Jump to content

Prenosaj prava i obveze pravne osobe na drugu pravnu osobu


Lena7

Preporučene objave

Zanima me ako je sklopljen ugovor izmedu fizicke osobe i pravne osobe u ovom slucaju trgovackog drustva, te je nakon odredenog vremena drustvo brisano iz sudskog registra, da li drustvo moze i dalje nakon toga traziti od stranke naplatu potrazivanja?

I da li prava i obveze mogu se prenijeti na novosnovanu udrugu od strane istih ljudi koji su osnovali to isto trgovacko drustvo koje je u meduvremenu obrisano, te preko nje traziti naplatu potrazivanja od stranaka na temelju ugovora sklopljenog izmedu brisanog trgovackog drustva i fizicke osobe u ovom slucaju stranke od koje se potrazuje?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko je trgovačko društvo brisano iz sudskog registra, ono više ne postoji te kao takvo ne može naplatiti potraživanje od fizičke osobe. 

Ako je u tijeku stečajni postupak (iako, u tom slučaju društvo još ne bi bilo brisano), društvo u stečaju i dalje može naplatiti potraživanje od dužnika. 

Ako je društvo brisano zato što je pripojeno drugom društvu, to drugo društvo je pravni sljednik i može naplatiti potraživanje. 

Ako je društvo brisano bez pravnog sljednika, bivši članovi tog društva ne mogu naplatiti potraživanje od dužnika osobno ili preko neke udruge ili drugog društva, OSIM ako su ranije, prije brisanja društva iz registra, napravili ugovor o ustupu tražbine sa sada brisanog trgovačkog društva na neku drugu pravnu (ili fizičku) osobu.  U ovom zadnjem slučaju nije potreban pristanak dužnika na takav ustup tražbine, ali je ustupitelj dužan obavijestiti dužnika o učinjenom ustupu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija