Jump to content

Darovanje izvanknjižnog vlasništva,poslije promjena nositelja postupka legalizacije


ima2

Preporučene objave

Poštovani znalci,

molim pomoć oko ugovora o daovanju zemlje i nelegalizirane kuće koja je upisana u katastru,posjedovnom listu,ali nije u ZK.

Mama bi darovala sinu zemlju i nelegaliziranu kuću na zemlji,gledao sam dva primjerka ugovora ( nije isti slučaj pa zato da razjasnimo da ne bude greške prije ovjere kod JB) gdje se na početku ugovora navodi kao nužan dio ugovora zkč i zk.uložak.

Budući da ova zemlja i kuća nisu uknjižene u gruntovnici, zanima me da li treba navoditi i relevantne podatke iz gruntovnice ( zk uložak i zkč, mada se mama -darovateljica ne nalazi upisana,ali se zna u vezi koje zkč i zk uloška se odnsoi zemlja i kuća) ili je dovoljno navesti samo podatke iz katastra, znači katast.česticu, posjedovni list i posjednika?

U zk ulošku ima napomena  u C -tertovnici da je ta xy mama odbijena u zahtjevu za uknjižbu vlasništva, spominje se njeno ime.

Znači, da li da bi darovni ugovor bio valjan treba navesti gruntovne podatke,ili se mogu navesti samo podaci iz posjedovnog lista?

ILI JE NAJBOLJE NAVESTI I JEDNE I DRUGE, posebice ove druge/KATASTARSKE, jer je u posjedovnom listu darovateljica navedena kao posjednica 1/1, odnono smo iz  kat.operata se vidi jasno da ona ima veze sa tom zemljom i tom kućicom ( koja je nelegalizirana).

2.pitanje:

Buduća darovateljica te zemlje i kuće na  sina, vodi postupak legalizacije te kuće u postupku od 2013.g pred nadležnim upr.tijelom.

Ona bi htjela da nositelj zahtjeva postane njen sin, na kojaga će ubro darovati tu zemlju i kuću.

Zanima me da li promjena nositelja zahtjeva sa majke na sina u postupku legalizacije nelegalizirane kuće može ići tek kada se u katastru formalno uknjiži darovani sin kao novi posjednik u katastru , ili se promjena titulara , nositelja zahtjeva legalizacije može provesti samim prilaganjem  darovnog ugovora ovjerenog kod bilježnika, i potvrdom da je u katastru podnesen zahtjev za promjenom posjednika.

Izbrisao sam u pitanju spominjanje upisa vlasništva u gruntovnici jer darovani sin samim darovnim ugovorom sigruno nebi  bio upisan u ZK kao vlasnik,jer i mama  kao prednik nije bila upisana-odbijen joj je prijedlog prije 8 godina.

E , budući da imamo onda samo mogućnost promjene u katastar,operatu, ne i gruntovnici ( znači formalno u budućnosti imamo samo promjenu posjednika,ne i ZK vlasnika) zanima me da li je to dovoljno da bud pravni temelj/pr.osnov da se promjeni kao podnositelj legalizacije  sa mame na sina?

Ona nije formalni vlasnik, ona je upisani posjednik u katastru.Da li je  referntu u postupku legalizacije dovoljno da se vidi da je novi posjednik po darovnici sin, pa je time i novi izvanknjižni vlasnik, ili on nije  samim time postao izvanknjižni vlasnik, pa to  nebi bilo dovoljno da se tretira kao novi  vlasnik( pa bio i izvanknjižni) i da postane novi podnositelj zahtjeva.

Bitno je radi brzine prenosa nositelja zahtjeva, da li se čeka konačno i formalno u operatima stjecanje posjeda /izvanknj.vlasništva ili je dovoljno da se vidi  ovjreni ugovor o darovanju, te da je podnesen zahtjev u katastru za stjecanje posjeda,ili event.podnesen i zahtjev za stjecanje vlasništva u gruntovnici ( mada mi je o malo iluzorno i nelogično,jer ni mma sama nije bila formalni, zk vlasnik upisan u zk uložak!

Ukoliko sam malo zakomplicirao sa ovim 2,pitanjem slobodno podpitajte, jer se darovanje i radi radi ovog 2.pitanja!

HVALA!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U postupku legalizacije koliko sa vidio mahom se koriste katastaske kč čestice, ne gruntovne zkč?

Da li to implicira da njima za promjenu nositelja zahtjeva legalizacije bespravno sagrađene nekretnine neće biti nužno bitno da dobiju podatke o formalnom/upisanom posjedniku / vlasniku.

Pa da će im za prenos zahtjeva na novog nositelja ( daroprimca nekretnine) biti dovoljan  ugovor o darovanju ovjeren kod JB,i dokaz da je podnesen zahtjev u katastru za promjenom posjednika ( ne navodim i gruntovnicu jer ta majka  sama nije upisana kao vlasnica u gruntovnici)?

Znači, da se neće morati čekati i sam upis,uknjižba novog posjednika u posjed.list, nego je dovoljno da je podnesen zahtjev za upis?

Pitam to radi brzine, skraćivanja roka,jer ako se oduži rok upisa u operate,  može se dogoditi da referent prije toga donese rješenje o naknadi za legalizaciju,te da time bude onemogućen prijenos nositelja zahtjeva na  daroprimca na vrijeme.

 

što se tiče 1.pitanja, možda sam odužio pa pitam skraćeno:da li u opisu nekretnine treba spominjati gruntovne podatke (zkč, zk uložak nekretnine u kojem se ne nalazi upisana ajka koja želi drovati nekretninu), ili je dovoljno za valjanost upisati samokatastarske podatke iz posjedovnog lista, ili je najbolje navesti i jedne i druge ( od viška ne može biti štete)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema nijednog odgovora?

Dobro , zanemarite pitanje pod 2 ,jer to možda samo znaju samo referenti iz uprave za graditeljstvo i legalizaciju( ja sam otprije Ministarstvu gradnje poslao upit u vezi toga, ali nisu mi još odgovorili?, možda mi odgovore), dajte samo prvo, u vezi forme ugovora , da pomognem sastaviti ugovor

Da li treba spominjati  podatke iz gruntovnice  gdje izvanknjižni vlasnik nije  uopće upisan ( možda treba jer u vezi vlasništva je relevantna gruntovnica,ne katastar,  pa po tome bi onda trebali  biti zkč podaci iz gruntovnice) , ili je dovoljno da se  u darovnici  upišu podaci samo iz posjedovnog lista ?

Molim pomoć da ug.o darovanju bude sa svim bitnim elementima  i da bude podoban za daljnje postupke u katastru i  upravnom postupku legalizacije kuće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nitko ništa da preporuči?

Dobro, upisaću sve podatke iz posjedovnog  lista koji precizno opixuje nekretninu ( kući, dvorište, adresu , kvadraturu), a iza toga dodati da je  vezano za gruntovnicu relevantna   K.Č.  ....upisana u  Z.k . uložak, .....  , a za K.O.  ....

Od viška sigurno neće biti pogrešno :)

 

Zanima me ovo..AJDE BAREM NA OVO ODGOVORITE ,pliz:

da li darovnim ugovorom  se može  bez problema izvršiti promjena posjednika ( korisnika zemlje i kuće) sa  majke na sina u katastru?

Ona je 1/1  zavedena kao  posjednica...ovim ugovorom bi trebalo da se  obdarenik  bez problema upiše kao novi posjednik.

Za gruntovnicu PRETPOSTAVLJAM ne bude išlo tako lako, jer  darovateljica još formalno nije upisana u ZK

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija