Jump to content

Izvanredni otkaz zbog previše radnih sati


Lika983

Preporučene objave

Pozdrav svima i odmah moja isprika ako već negdje ima ova tema..

Uglavnom, radim na neodređeno u jednoj zaštitarskoj firmi od travnja 2017. Prošle godine nisam uspio do 30.06. iskoristiti ni dan starog godišnjeg, jer je falilo ljudi i nije imao tko radit.

Ove godine se ponavlja ista stvar, s tim da sam ipak koristio 7 dana u 10. mj. 2018. i prošli tjedan 5 dana, znači ukupno 12 dana od 4 tjedna, koliko mi piše u ugovoru.

Također, u ugovoru mi piše 40 sati tjedno, a na poslu me dočekao raspored prema kojem u razdoblju od 18.06.2019. do 30.06.2019. imam 11 radnih dana, odnosno 152!!! sata (ukupno 280 sati ovaj mjesec).

Obzirom da je to gotovo dvostruko više radnih sati od navedenog u ugovoru, i obzirom na nemogućnost korištenja ostatka starog godišnjeg odmora, zanima me imam li opravdani razlog za izvanredni otkaz.

Molim savjet.

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imate, jer izvanredni otkaz se daje kada zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa, nastavak tog radnog odnosa nije moguć. Kao zaposlenik morate dokazati postojanje opravdanog razloga za otkaz, a ugovor o radu možete izvanredno otkazati samo u roku od 15 dana od dana saznanja za činjenicu na kojoj se zasniva izvanredni otkaz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pisanoj odluci o otkazu morate obrazložiti razlog otkaza, kako radi eventualnog osporavanja otkaza od strane poslodavca (što u praksi nisam čuo da se desilo), što zbog HZZ-a u kontekstu određivanja prava na novčanu naknadu (iako će vas s time gotovo sigurno zezati, jer u praksi to rade).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo donio sam konačnu odluku da sa sutrašnjim danom dam otkaz, napisao sam "otkazno pismo" (ne znam jel to baš stručan naziv) i sutra ujutro planiram otići kod poslodavca. Međutim, sad si razmišljam, što ako mi on to neće potpisati? Kako da dokažem na HZZ-u da sam mu zaista uručio svoju odluku o izvanrednom otkazu? Jel bi možda bilo bolje da mu isto to pošaljem i mailom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija