Jump to content

Etaziranje?


anonimno

Preporučene objave

je napisao:

Molim da mi netko kaze tko vrsi etaziranje,dakle koga zvati,i koliko to kosta?Ako se etazira zgrada sa vise stanara,da li moraju svi sudjelovati u tome ako nisu zainteresirani trenutno?!Hvala!

 

Etazne elaborate rade Vam ovlasteni arhitekti sudski vjestaci, a kosta koliko vam tko ponudi (zatrazite vise ponuda pa budete vidjeli).

Ako se etazira zgrada sa vise stanova trebali bi svi registrirani vlasnici zgrade sudjelovati prema udjelima u zgradi i u financiranju Izrade diobenih nacrta ili etaziranja jer je svima to u interesu i svi bi se mogli onda nesmetano knjiziti i rjesiti vlasnicki list prema tom elaboratu etaziranja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Hvala na pomoci!Zanima me jos, ako nisu svi slozni za etaziranje,moze li postic dogovor sa ovlastenim osobama da se etazira samo ono sto mene zanima i sto meni treba?

Kad se etažira zgrada, onda se sve treba etažirati svi posebni djelovi-samostalne uporabne jedinice kao stanovi, zajednicki djelovi kao stubište, pa krov zidovi temelji itd i zemljiste na kojem je zgrada i okucnica. Dakle za sve se u kompletu se moraju napraviti diobeni nacrti, a kad se radi o placanju onda mozete samo vi platiti. Stvar dogovora.

Relevantno: Ali svi vlasnici moraju biti suglasni na te diobene nacrte odnosno etaziranje jer je u pitanju dioba vlasnistva itd. Pozdrav :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Jasno mi je sto mi kazete,nego ne znam kako i da li je moguce napravit etaziranje djelova zgrade koja su meni sporna,a da ne moram platiti punu cijenu,samo iz razloga sto drugi to odbijaju napravit?Hvala i pozdrav! :-o

Mislim da Vam nije jasno, kad mi ovako pisete?

Ponavljam trebate napraviti komplet za sve (cijelu zgradu i zemljiste) etaziranje jer se vasi posebni djelovi etaziraju u odnosu na komplet cijelo stanje, treba udjele proracunati i tehnicki sve opistati da bi se ustanovili gdje je Vas udio u odnosu na cijelinu (cijelu zgradu i zemljiste). Razumjete?

Treba vidjeti i obraditi i u diobenim nacrtima i u tekstu sve, prvenstveno koji Vi udio kao posebna cijelina-vas stan i udio u zajednickim dijelovima imate (i zbog odrzavanja zgrade) u odnosu na cijelinu nekretnina u zgradi i u zemljistu?

Nadam se da ste razumjeli sada? Pozdrav

:misli: :closed:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Cemu ljutnja?!Nemojte se nervirari!Nikome nije bila namjera da vas iznervira!Da smo svi strucnjaci nebi bili ovde i postavljali pitanja,zar ne?!U savakom slicaju,HVALA!

Ne ljutim se, jer sam inace takav kuler 8-) :cool2:

u zivotu do neprepoznatljivosti? :lol: :-P Nervoza nema smisla i samo komplicira uvijek stvar, ne?

Nego, temperament je u pitanju, a takvi smo po cijelom tijelu? ha ha i ono ja koppe a ona spade?

ko u briskuli i treseti...

Pozdrav :coffe: :wavey:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete tražiti etažiranje samo svoga stana, plaćate samo za sebe, ali morate imati suglasnost ostalih stanara da se slažu da se vi etažirate. Etažnim vlasništvom uspostavlja se pravna fikcija vlasništva. Znači, ostali suvlasnici Vam svojim potpisom dozvoljavaju da koristite stan i s njime raspolažete kao sa svojim vlasništvom. Međutim, i dalje ste suvlasnik na cijelom zemljišnoknjižnom tijelu (zkul), a to znači i zemljište i zgrada. Možete tražiti da Vam se otvori poduložak gdje je vidljivo pravo Vašeg vlasništva nad Vašim stanom, ali ste i dalje suvlasnik kao i svi drugi. Ali neka Vas to ne zamara, etažno vlasništvo (vlasništvo posebnog dijela nekretnine) u svakom slučaju je bolje nego suvlasništvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

Možete tražiti etažiranje samo svoga stana, plaćate samo za sebe....

Netocno, Elaborat etažirnja izradjuje se za sve u kompletu i placa se isto tako u kompletu po udjelima vlasnika, a i zbog odrzavanja nekretnine i to:

za posebne djelove i za zajednicke djelove nekretnina itd. Ukratko nemoze se samo jedna samostalna uporabna jedinica kao primjerice jedan stan etazirati, kad se do tog stana dolazi putem zajednickih djelova, pa zajednicko zemljiste itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

sve je napravljeno da se prisili suvlasnike da sve etaziraju pa onda je dovoljno da jedan mujo ne zeli i sve stoji.

treba malo pritisnuti arhitekte da ne mogu traziti 2eur po kvadratu za sve vec samo za to sto se zeli etazirati

Arhitekti samo pruzaju uslugu, a nisu, ne i policajci vlasnicima koji bi trebali etazirati svoju zgradicu, te nije u opisu tih usluga u izradi etaziranja i diobenih nacrta da prisiljavaju i druge vlasnike da plate svoj dio u izradi elaborata etaziranja njihove zgrade?

 

O tome da li ce platiti i ostali vlasnici zgrade i briga o zgradi i odrzavanje zgrade uvijek je prepusteno vlasnicima i pravo je i obaveza vlasnika zgrade.

 

A etazirati se ionako treba sve pa i ako se radi o volji samo jednog vlasnika koji bi zelio rjesiti i knjiziti svoje vlasnistvo i etažirati samo svoju i jednu samostalnu uporabnu jedinicu, primjer: stan, jer se ipak treba sve etazirati, pa i zajednicki dio zgrade, okucnica, stubišta, krovišta, temelji, fasada, instalacije itd pa logicno kad se izradi sve ili cijeli elaborat da se onda sve i placa. Zakon je jasan, a bogami i obvezujuce tarife u izradi etaziranja i nema nikakvih cijena u pritiskanju arhitekata.

I ne samo po cijeni od 2$/m2, vec sve u rasponu od 2-4 Euro/m2 ovisno o tezini posla etaziranja.

E da...

Da bi etazirali samo stan morate sve izraditi da bi mogli izracunati uopce udjele i za taj stan. :fuckam:

a arhitektu nije vazno da li ce platiti samo jedan vlasnik ili svi vlasnici, jer cijena elaborata je ista i jedinstvena kao za jednoga tako i za sve ostale.

:cool2: :wavey:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. etažiranje rade "sudski vještaci za graditeljstvo"

2. etažirati se može samo na način SVI VLASNICI U ZGRADI ZAJEDNO radi razgraničenja ZAJEDNIČKOG VLASNIŠTVA

3. od sudskog vještaka građevinske struke možete tražiti izradu elaborata, stručnog nalaza "postojećeg stanja VAŠEG posebnog dijela nekretnine", elaborata koji bi bio polazna osnova vaše nekretnine u završnom etažiranju cijele zgrade

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

tu bi zakonodavac trebao uskociti i reci da se ne placaju oni stanovi koji nisu sudjelovali, a treba zajednicke dijelove te stanove koji sudjeluju jer ovako arhitekti dobiju kao da rade sve, a ne rade sve vec dio.

Vi anonimac ne shvacate ili ne zelite shvatiti sto uopce radi arhitekt ili sudski vjestak graditeljske struke prilikom etaziranja. Arhitekt vam naplati samo ono sto izradi u elaboratu etaziranja, dakle komplet zgradu ukljucujuci sve stanove jer inace nema smisla etaziranje vlasnistva ako se komplet ne utvrde udjeli u vlasnistvu zgrade pa bili to kako vi cudno mislite: " samo posebni djelovi i bez zajednickih djelova i zemljista?"

A sta ce vam onda etaziranje?

ako ne mislite napraviti razdiobu vlasnistva?

Dakle placaju svi vlasnici samo te zgrade koja se sva ima etazirati a ne i vlasnici svih stanova koji se nalaze u istoj ulici gdje se nalazi i sporna zgrada, kako vi to tumacite?

Razumljivo sta bi svi u ulici placali etaziranje samo jedne zgrade u ulici? Arhitekti nista ne dobiju vise nego sto naprave posla?

Kako ste to uopce mislili? Svasta da se naplacuje ono sto se neodradi? Ma gluposti. Cudnih li osoba?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

po zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima može se etažirati samo jedan dio te zgrade kao stan a ostali da su neetazirani.

dakle po toj logici bi se tako i trebalo placati

To je netocno sto ste napisali, niti to tako pise u zakonu o vlasnistvu i drugim stvarnim pravima. Konzultirajte nekog sudskog vjestaka da vam pokusa objasniti sto to znaci etaziranje i kako se etaziraju zgrade i zbog cega etažno vlasništvo?

Pomalo ste dosadni u iznosenju netocnih podataka, pa bolje bi bilo da svoje misljenje zadrzite za sebe ako ne zelite pomoci ljudima koji zele rjesiti svoje vlasnistvo u zgradi, komplet sa zajednickim dijelovima zgrade koji su odredjeni cl.3 Uredbe iz 1997 godine. Pozdrav :-o:-? :roll:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

niste niti procitali sto pise.

 

u zvu pise da svaki suvlasnik moze svoj dio etazirati uz suglasnost svih ostalih suvlasnika koju mu to ne smiju braniti ako ispunjava zakonske uvjete.

 

to znaci da ako u zgradi ima tri suvlasnika svaki po 1/3 i ako jedan zeli etazirati jedan odredjeni dio u poseban dio nekretnine on to moze uz suglasnost svih ostalih, a ovi ne moraju ostatak napraviti posebnim dijelom nekretnine.

 

dajte uzmite gavellu stvarno pravo i neki komentar zakona i onda cete shvatiti da se moze to napraviti.

 

sto vjestak radi:

 

fakticki vjestak cita papire projekta i zna tocno koliko je sto metara kvadratnih ili slicno jer nakon sto se dobije uporabna dozvola znate da li postoje ikakva odstupanja ili ne postoje.

znaci on po tome moze odrediti sve i samo pobroji kvadraturu i naplati po tarifi.

stvarno slozen posao. sto je veca zgrada lakse je jer su stroziji uvjeti.

najteze je etazirati vjestacima gdje nema dobrog projekta a to je obicno na nekim kucama gdje ima mogucnosti etazirati u dva ili tri stana. oni tamo onda stvarno i mjere

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

sto vjestak radi:

Ej men bas ste naporni i bez veze i tesko je s vama Anonimac polemizirati o etaziranjima i o stvarima u kojima ste zalutali po svemu sudeci, a iza sebe imam oko 1000 Projekta etaziranja pa valjda znam o cemu pisem ili cete me vi uciti o slovu zakona?

Dakle prvi i osnovni kriterij za izradu projekta etažiranja je sljedeci:

ad1. Jedinstvo nekretnine

Nekretnina je katastarska čestica zemljišne površine zajedno sa svime što je sa zemljištem trajno spojeno (izgrađeno) na površini i ispod nje (prema čl.2 stav3 Zakona o vlasništvu i čl.2 stav 1. i 2. Zakona o ZK) i dijeli njegovu pravnu sudbinu.

 

Prema čl.66 stav 3.Zakona o vlasništvu, vlasništvo posebnog dijela može biti uspostavljeno na odgovarajućem suvlasničkom dijelu nekretnine, koja se sastoji od zemljišta sa zgradom ili prava građenja sa zgradom.

 

Vodeći se ovdje navedenim kriterijem za provedbu etažnog vlasništva u zemljišnoj knjizi, sudska praksa inzistira na izradi Projekta etažiranja za cijelu nekretninu pa bi primjerice, Projekt etažiranja izrađen samo za jedan posebni dio -stan, poslovnu prostoriju ili samostalnu garažu bio odbijen.

 

Ovakav stav je realan i prihvatljiv, ne samo zbog navedenog kriterija već i zbog npr. izračuna suvlasničkih odnosa na zgradi sa više stanova, gdje je još uvijek upisano društveno vlasništvo, a što je tek moguće na temelju cijelovitog Projekta etažiranja, izračunom korisnih vrijednosti u skladu s čl.74 Zakona o vlasništvu i dr.stvarnim pravima.

A vi Anonimac pomalo lakonski nagađate kaj bi to moglo biti etažiranje i kak se to dela, bez osnove.

Pozdrav

:-o :fuckam:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

čl. 71/1 vlasništvo određenoga posebnoga dijela nekretnine uspostavit će se na određenom suvlasničkom dijelu, ako to zahtijeva suvlasnik te nekretnine koji ima barem odgovarajući suvlasnički dio...

za to mu treba pisana suglasnost svih suvlasnika.

plus odluka suda o utvrđivanju korisnih vrijednosti tog stana plus potvrda ureda da je to samostalna uporabna cjelina.

 

ne znam cemu citiranje odredbi o jedinstvu nekretnine jer to nema veze s ovime.

nitko ne osporava vasih 1000 upisanih etaznih elaborata ali ovdje se govori o situaciji kada jedan suvlasnik zeli uspostaviti posebni dio nekretnine na odredjenom dijelu zgrade a tome se ne protive ostali suvlasnici koji mu na to daju suglasnost.

dakle, moguce je to ako imate npr. tri suvlasnika koji nece etazirati ostali dio zgrade vec samo ovaj jedan etazira jedan stan.

 

naravno da ce pisati koliko je velika zgrada, sto su zajednicki dijelovi te koji dio nije podveden kao posebni dio nekretnine.

 

to sve lijepo pise u zakonu i ne vidim razloga zasto se to tako nebi moglo provesti.

 

niste nista rekli o situaciji naplate za projekt gdje pisu sve povrsine i onda jos jedna naplata za elaborat kojeg radi isti vjestak a vec je sve izmjereno.

ma to je sve preskupo i zato se ne provode etaziranja na ranije sagradjenim zgradama

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Zanimljiva polemika :-)

Gospodine Anonimac, ja sam laik, no ipak mi se cini da ste mozda pomijesali pojmove, kao sto je etazni elaborat, etaziranje s jedne strane, i pristanak suvlasnika s druge strane. Tocno je da "Niti jedan suvlasnik nekretnine ne može uskratiti svoj pristanak na uspostavu vlasništva posebnog dijela drugom suvlasniku....." (vise-manje, uz ostale desetke clanaka koji sve to odredjuju...) ali to ne znaci da ti suvlasnici moraju i sudjelovati u placanju vjestaka. Dakle, vise-manje pojednostavljeno, suvlasnici ce vam dati pristanak ali cete vi morati platiti vjestaka. Pa ko voli nek izvoli... :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stvar je u tome da se može etažirati samo jedan stan, a plaća se kao da je napravljeno za čitavu zgradu.

naravno da vještak mora izmjeriti, ali u situacijama kada taj isti vještak odnosno arhitekt napravi glavni projekt i uporabnom dozvolom je utvrđeno da nema odstupanja kakva onda tu mjerenja dolaze u obzir?

