Jump to content

Pravilnik o korištenju službenih mobilnih uređaja


mirjanas999

Preporučene objave

Na radnom mjestu zadužila sam mobitel koji mi služi isključivo kao službeni i uglavnom za VPN mrežu. Firma je prije nekog vremena donijela Pravilnik o korištenju službenih mobitela.  U jednom od članaka stoji: "Svi radnici koji koriste službeni glasovni mobilni priključak obvezni su s pružateljem usluga u pokretnoj telefoniji, s kojim je Društvo sklopilo Ugovor, sklopiti Ugovor o privatnom računu kako bi se jasno definiralo razgraničenje između troškova tarifnog modela službenih mobilnih priključaka koji padaju na teret Društva i onih koje će temeljm Ugovora o privatnom računu snositi svaki korisnik službenog glasovnog mobilnog priključka osobno." S obzirom da je moja firma ugovorila usluge s HT-om, s kojim osobno imam vrlo loša i neugodna iskustva, odbijam potpisati bilo kakav ugovor s njima, jer osobno smatram da me nikakav pravilnik firme ne može natjerati da prisilno potpisujem privatne ugovore i račune. Napominjem da imam svoj privatni mobitel, a mobitel firme koristim isključivo službeno i nikada ne prelazim troškove zadane tarife, odnosno oni su upola manji od moguće iskoristivosti. Obzirom da očekujem neugodnosti po tom pitanju, koja su moja prava, odnosno imam li pravo odbijati potpisivanje obveze o privatnom računu i po kom osnovu? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Smatram da vas poslodavac ni na koji način, pa tako niti pravilnikom, ne može natjerati da sklopite ikakav ugovor kojim biste privatno preuzeli ikakve obveze prema trećoj osobi. Dodatno, smatram da je pitanje ''poslovnih'' i ''privatnih'' troškova nešto što poslodavac mora regulirati s vama, a ne vi s pružateljem usluga mobilne telefonije s kojim je poslodavac zaključio ugovor. 

Dakle, trebali biste odbiti potpisati taj ''privatni'' ugovor s teleoperaterom uz obrazloženje da službeni mobitel koristite isključivo za poslovne svrhe, da imate aktivan ugovor kod drugog teleoperatera za privatni mobitel (iako ih se ovo ni na koji način ne tiče) te da nemate namjeru uspostaviti ikakav potrošački odnos s teleoperaterom kojeg je vaš poslodavac izabrao.

Poslodavac može pravilnikom ili na neki drugi način propisati limit troškova mobitela svojih radnika koji će snositi, ali vas ne može natjerati da potpišete ikakav ugovor s trećom osobom.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 19 minuta, jurajperak je napisao:

Što kada od direktora dobijete službeni mail kako očekuje da mobitel nosite svugdje vikendom pa čak i na wc do 21h navečer

Ovo bi bilo pasivno dežurstvo i u pravilu ga se priznaje kao dodatak na plaći. Pitanje je, kako je internim aktima poslodavca to kod Vas uređeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, mirjanas999 je napisao:

Firma je prije nekog vremena donijela Pravilnik o korištenju službenih mobitela.  U jednom od članaka stoji: "Svi radnici koji koriste službeni glasovni mobilni priključak obvezni su s pružateljem usluga u pokretnoj telefoniji, s kojim je Društvo sklopilo Ugovor, sklopiti Ugovor o privatnom računu kako bi se jasno definiralo razgraničenje između troškova tarifnog modela službenih mobilnih priključaka koji padaju na teret Društva i onih koje će temeljm Ugovora o privatnom računu snositi svaki korisnik službenog glasovnog mobilnog priključka osobno." S obzirom da je moja firma ugovorila usluge s HT-om, s kojim osobno imam vrlo loša i neugodna iskustva, odbijam potpisati bilo kakav ugovor s njima

Odredbe ovog Pravilnika Vas ne obvezuju, jer su protuzakonite. Naime, ovakav ugovor je dvostrani pravni posao, a koji nastaje isključivo suglasnim očitovanjem volje. Da bi uopće došlo do Vašeg očitovanja volje, potrebno je poštivati Vaše pravo na slobodu pri izboru ponude tj. pravo na slobodu ugovaranja sa operaterom kojega Vi izaberete, jer u konačnici Vi očitujete svoju volju pri preuzimanju ugovornih obveza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 26 minuta, Borbena7 je napisao:

Ovo bi bilo pasivno dežurstvo i u pravilu ga se priznaje kao dodatak na plaći. Pitanje je, kako je internim aktima poslodavca to kod Vas uređeno.

Nikako ili se javljaj na mobitel u svako vrijeme ili dobijes otkaz ako se ne javis. Kakvi pravni akti :) to je kao i varijanta nosis privatni laptop na Gosišnji odmor kako bi neke stvari mogao odraditi jer se jednostavno to traži od tebe (to je pod normalno)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako mi se dopusti mali offtopic: razgraničenje između privatnoga i radnog vremena postaje sve mutnije, posebno povećanjem broja radnika koji rade od kuće. Za neke od njh se očekuje da su stalno dostupni, da su, kao što kaže Borbena, "pasivno dežurni", i to je u redu ako ste na to pristali i ako Vam se taj rad plaća. Ako se ne plaća i ako poslodavac komunikacijska sredstva koristi da bi Vas zlostavljao, onda se pridružujem ovome:

, Borbena7 je napisao:

Vidim da je kod tog poslodavca svašta "pod normalno". Prijavite ga inspekciji rada uz ove dokaze.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija