Jump to content
lijo2013

Pomilovanje

Preporučene objave

Poštovani,

Imam nekoliko pitanja u vezi pomilovanja.

Došla sam do informacije kako je Saborski odbor za pravosuđe u sklopu svoga djelokruga dao pomilovanje jednoj osobi. Poznato mi je da pomilovanje daje samo predsjednik/ca, te me zanima imate li kakvog saznanja o ovlastima i mogućnostima ovoga odbora da predlaže ili dodjeljuje pomilovanja?

Naime, moj je suprug na izdržavanju zatvorske kazne od 3 godine, sada je prošlo nešto više od 9 mjeseci. I prije početka odsluženja pisala sam molbu Predsjednici koju sam u međuvremenu dopunila s još 3 molbe i potkrijepila dokumentacijom u vezi onoga na što sam se pozivala. Znate li ima li Predsjednica neki "nepisani" rok do kojega mora odgovoriti na molbu? Zvala sam Ministarstvo pravosuđa i oni su u ožujku sastavili svoje izvješće, međutim čekaju dok se ne skupi određeni broj predmeta te ih onda tek šalju Predsjednici. Znate li koliko bi to moglo otprilike trajati? 

Isto tako, jeste li upoznati s još nekom mogućnošću koja mi preostaje kako bi suprug ranije došao kući? 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pomilovanje je akt državne milosti rezerviran za instituciju Predsjednika/-ce RH.

Sabor RH može dati amnestiju (što je druga vrsta državne milosti), no kroz legislativni okvir i to većem broju, individualno neodređenih osoba (primjerice Zakon o općem oprostu).

Da bi pojedini odbor Sabora RH-a imao ovakvu vrstu ovlasti, nisam nikad čuo niti smatram mogućim, jer se radi o vrlo ozbiljnoj stvari. Odakle vam taj podatak?

, lijo2013 je napisao:

Znate li ima li Predsjednica neki "nepisani" rok do kojega mora odgovoriti na molbu?

Nažalost, nema. Pravilo jeste da se čeka da se prikupi veći broj molbi, koje se onda šalju "u rinfuzi" na odluku. Svakako bi to moralo biti barem jednom godišnje, ali o nekom okvirnom roku, teško je govoriti.

, lijo2013 je napisao:

Isto tako, jeste li upoznati s još nekom mogućnošću koja mi preostaje kako bi suprug ranije došao kući?

Uvjetni otpust. Nešto treće ne vidim.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru.

Suprugu je jedan zatvorenik rekao kako je dobio pomilovanje od Saborskog odbora za pomilovanja i izašao je iz zatvora te ga više ne može pitati nikakve detalje. Kada sam pregledala ustroj i djelokrug odbora, koji je zapravo Odbor za pravosuđe, vidim da nema takvih ovlasti, znam da jedino Predsjednica to može. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Najvjerojatnije je zatvorenik nešto krivo shvatio ili ga suprug nije razumio.

Postoji Komisija za pomilovanje i to je neka vrsta radnog odnosno pripremnog tijela Predsjednice RH, "saborski odbor za pomilovanje" ne postoji. Jedino blisko tome bi možda bilo Povjerenstvo za uvjetni otpust, a koje je nadležno za odlučivanje o uvjetnom otpustu glede kazni izrečenih sukladno odredbama ranijeg KZ-a (1997. pa nadalje).

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×