 

to samo hoću reći. u tim situacijama se arhitekti dvostruko naplate a da samo jednom naprave mjerenje.

to sam čitavo vrijeme govorio

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Meni je sve jasno, arhitekti jednom mjere, a dva puta naplaćuju. Suvlasnici moraju dati suglasnost za etažiranje, a ne moraju platiti etažni elaborat, već onaj ko podnese zahtjev za etažiranje. OK, a šta se dešava kada je stambeni objekat sa dva suvlasnika. Živ suvlasnik hoće da etažira svoju stambenu cjelinu. Od koga se traži onda suglasnost?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Netko je ovdje napisao: potvrda ureda da je stan samostalna uporabna cjelina. Naime, moj suvlasnik je preminuo. Naslednici ne "mrdaju ušima", u smislu ostavinske rasprave iza pokojnika. postoje dvije samostalne uporabne cjeline (prizemlje i kat). Ja sam vlasnik prizemlja. Kojem uredu se treba obratiti da je taj stan posebna cjelina. I na koncu, trebam li je onda uopće raditi etažiranje ako tu potvrdu pribavim. zahvalna!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 godina kasnije...

Poštovanje ekipa,

 

molio bi za kratku pomoć.

Naime, vlasnik sam 3/6 dijela zgrade u Zagrebu, mala ulična zgrada. Tri osobe, svaki po 1/6, vlasnici su neki ljudi koji ne žive u Europi i koje nisam uspio pronaći niti putem facebooka, niti maila niti telefona.

 

Kako i na koji način bi mogao etažirati zgradu po svome trošku. Ja ovdje ne tražim da oni plate jer nitko ne zna gdje su, već zakonsku osnovu da to provedem bez njih jer naime imam sudsko rješenje koje govori da sam vlasnik donjeg dijela zgrade, ali da bi etažiranje proveo, ostali vlasnici mi moraju izdati tabularnu izjavu.

 

Eto sve zvuči suludo, ali tako je.

 

Što mogu?

Da li uopće išta mogu bez njihovog pristanka ili punomoći?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Poštovanje

Zanima me sljedeće

2005 je napravljeno etaziranje zgrade da bi sada upravitelj angažirao jednu tvrtku (prijatelja) i kaže da po zakonu treba etazirati zgradu što mi smrdi da prijatelju treba posao ,a koji će se platiti iz pričuve iako je isti već napravljen,kaže da je moj stan nepostojeći pa se treba ucrtati u katastar (3 stana su u pitanju) ,ja imam iz katastra potvrdu sa kopijom katastarskog plana gdje piše da se stan nalazi na cesti i ... i kao takav 1958. ucrtan.

Je to upraviteljeva muljaza da skine lovu sa računa ili zaista treba ponovno etaziranje

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, ciovo1 je napisao:

2005 je napravljeno etaziranje zgrade

I što vam piše u ZK ulošku, Etažno vlasništvo  i suvlasništvo u određenim omjerima te za svaki stan postoji poduložak gdje je svaki stan upisan kao npr. Etažno vlasništvo, Posebni izvadak: suvlasnički udio redni broj 1...Etaža 1/xy? Ako je tako (ili slično) upisano onda je napravljeno etažiranje.

Ukoliko je rađen nekakav etažni elaborat koji nikad nije proveden kroz javne knjige, kao da nije ni rađen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bit će upravo tako da nije proveden 

dobila sam potvrdu o brisovnom očitovanju jer je stan isplaćen ali nisam išla u gruntovnicu po novi vl. tako da ne znam što piše osim onog starog da se stan vodi pod br. 00 - 1. kat,sastoji od  i bla,bla,bla sve ostalo .

e sad:uz stan se nalazi 100m2 dvorišta čiji je vlasnik općina,ja koristim 25 god. ,imam dopis od općine da sam kupnjom stana automatski postala vlasnik,odnosno suvlasnik okućnice ,pošto sam poslala pismo namjere za ustupanje.

kod novog etažiranja neće se poklapati kvadratura stana sa onim u gruntovnici pošto sam u međuvremenu kupila od susjeda 1 prostoriju,a koja se nije mogla temeljem kup.prod. ugovora upisati jer se vodi nepostojećom kao i stan.

može li se novim etažiranjem ta prostorija kao i pripadajuće dvorište upisati u gruntovnicu odnosno da li je etažiranje uz prilog kupoprodajnog ugovora i dopisa općine (100m2 dvorišta) dovoljno i može li se izvršiti dopuna vlasničkog lista.

vlasnik stana sam ja 

puno hvala 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , ciovo1 je napisao:

može li se novim etažiranjem ta prostorija kao i pripadajuće dvorište upisati u gruntovnicu odnosno da li je etažiranje uz prilog kupoprodajnog ugovora i dopisa općine (100m2 dvorišta) dovoljno i može li se izvršiti dopuna vlasničkog lista.

Etažni elaborat i služi tome da se slikovno te opisno utvrdi što kojem posebnom dijelu nekretnine pripada, kolike korisne vrijednosti, koliki udio u suvlasništvu nečega te kao takav uz pismenu potvrdu (suglasnost) suvlasnika služi za upis u ZK. Tako ćete u tome postupku izrade elaborata priložiti i navedenu dokumentaciju, a je li odrađen kako treba vidjet ćete kad bude gotov i stavljen na uvid.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala za odgovor

ako može samo još jedno pitanje

u vlasničkom listu je stan 43,35m2-kupnjom prostorije i zatvaranjem 1/3 terase sadašnja kvadratura je 52,25m2

hoće li se novim etažiranjem ako ga priložim u gruntovnicu moći promjeniti,odnosno dopuniti vlasnički list koji bi tada odgovarao stvarnom stanju.

što bi trebalo priložiti za dopunu vlasničkog lista .

puno hvala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

naša stambena zgrada je u procesu uknjižbe u zemljišnim knjigama, da li je moguće napraviti etažiranje ukoliko to još nije rješeno? inače svi stanovi imaju vlasničke listove ali samo nije napravljeno to etažiranje, i to nije nova zgrada već građena tamo 1960g samo tek prije 3g je prema zakonu predano da se uknjižimo u zemljišne knjige

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 1 minutu, Spitfire je napisao:

Govorrite o građevini iz 1960 i procesu uknjižbe u ZK, pa  je moje pitanje radi li se ovdje o povezivanju Knjige položenih ugovora i ZK? Ukoliko je tako, u samom tome procesu utvrditi će se vlasništvo posebnih dijelova nekretnine, dakle etažirati će se, samo na jednostavniji način. I tako upisati u ZK.

da to je povezivanje knjige položenih ugovora i zk

znači kroz taj proces će se napraviti i etažiranje stanova, iako nitko nije izvidio ništa glede toga, onda će se oni vodit sa onim šta imaju biće upisano otprije kroz ugovore o kupnji, je li to taj jednostavniji način?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jednostavniji je način taj da će se upis vlasništva posebnih dijelova nekretnine (etažno vlasništvo) u tome postupku upisati temeljem Međuvlasničkog ugovora ako je sklopljen ili Potvrde o posebnim dijelovima nekretnine koju je Upravitelj dužan sačiniti i priložiti uz prijedlog za povezivanje. Dakle, nije potreban etažni elaborat kao u drugim slučajevima utvrđivanja vlasništva posebnih dijelova nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
Postovani,
Kupila sam stan u potkrovlju s galerijom koja nije u papirima. Stan se nalazi u potkrovlju zgrade sa 6 stanova. U razmatranju sam da  to rijesim i galeriju upisem u zemljisne knjige pa me zanima kolika bi bila cjena tog postupka i kakva je procedura za taj postupak tj sve sta i gdje trebam.. Galerija je velicine cca 20ak m2, nalazi se iznad dnevnog boravka i kuhinje.
 
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stan se u ZK sastoji od predprostora, dnevnog boravka, kuhinje, kupaone, wc, spavace sobe i 2 balkona, ukupne povrsine 48,4m2 tako da te galerije nema zavedene, ona je 20ak m2. Cjela je zgrada etazirana, ima 6 stanova i 3 garaze, te jedno podrumsko spremiste. Ovaj moj stan nalazi se u potkrovlju, tako da je zbog visokog stropa izvedena galerija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što bi značilo da je stan već etažiran. Je li i površina galerije uračunata u korisnu površinu stana ili je ista rađena kasnije, bez uvida u mjere stana i raspored prostorija, etažni elaborat ili bilo što drugo mogao bigh samo nagađati. No, dobra stvar u tome što je već etažiran je ta što bi trebao postojati nekakav elaborat po kojem je to odrađeno, pa u slučaju kad bi i trebali novi izračun korisnih vrijednosti, sve bi to trebalo izaći dosta povoljnije.

