Jump to content

Pomilovanje


lijo2013

Preporučene objave

Poštovani,

Imam nekoliko pitanja u vezi pomilovanja.

Došla sam do informacije kako je Saborski odbor za pravosuđe u sklopu svoga djelokruga dao pomilovanje jednoj osobi. Poznato mi je da pomilovanje daje samo predsjednik/ca, te me zanima imate li kakvog saznanja o ovlastima i mogućnostima ovoga odbora da predlaže ili dodjeljuje pomilovanja?

Naime, moj je suprug na izdržavanju zatvorske kazne od 3 godine, sada je prošlo nešto više od 9 mjeseci. I prije početka odsluženja pisala sam molbu Predsjednici koju sam u međuvremenu dopunila s još 3 molbe i potkrijepila dokumentacijom u vezi onoga na što sam se pozivala. Znate li ima li Predsjednica neki "nepisani" rok do kojega mora odgovoriti na molbu? Zvala sam Ministarstvo pravosuđa i oni su u ožujku sastavili svoje izvješće, međutim čekaju dok se ne skupi određeni broj predmeta te ih onda tek šalju Predsjednici. Znate li koliko bi to moglo otprilike trajati? 

Isto tako, jeste li upoznati s još nekom mogućnošću koja mi preostaje kako bi suprug ranije došao kući? 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pomilovanje je akt državne milosti rezerviran za instituciju Predsjednika/-ce RH.

Sabor RH može dati amnestiju (što je druga vrsta državne milosti), no kroz legislativni okvir i to većem broju, individualno neodređenih osoba (primjerice Zakon o općem oprostu).

Da bi pojedini odbor Sabora RH-a imao ovakvu vrstu ovlasti, nisam nikad čuo niti smatram mogućim, jer se radi o vrlo ozbiljnoj stvari. Odakle vam taj podatak?

, lijo2013 je napisao:

Znate li ima li Predsjednica neki "nepisani" rok do kojega mora odgovoriti na molbu?

Nažalost, nema. Pravilo jeste da se čeka da se prikupi veći broj molbi, koje se onda šalju "u rinfuzi" na odluku. Svakako bi to moralo biti barem jednom godišnje, ali o nekom okvirnom roku, teško je govoriti.

, lijo2013 je napisao:

Isto tako, jeste li upoznati s još nekom mogućnošću koja mi preostaje kako bi suprug ranije došao kući?

Uvjetni otpust. Nešto treće ne vidim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru.

Suprugu je jedan zatvorenik rekao kako je dobio pomilovanje od Saborskog odbora za pomilovanja i izašao je iz zatvora te ga više ne može pitati nikakve detalje. Kada sam pregledala ustroj i djelokrug odbora, koji je zapravo Odbor za pravosuđe, vidim da nema takvih ovlasti, znam da jedino Predsjednica to može. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najvjerojatnije je zatvorenik nešto krivo shvatio ili ga suprug nije razumio.

Postoji Komisija za pomilovanje i to je neka vrsta radnog odnosno pripremnog tijela Predsjednice RH, "saborski odbor za pomilovanje" ne postoji. Jedino blisko tome bi možda bilo Povjerenstvo za uvjetni otpust, a koje je nadležno za odlučivanje o uvjetnom otpustu glede kazni izrečenih sukladno odredbama ranijeg KZ-a (1997. pa nadalje).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija