Jump to content
OS365

Alimentacija - dvoje djece

Preporučene objave

Pozdrav,

žena i ja se razvodimo, imamo dvoje djece od 16 i 14 godina i nažalost je pitanje alimentacije otišlo na sud.

Odmah da kažem da znam da se ne može znati iznos koji ću morati uplaćivati za alimentaciju ali zanima me sudska praksa i što mogu očekivati. Imam svoju odvjetnicu ali nažalost nema puno iskustva u ovakvim slučajevima i nisam dobio od nje niti jednu konkretnu informaciju koja bi mi pomogla.

Činjenice su sljedeće:

- plaća mi je 10800 kuna (neto)

- živim kao podstanar u stanu jer sam ženi prepustio življenje u zajedničkom stanu s djecom

- s djecom se viđam vikendom, planiram voditi na more, dajem tu i tamo džeparac i ponekad kupujem odjeću

- od kada smo razdvojeni, mjesečno uplaćujem 3000 kn

- otplaćujem 2 kredita od 1300 kn i 750 kn (prvi je zajednički koji smo digli u braku, drugi sam bio prisiljen dići za pokrivanje mog minusa i životne potrebe - oprema stana, održavanje auta...

 

Proizlazi da su moji minimalni (obavezni) troškovi trenutno 4800 (stanarina, režije, 2 kredita).

Iz toga proizlazi da mi ostaje 6000 kn za alimentaciju i osobne potrebe.

Ono što je također činjenica je da mi nakon što uplatim 3000 kn alimentacije, preostane iznos od 3000 kn.

 

I volio bi napomenuti da mi žena također ima solidna primanja od cca 8500 kuna (neto).

 

Vjerovali ili ne, žena od mene traži iznos od 4800 kn. Malo je i smiješno al puno više tužno.

Na prvom i jedinom ročištu, prilikom upita sutkinje ženi o potrebama djece, nije došla do iznosa 1500 kn a kamoli do 2400 kn za dijete.

To su zdrava djeca, nemaju zdravstvenih problema i odgajana su da nisu razmažena i da ne moraju dobiti sve što požele.

 

Također mi nije jasno da je zakonski regulirano da kompletnu potrebu djece pokriva drugi roditelj, tj. roditelj koji ne živi s djecom. Iako se i drugi roditelj želi brinuti o njima, tj. biti im roditelj, bar koliko zakon dopušta

Je li moguće da je uređeno da muškarac pokriva kompletne dječje potrebe i bori se s preostalim iznosom od 3000 kn a s druge strane žena živi lagodnim životom?!

 

Uglavnom, molio bi procjenu, tj. koju odluku je za očekivati u navedenom slučaju.

Hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Supruga može tražiti što god poželi, to je njeno pravo, međutim sud donosi konačnu odluku. Pri odlučivanju osnovne smjernice suda su važeće odluke o minimalnim iznosima i prosječnim potrebama djece, te stvarno utvrđene činjenice u svakom pojedinom postupku.

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/full/2019_03_32_674.html

http://digured.srce.hr/arhiva/263/165507/narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/full/2017_04_41_889.html

Ako pogledate ove naprijed navedene linkove, jasno je da supruga traži maksimalni iznos, a sada je na sudu da procijeni da li su ti iznosi uistinu potrebni, te ostale ukupne okolnosti kao što su podstanarstvo i krediti. Mišljenja sam da alimentacija u Vašem slučaju ne bi trebala biti iznad 1.800,00 kn po djetetu i pod tim mislim na maksimalni iznos koji bi trebali očekivati.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio KrissAngel0702
   Dobro vecer,imam jedno pitanje..
   Ovako imala sam sud i sud je donio odluku da ce mi otac djeteta isplacivati alimentaciju na ruke uz potvrdu... Što je meni smiješno jer do sada nista nije dao za dijete (2 godine) pa sad zelim napisati prituzbu da zelim alimentaciju na racun...Moze li mi tko  pomoći kako da je napišem? Hvala unaprijed!
    
  • objavio Nevenka2201
   Na koji način pokušati bivšem sjesti ovrhom na 1/2 plaće?
  • objavio Adrega
   Pozdrav, 
   Majka sam malodobnog djetet od 9 godina koje je nakon razvoda 2012.g. povjereno na skrb i odgoj meni. Ocu je odredena alimentacija od 908,30kn mjesecno. Otac se prije dvije godine preselio u Njemacku i prije 13 mjeseci prestao placati alimentaciju za dijete. Nazalost, imam samo neke njegove brojeve mobitela i zadnje dvije adrese gdje je bio prijavljen, ali ne i trenutacnu. Nemam nikakve druge informacije. Cak ni njegov OIB. 
   Na koji nacin mogu pokreniti ovrhu i natjerati da placa alimentaciju?  Mislim da ima i neke nekretnine u Hrvatskoj. Koliko sam razumjela nadlezan je sud u Hrvatskoj. Koja je procedura s obzirom da je presuda postala pravomocna 2012.g?
   Hvala puno, 
   Adrega
    
  • objavio ElleBall
   Ovako, trebam vas savjet ili pomoć. 
    
   Nedavno, točnije prije mj dana sam rodila te je otac priznao dijete, dijete je začeto u vezi ali smo otac dijeta i ja kasnije prekinuli. 
   Njegovo ponašanje tokom trudnoće je ukratko - nije pokazivao toliko interesa niti je pomogao financijski.
   Sada, kada je dijete rođeno opet ne pokazuje toliki interes, točnije nazove i pita za dijete ali ne dolazi, niti je do sada ista uplatio. 
   Nas “usmeni” dugovor je 1000kn mj alimentacija, te viđanje preko vikenda. S time da on za sada nije ništa od dogovara ispunio, sto mi je činiti? 
   Sačekati još malo, svejedno je situacija mj dana, pa tek onda u czss? Ili ga pitati da potpišemo plan o zajedničkoj skrbi te onda ako se situacija ne promjeni u czss? Ili?
    
   Hocu da se sve riješi najbezbolnijim putem, po mene. No, da sam znala da će se tako ponašati ne bi dozvolila da prizna, tj. Ja bi navela da ne znam tko je otac. Jer, za dobrobit dijeteta nije u redu da on ne dolazi pa se jednom samo odluci pojaviti.
    
   unaprijed hvala! 
  • objavio Darko_1969
   Mora li otac i dalje plačati alimentaciju za dijete nakon 18 g života, koje živi van HR, konkretno u njemačkoj i nema nikakav kontakt sa djetetom. Molim pojašnjenje članka 290 (stavak 1, 2 i 3), kao i pojašnjenje članka 291 stavak 2. Postoji li neki interni ugovor između HR i NJ ili HR i EU koji se bave istom temom...
 • Online korisnici×