Za takovo što valjalo bi vam se obratiti ovl.arh uredu ili (ako elaborat nije rađen nešto davno) onome tko ga je prvi put izradio.

A oportuno bi bilo prije toga da vam netko tko bi se razumio u takovo što premjeri sve, te vidi je li upisana površina stana sa ili bez galerije. Jer kao što rekoh, tih 20-tak m2 je u stvari 15-tak, kao i kvadrati balkona, pošto se umanjuju za određene koeficijente. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

:palac: Nema na čemu. Pokušajte svakako, tražite od predstavnika suvlasnika  ili bilo koga tko bi ga mogao imati, ili u samom ZK odjelu gdje je trebao biti predan da bi se samo etažiranje moglo provesti a kako su iste javne knjige možete dogovoriti termin za pregledavanje cijelog spisa, tražiti preslike i sl.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Spitfire je napisao:

kad bi i trebali novi izračun korisnih vrijednosti, sve bi to trebalo izaći dosta povoljnije.

Ne bih htio puno komplicirati, ali za pretpostaviti jest kako je spomenuto proširenje (galerija) izvedeno nelegalno (pretpostavljam da nije ni ozakonjeno) nakon etažnog elaborata i upisa posebnih dijelova u zemljišnu knjigu. 

Promjenom površine stana utjecalo se na ostale suvlasničke udjele? 

Prepostavljam da će biti potrebna isto tako suglasnost svih suvlasnika na novi međuvlasnički ugovor? 

Ovo sam natuknuo sao zbog različite praske prilikom izrade elaborata i također prakse upravnih tijela i sudova, jer ovdje imamo i nelegalnog prostora, novih međuvlasničkih omjera te na kraju, kako će do sud provesti. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne komplicirate ali ukoliko bi se to radilo zbog povečanja vrijednosti stana i neke eventualne prodaje, zašto ne. Jer koliko je meni poznato, upravna tijela rijetko odobravaju takovo što (u biti, kako koja) kod građenja novih građevina poradi nejasnih propisa u svezi istih, ali kao dio adaptacije da.

A što se tiče legalizacije, ni to ne bi bio nekakov problem ukoliko se nađe netko (sve u skladu sa zakonom, naravno) tko bi izmjenio svoj zahtjev. 

U drugom slučaju bi naravno savjet bio "ne talasaj".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Pozdrav svima,

isprike što dižem temu, ali nisam do sada našao odgovor na pitanje.

U starijij zgradi u pitanju je stan o kojih 100m2, koji je davno podijeljen na dva stana. Ima dva brojila i sl. No u knjigama to nikad nije sprovedeno, te se vodi kao jedan stan od 100m2.

Sada se razmišlja o prodaji manjeg stana, što znači, da ga treba etažirati? Je li moguće naknadno etažirati jedan stan u dva? Ili je u pitanju bilo nelegalno dijeljenje? Vlasik tog stana je jedna osoba.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
  • 8 mjeseci kasnije...

Pozdrav, stalni sudski vještak mi je etažirao kuću koja je podjeljena na 4 stana, a ispod koje se nalazi konoba koja je vlasništvo treće osobe. Prilikom izrade elaborata vještak tvrdi da se konoba ne etažira kao zasebna nego da je mora pisati kao pripadak stanu, te je tako i napravio, a nakon toga dobio sam i potvrdu iz ureda za graditeljstvo. Prilikom pokušaja upisa u ZK, isti tvrde da će treća osoba izgubit vlasništvo ako na taj način upišu, a to ne želim nikako, a nisu ni oni sami sigurni šta je činiti, ako neko zna ili je imao sličnu situaciju bilo bi od velike pomoći. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija