za predmetnu nezgodu te odbacuju moj zahtjev u cijelosti". U daljnjem obrazloženju govore da su oni kao tvrtka ispoštovali svoje obveze u cijelosti te da do štete nije došlo njihovom krivnjom već temeljem više sile. Pod "višom silom" podrazumijeva se jaki vjetar.

Napominjem da je na cijelom groblju jedino to stablo puklo i napravilo štetu, a čempres se iz korijena granao u tri stabla. Ostala dva stabla ostala su neoštećena.

Moje pitanje je ima li smisla dalje komunicirati s tvrtkom za održavanje groblja i opetovano tražiti saniranje štete?

Ima li netko iskustva s ovakvim ili sličnim slučajem te ima li pravne utemeljenosti tražiti naknadu štete sudskim putem (građanskom parnicom ili nekim drugim načinom)?

Ili je jedini način posegnuti u džep i sanirati štetu na svoj račun?

Nadam se da sam uspio objasniti u čemu je moj problem, a unaprijed se zahvaljujem na odgovorima, savjetima i pomoći.

Srdačan pozdrav,

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Prije svega valjalo bi proučiti Odluku o grobljima koju je trebala donijeti vaša JLS temeljem čl.18 Zakona o grobljima. Kako su uglavnom sve odluke slične, u večini stoji kao odredba da se pod održavanjem groblja, koji je dio obveze upravitelja groblja, smatra među ostalime uređenje i održavanje zelenila. Nadalje, da upravitelj groblja nije odgovoran za štetu koju gobnom mjestu učine treće osobe. Dakle, valjalo bi provjeriti da li negdje postoji i odredba o odricanju odgovornosti za štetu temeljem više sile ili se vode prema općim odredbama odgovrnosti za štetu. Također, u tome slučaju bi trebalo dokazivati barem objektivnu odgovrnost za štetu temeljem toga jesu li zelenilo održavali na potrebit način. Nakon svega toga bi tek valjalo odvagnuti ima li smisla i izgleda za eventualnom parnicom, naravno uz pomoć stručne osobe, ili barem prigovor na njihov dopis i zahtjevanje saniranje štete. Ili sanirati štetu o svom trošku. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani,

zahvaljujem na Vašem odgovoru i uputama. Ne vidim da bi se stvari mogle okrenuti u moju korist, a članak u Odluci o grobljima općenito kaže da "Uprava groblja ne odgovara za štetu nastalu na grobnom mjestu koju počine treće ili nepoznate osobe."

Dostavit ću prigovor na njihov dopis i krenuti u saniranje štete o svom trošku...

Srdačan pozdrav
 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×