Jump to content
moonie53

Revizija visine mirovine hrvatskom branitelju

Preporučene objave

Postoji li mogućnost da hrvatski branitelj (200 dana borbenog sektora) dobije veću mirovinu zbog stupanja na snagu novog zakona o hrvatskim braniteljima od 1.1.2019. iako je čovjek već u mirovini 5 godina? Gospodin je išao u punu starosnu mirovinu i nije dobio nikakav bonus na temelju toga što je branitelj. Pošto je stupio spomenuti novi zakon od siječnja ove godine, može li se napraviti svojevrsna "revizija" njegove mirovine tako da mu se uključe novosteknuta prava na temelju toga što je branitelj? Hvala na odgovorima. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nije istina da nije dobio nista kao hrvatski branitelj, prilikom izracuna mirovine po ZOMO-u, u formulu kod izracuna dodatno mu je tih 200 dana provedenih u DR u duplom iznosu, znaci kod izracuna na postojeci radni staz dodano mu je jos 6 mjeseci i 20 dana, npr. ako je kod odlaska u mirovinu imao navrsenih 40 godina radnog staza kod izracuna mu je racunano kao da ima 40 godina 06 mjeseci i 20 dana radnog staza.

Prema sadasnjem braniteljskom zakonu najniza braniteljsak mirovina iznosila bi mu ( 2.558,25 kn + 200 x 0,4989 = 2658 kn) ako je njegova mirovina manja od ovih navedenih 2658 kn moze pokusati predati zahtjev da mu se mirovina preračuna, kako bi mozda dobio najnizu braniteljsku mirovinu.

Molim podatke iz njegovog nirovinskog rjesenja od prije 5 godina:

- tocan datum rodjenja

- datum odlaska u mirovinu

- ukupni mirovinski staž u decimalnom obliku

- prosječni vrjednosni bodovi - PVB

- polazni faktor

- mirovinski faktor

 

Uređeno od malicovjek

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×