Jump to content
abosilj

Opomena pred ovrhu za održavanje, upravljanje i toplinu

Preporučene objave

Bivša susjeda obavijestila me da ja dobila ovrhu za održavanje zgrade, njezino upravljanje i toplinsko održavanje. Živjela sam u toj zgradi i iz čistog interesa kontaktirala davatelja usluge. Bez komentara mi je na e-mail pustio otvorene stavke kupca  iz 2014 godine. Ne živim u tom stanu (odjavljena na PU), ali me oni terete i za ovaj mjesec. Nemam vremena (mogućnosti) doći u Hrvatsku da to riješim sa njima, a niti mi se ne dopisuje e-mailom - jer to neće na sudu ako do njega dođe - ništa značiti. Zato me interesira kolika je zastara za navedene račune i kome da se požalim. Stan je inče odavno prodan, ali oni sve račune vode očito još na mene. Kolika je zastara za takve račune i zašto me oni o tome nikada nisu obavijestili (adresa mi je poznata u PU). Hvala na odgovoru. 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da. Tu ne radi o firmi koja se bavi održavanjem, upravljanjem i toplinom u jednom neboderu. Stan je prodan prošle godine u lipnju mjesecu putem suda (na oglasnoj ploči), s obzirom da ga vežu za napaltu potraživanja moje pokojne majke (13 godina je pokojna). Još sada mi šalju račune na njezino ime i prezime, a ja sam kao nasljednik preuzela njezina dugovanja. Međutim, iznosi z koje me terete niti sam sama proizvela, niti su u visini mojeg nasljedstva. Štoviše - 3 puta nadmašuju visinu dobivenog nasljedstva. Nemam pojma kome da se više obratim. Kojeg sam god odvjetnika pitala - odgovor je da se ne bi htio u to miješati jer smo mala sredina. I, tako se hrvam sa ovrhama 13 godin, a sada me terete i za nekakve pričuve stana u kojem nisam niti obitavala, niti trošila vodu, a još se manje grijala. Pomozite, please.....

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Svi računi koji glase na pokojnu majku, a za njih su pravovremeno pokrenuli ovršni postupak, terete Vas kao nasljednika. Zatim, svi računi koji su izdani na Vaše ime (kao nasljednice i vlasnice stana, nije bitno jeste li bili u stanu ili ne), a za koje je pravovremeno pokrenut ovršni postupak, također terete Vas sada kao vlasnika. Ovi računi na Vaše ime vrijede do dana kada je stan prodan u korist treće osobe tj. do kada ste bili upisani kao vlasnica. Od kada ste izgubili vlasništvo, novi vlasnik odgovara za dugove i ti računi Vas ne bi trebali brinuti. Mišljenja sam da bi se morali pozabaviti s ovim, jer se ovo neće samo od sebe riješiti. Trebali bi pokrenuti postupak u kojemu bi dokazali da ste već podmirili majčina dugovanja u vrijednosti naslijeđene imovine i da kao takva više niste dužni odgovarati vjerovnicima.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 1 sat , abosilj je napisao:

Oprostite, ali kolika je zastara za takve račune?

Za račune je 3. godine od dospijeća plaćanja, ali ako su pravovremeno pokrenuli ovrhu na temelju tih neplaćenih računa tada je zastara 10. godina od pravomoćnosti rješenja o ovrsi i to pod uvjetom da cijelo ovo vrijeme nisu poduzimali ništa da bi prekinuli zastarni rok. U pravilu oni redovno pokreću ovrhe i prekidaju zastarni rok.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×