Jump to content

Izbor OŠ/ upis u prvi razred


tomycrosound

Preporučene objave

Zatražio sam razmišljanja forumaša u jednoj zamrloj temi, no kako nisam dobio niti jedno mišljenje, otvaram novu temu, možda mi se posreći. Pokušat ću što kraće;

2018. na zadnjem ročištu brakorazvodne parnice, kad je sud trebao donijeti odluku o adresi stanovanja naše djece i viđanju s roditeljem, ex je pristala na ono što sam ja 2 god “suđenja” predlagao - jedno dijete “na papiru” prijavljeno na njenoj adresi, drugo dijete ostaje na mojoj. Viđanja su 7/7 kod jednog i drugog roditelja. Djeca su fizički uvijek zajedno.Alimentacija izjednačena (poništava se).

Malo je blesava ta podjela adresa, no to je kompromis na koji sam i ja morao pristati buduci da ex nije dozvolila da zadrze moju adresu oboje (iako je i ta mogucnost otvorena bila, pod uvjetom da nece biti žalbe), niti sam ja dozvolio promjenu adrese za oboje na njenu adresu.

...i evo ga nakon nekog vremena prvi veći problemčić.

Kažem "problemčić", jer kakvih problema razvedeni parovi imaju, ovo je mačji kašalj. No, i dalje je problem.

Sin (7) je u vrijeme donošenja presude 2018.god bio predupisan u prvi razdred OŠ "6" koju pohađa i kćer (9), no sinu smo tada odlučili zbog njegove zaigranosti i datuma rođenja odgoditi početak školovanja. Kćer je ove godine završila 3.raz.

Izbor oko toga koje dijete ćemo papirnato "prebaciti" na majčinu adresu bio je apsolutno nasumičan, tako smo sina stavili na njenu adresu. (Tada sam usput prokomentirao kako ćemo morati podnijeti zahtjev za prebacivanjem u sestrinu školu nagodinu, budući da će po adresi pripadati OŠ "3", na što je bivša rekla kako to nije nikakav problem. (to sve je bilo usputno komentiranje))

Ove godine nailazim na problem gdje bivša supruga sina upisuje u OŠ "3", koja se nalazi bliže njenoj kući. Neformalno saznajem kako se premještaj u školi nije dogodio automatizmom (spora hrvatska administracija), nego je bivša urgirala na križanje u prethodnoj školi i dodavanje na popis u drugoj. Tako bi sin pohađao jednu OŠ, a sestra drugu OŠ.

Pokušao sam nagovoriti bivšu da se predomisli, kćerkina škola je novogradnja, bolja infrastruktura, pametne ploče, kuhinja, produženi boravak, dok ona druga škola sve navedeno nema.

Njen argument je taj što bi ex imala manje obaveza oko odlaska i dolaska u školu po djecu, te što bi brat i sestra u OŠ "6" ionako prvu godinu bili u suprotnim smjenama, pa bi ona u dane kada su kod nje nekoliko puta morala ići po djecu i voziti ih u školu. (1. i 4. raz. su suprotne smjene., 2.raz ide u 2 smjene, 5.raz samo jutarnja smjena)

Udaljenost između moje kuće i OŠ "6" je 1km, do "OŠ" "3" 2 km, jednako tako i njena kuća, samo obratno, čisto da imate perspektivu.

Sin je do nedavno mislio da će ići u sestrinu školu, šetali smo do škole, naučio put, miran je kvart, nema velikih prometnica itd.. i kćer želi da joj brat ide njenu školu, iako bi se prvu god rijetko sretali u hodniku.

Moja ideja je, nakon razgovora u CZSS tražiti od suda suglasnost za upis sina u OŠ "6", ili nešto što se zove izvanparnični postupak.

Od forumaša tražim ideje, objektivno mišljenje o novonastaloj situaciji i predložak kako bi takav jedan zahtjev trebao izgledati?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani 

Imam pitanje nevezano za ovaj upis u prvi razred.

Napisali ste da djecu imate podjednako 7/7 s tim da su djeca prijavljena jedno na jednoj a drugo na drugoj adresi i da nema alimentacije.

Ja naime imam troje djece i želio bih isto tako da podjednako imamo djecu, da li to znači da su djeca 7 dana kod oca, 7 dana kod majke, i kako to inače funkcionira u tim slučajevima (14/14, praznici pola pola)? Kako ih imamo troje onda dvoje djece mora službeno biti prijavljeno kod jednog a jedno kod drugog roditelja, da li u tom slučaju jedan od roditelja treba plaćati alimentaciju za to jedno dijete iako bi provodili pola vremena zajedno kod jednog a pola kod drugog roditelja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovaram kao totalni laik što se prava tiče pa imajte to na umu.

Kada je, kao u mom slučaju jedno dijete prijavljeno na jednoj, a drugo na drugoj adresi, oba roditelja plaćaju alimentaciju za ono drugo dijete. Iznos u mojoj presudi je jednak, tako da nema smisla da ja na majčin račun uplaćujem isti iznos koji bi ona meni vratila. U praksi, u mom slučaju, obzirom na želje djece i manji grad, djeca idu kod oba roditelja na kraći period nego 7/7 kako piše u presudi, za sada. Po presudi za praznike piše “pola praznika” .. i blagdana. Nije precizirano. 
Mi gledamo zadržati kontinuitet, tako da je preko praznika raspored isti kao i kada nisu praznici, osim kada je neki blagdan, npr Božić; ako su tada djeca po rasporedu kod majke, dođu kod mene na par sati popodne, na ručak i slično.
Veće troškove dijelimo popola (šk ekskurzija, torba, knjige dok nisu bile besplatne..)

Kod “selidbe” k meni ili njoj, djeca ne nose ništa osim knjiga za školu. Odjeću, obuću i sve ostale potrepštine imaju na obje strane.  Oboje glumimo samohrane roditelje, što se tiče snabdijevanja djece odjećom, obućom i sl. stvarima.
Kod vas, s troje diece nemam ideju kako riješiti alimentaciju.

bubnut ću nešto - ako ste oboje suglasni, alimentacija dvoje djece da bude jednaka alimentaciji jednog djeteta koje je prijavljeno na drugoj adresi. Mi smo mogli svakako dobiti presudu prema našem dogovoru, kako je gđa sudac rekla: “pod uvjetom da neće biti žalbe”.
Napominjem, moja presuda je posljedica iznenadnog dogovora na zadnjem ročištu, a ne odluka suda.

I onaj vic što su meni često govorili kad se bivša rastajala od mene - “pomirite se 😂”

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kako je došlo do obrata ako smijem pitati jer ste to mogli urediti i prije na Centru za socijalnu skrb ako se ne varam dogovorno kao što ste na sudu. bivša nije htjela prvo pristati na pola pola?

Oprostite ako previše ispitujem ali trebam upravo to proći pa da znam što da očekujem?

Da li netko od nadležnih (sud, CZSS) uopće u svemu tome pita djecu što bi i kako željela?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bivsa nije pristajala na pola/pola.

Takvu sam ideju dobio s jedne osobe na jednom forumu, od svih loših načina viđanja i susreta, takva podjela mi se činila najmanje loša.

Moje prvo mišljenje czss bilo je da djeca trebaju ostati živjeti kod oca. Sutkinja ode na porodiljni, kasnije ide novo mišljenje czss - oba roditelja jednako pogodna za djecu. Kako ja to vidim, želja moje bivše bila je da djeca žive s njom, ja plaćam alimentaciju, a djecu ću moći vidjeti dva puta tjedno par sati i svaki drugi vikend + kad njoj bude zgodno. Buduci da je vidjela kako joj ne ide sve po planu, da postoji mogućnost da ne bude kako je planirala, nego upravo suprotno, pristala je na moj prijedlog. 
 

Czss je razgovarao s djecom (to sud uputi zahtjev, pa pozivu djecu u czss) i oni su mi bili ok, slušali su djecu.

No, posebni skrbnik tj skrbnica, unatoč svemu, na zadnjem ročištu bila je prisutna i davala je neke prijedloge totalno jasno na strani ne djece, nego majke. Ženu nikad vidio u životu.

Jedino ona od svih sluzbenih osoba u cijelom mom procesu bila je onako, van svake pameti. Srećom, nije ju nitko ozbiljno doživio.

uređeno: od tomycrosound
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija